Foto: arhiv Žito / Borut Cvetko Mediaspeed
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je danes obiskala Žitovo največjo pekarno Kruh pecivo v Mariboru.

Ministrica Aleksandra Pivec je med obiskom izpostavila, da so v teh izrednih razmerah, v katerih so bili pogoji dela posebej zahtevni, zaposleni v pekarski industriji odigrali pomembno vlogo v času ukrepov, saj je bila oskrba prebivalcev z osnovnimi živili v trgovinah ves čas nemotena.»Delo v večih izmenah, prilagoditve proizvodnje potrebam in zagotavljanje nemotene oskrbe ravno v teh razmerah kaže na strateški pomen pekarskega sektorja znotraj slovenske agroživilske panoge in tako ga je potrebno tudi obravnavati,« je dejala.

Foto: arhiv Žito / Borut Cvetko Mediaspeed

Generalni direktor Žita in predsednik sekcije za pekarstvo pri Gospodarski zbornici Slovenije Janez Bojc je pozdravil dosedanje ukrepe vlade za blažitev posledic soočanja z novim koronavirusom. »Ti so našemu podjetju delno pomagali prebroditi to obdobje na področju prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, pokrivanja bolniških nadomestil do 30 dni in refundacije kriznega dodatka invalidom,« je dejal.

Bojc je med drugim ministrici predstavil potek dela v proizvodnih enotah Žita, kjer je ves čas epidemije delalo več kot 1.000 Žitovih zaposlenih in skrbelo za nemoteno oskrbo slovenskega trga z osnovnimi prehrambnimi izdelki. 

Foto: arhiv Žito / Borut Cvetko Mediaspeed

V osmih Žitovih pekarnah po Sloveniji letno spečejo 24.000 ton kruha in 7000 ton pekovskih izdelkov. Po besedah ministrice gre za zelo pomembno podjetje in panogo, kar se je pokazalo tudi v času epidemije novega koronavirusa, »ko je številne Slovence poleg tega, ali bomo imeli dovolj učinkovit zdravstveni sistem, izjemno skrbelo tudi to, ali bomo imeli dovolj hrane«.

»Navkljub številnim prilagoditvam v proizvodnji, velikim naporom in zakonskim ukrepom v času krize zaradi epidemije, padcu prodaje pri svežem programu ne moremo zlahka sami kljubovati, zato pričakujemo podporo in partnerstvo države pri promociji porabe svežih pekovskih izdelkov in vsaj delni povrnitvi nastalih dodatnih stroškov v času epidemije«, je še povedal Janez Bojc.

Foto: arhiv Žito / Borut Cvetko Mediaspeed
Foto: arhiv Žito / Borut Cvetko Mediaspeed

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Takte (nepreverjen)

Kruhoborka Saška ......ojoj kam smo prišli .

Spicy (nepreverjen)

A tudi za kruh nima ??? So ji ga pri takšni plači dali zastonj ???

Starejše novice