Osrednja enota Mariborske knjižnice bo med gradnjo preseljena. Izposoja knjig bo mogoča v trgovskem centru City.

Mariborska občina bo v prihodnjih dneh objavila skupno javno naročilo za izbor izvajalca rušitvenih in gradbenih del osrednje enote Mariborske knjižnice.

»Po uspešno zaključenem javnem naročilu bomo nemudoma pričeli z gradbenimi deli,« so za Mariborinfo povedali na Mestni občini Maribor

Kot pravijo, bo to predvidoma proti koncu leta ali v začetku leta 2022. Predviden čas izvedbe del je dve leti. 

Projekt Center Rotovž vključuje izgradnjo nove osrednje enote Mariborske knjižnice, poleg tega pa na Rotovški trg umešča še galerijo in art kino. Vrednost projekta je ocenjena na dobrih 25 milijonov evrov, polovico bo prispevala država.

Mariborska knjižnica bo s projektom le dobila nove prostore

Knjižnica Rotovž se že vrsto let sooča s prostorsko stisko v dotrajanih in neprimernih prostorih. Po načrtih za Center Rotovž bo knjižnica ohranila osrednjo pozicijo na trgu. Ohranili bodo samo obokano klet, nad katero bodo zgradili novo stavbo.

Osrednjo mariborsko knjižnico na Rotovškem trgu bodo v času gradnje preselili na nadomestno lokacijo. Aktualno gradivo bo skupaj z opremo preseljeno v prostore trgovskega centra City, kjer bo v času gradnje delovala Knjižnica Rotovž s čitalnico in bibliopedagoška dejavnost.

Depozitarno gradivo, ki se redkeje izposoja, bo preseljeno v skladišče na Zagrebško 20. Gre za prostore v nekdanji stavbi Metalne na Teznu, ki jih je občina odkupila.

Pionirska knjižnica bo ostala na Rotovškem trgu, saj ta objekt ni predviden za rušenje. Se pa po izgradnji Centra Rotovž ta seli v novogradnjo.

Selitev knjižnice velik zalogaj 

Kot je za Mariborinfo povedala direktorica knjižnice Dragica Turjak, se na selitev že pripravljajo, saj bo ta predstavljala velik zalogaj.

Selitev bo predvidoma trajala dva meseca, preseliti pa bodo morali okoli 170.000 enot gradiva in za okoli štiri kilometre polic.

V času selitve bo knjižnica zaprta, je pojasnila Turjakova: »V tem času pa bodo našim bralcem na voljo druge naše enote v bližini – Tabor, Nova vas, Tezno, Pobrežje, Kamnica, Pekre …«

Ko bo knjižnica preseljena na začasno lokacijo, torej v trgovski center City, jo bodo tam ponovno aktivirali in bo v času gradnje delovala nemoteno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice