Pogovarjali smo se s predstavnikoma Kluba mariborskih študentov, ki drugi vikend v novembru organizirajo že tradicionalno jesensko prireditev Ftrgatev.

Poleg KMŠ odra v sklopu Festivala Lent je Ftrgatev ena izmed največjih dogodkov Kluba mariborskih študentov. Glavni namen dogodka je ponuditi mladim v Mariboru in tudi ostalim, da gredo tisti dan iz rutine vsakdana in se sprostijo na malo drugačen način, pravijo organizatorji. 

Priložnost tudi subkulturam

»Že na samem začetku, ko smo organizirali prvo Ftrgatev, smo želeli, da to ne bi bil samo koncert in navaden dogodek. Želeli smo ga popestriti s programom. Tu smo se nato spraševali, katere subkulture v Mariboru nimajo toliko pozornosti. Ugotovili smo, da so to predvsem določeni adrenalinski športiniki, in sicer tisti, ki se ukvarjajo s skate kulturo in snowboard kulutro. To so osebe, ki so strastne v tem, kar delajo, ampak dosti ljudi na njih sploh ne pomisli. Vedno se gledajo stvari samo iz strani dobička, zato smo se odločili, da zapolnimo to luknjo in ravno takšnim osebam ponudimo priložnost,« je za Mariborinfo pojasnil Tim Gumilar iz Kluba mariborskih študentov. 

»Prvo leto smo organizirali 'Ski & board rail jam' tekmovanje, kjer smo sestavili sedemmetrsko konstrukcijo in pripeljali tudi sneg. To je bil pravi spektakel, ampak na koncu se je izkazalo, da je takšen dogodek zelo tehnično zahteven in predvsem odvisen od vremena. Lani smo v dvorani Štuk dali priložnost skaterjem in obudili 'Skate contest', ki je bil ravno v tej dvorani že organiziran pred desetimi leti. To so subkulture, ki so na svoj način ftrgane,« dodaja Gumilar.

Narobe si razlagamo besedo »ftrgan«

V sklopu celotne kampanje je Klub mariborskih študentov z mladimi delil zgodbe manjših infulencerjev, ki so se na svoji poti spopadli z oviro in šli preko svojih meja, in tudi večjih, kot je Komotar Minuta

»Mariborčani si pod besedo 'ftrgan' večinoma predstavljajo to, da se napiješ. Mi pa smo kot ena izmed vodilnih študentskih organizacij v Mariboru že od samega začetka želeli koncept besede spremeniti. Sami smo se pogovarjali, kaj za nas pomeni beseda 'ftrganost' in smo prišli do zaključka, da dejansko za nas pomeni to, da si drugačen in spreminjaš stvari na boljše, stopiš iz tako imenovane cone udobja in si nenazdanje 'ftrgan' po svoje. Ftrgatev je enkratni dogodek, kjer se vsi skupaj združimo in praznujemo to kar šteje,« še dodaja Gumilar.

Kaj pričakovati letos?

»Zagotovo nepozaben spektakel na Štuku z začetkom ob 19. uri. Na 'Skate contest' pridejo svetovno znani in vodilni skaterji iz celotne Evrope. Nato se ob 21. uri vse skupaj seli v dvorano UŠČ Leona Štuklja, kjer bo množico mladih najprej ogrel Vlado Kreslin, nadaljujejo MI2 in zaključila dobro poznana in priljubljena skupina S.A.R.S.,« poudarja Gumilar.

Dobrodelna nota dogodka

Že od samega začetka ima Ftrgatev tudi dobrodelno noto, kjer z zbranimi sredstvi pomagajo tistim Mariborčanom, ki to najbolj potrebujejo.  

»Želimo, da se na dogodku zabavamo, se ukvarjamo s športom, smo adrenalinski in nenazadnje tudi dobrodelni in pomagamo drugim. Tri leta smo finančna sredstva zbirali s pomočjo okoliških vinarjev, kjer smo zbrani denar od prodanih špricarjev namenili v dobrodelne namene. Letos pa se dobrodelnosti priključujejo Radgonske gorice, ki bodo poskrbele za dobrodelne špricarje, Maribox pa za dobrodelne kokice,« nam je zaupala Anja Sovič iz Kluba mariborskih študentov.

Sovičeva dodaja še to, da bodo letos pomagali Galu iz Zgornjega Dupleka, ki ima redko prirojeno deformacijo obeh rok oziroma komolcev in nujno potrebuje operacijo. Pomagajo mu lahko zdravniki v ZDA.

Pravi še, da za malega Gala že dolgo zbirajo denar in ga še vedno niso zbrali dovolj za operacijo. »Imeli so težave tudi z organizacijo, ki je denar zbirala. Mi smo se pozanimali glede tega in izvedeli, da se bo družina povezala z drugo organizacijo, ki bo dejansko zbirala denar zanj. Zato smo se odločili, da jim bomo pomagali,« poudarja Sovičeva.

Poziv mladim!

»Mi smo vedno odprti za vaše predloge in projekte. Če vas karkoli zanima, pridite v Pisarno in skupaj z nami soustvarjajte dogajanje Maribora,« zaključuje Gumilar in dodaja, da njihov društveni prostor Pisarna, ki se nahaja v samem središču mesta, v teh dneh praznuje že drugo obletnico delovanja. 

V Pisarni, ki je namenjena vsem mladim, so stalnica postali petkovi askustični koncerti, katerih namen je ponuditi priložnost mladim, še neuveljavljenim glasbenikom. Tu se lahko predstavijo javnosti in dobijo podporo. Prav tako so stalnica torkovi dogodki, kjer člani Kluba mariborskih študentov poskrbijo za neofrmalna izobraževanja.

Decembra pa že napovedujejo prav poseben projekt z naslovom Utrinek pravljice, kjer bodo izdelovali božične okraske in jih za simbolno ceno tudi prodali. Izkupiček od prodaje pa bo prav tako namenjen dobrodelnosti.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice