Zakaj bi tvegali, da v dimniku zagori? Preverili smo, zakaj prihaja do dimniških požarov in kaj storiti, da ne bo zagorelo v vašem dimniku.

Minuli teden je na Štajerskem zaznamoval požar večje stanovanjske zgradbe Marof v Veliki Nedelji, ki je uničil sedem stanovanj in s tem sedem družin, eno tudi s šoloobveznim otrokom, pustil brez strehe nad glavo. Vzrok požara? Pregretje enega izmed dimnikov.

Zagorelo je okoli polnoči v noči iz torka na sredo, gasilci pa so se z ognjem bojevali vso noč. Stavbe niso mogli rešiti, so pa k sreči rešili življenja dvanajstih stanovalcev, ki so ostali brez strehe nad glavo. Požar je po ocenah povzročil za 350.000 evrov materialne škode.

FOTO: PGD Miklavž pri Ormožu

Kako prepoznamo dimniški požar?

Med kurilno sezono število dimniških požarov poveča. Če se požar iz dimnika razširi na stavbo, so posledice lahko katastrofalne.

Začetno fazo dimniškega požara prepoznamo po intenzivnem izhajanju temnega oziroma temno rumenega dima iz dimnika, v intenzivni fazi gorenja oblog pa tudi po iskrah ali celo plamenu na ustju dimnika. 

Zato dimniški požar najprej opazimo zunaj stavbe, največkrat ga v tej fazi prvi opazijo sosedje ali mimoidoči. Pri intenzivnem gorenju oblog se v dimniku lahko pojavi tudi rahlo »bobnenje«.

Debelejše obloge gorijo dlje časa in bolj intenzivno. Če ima dimnik manjšo toplotno upornost, so površinske temperature dimnika višje, zato lahko nastanejo razpoke in skoznje v prostore izhaja dim, pojasnjuje Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Zakaj v dimniku zagori?

Pri kurjenju s trdimi gorivi v nepravilnih izvedbah kurilnih naprav, njihovi neprimerni uporabi, torej preveliki ali premajhni moči, neustreznem dodajanju goriva v kurišče, neustreznem dovodu zraka, ali neprimerno pripravljenih drv – niso zadosti suha, prihaja do  nepopolnega izgorevanja, s tem pa tudi do saj in smole, ki se v dimniku ali na stenah kurilne naprave nabirajo kot smolnate obloge.

Le nekaj milimetrov sajnih oblog v dimniku lahko povzroči dimniški požar.

Drva z vlažnostjo do 20 odstotkov

Razloge za saje in smole v dimniku najdemo v kakovosti kurilne naprave, nepravilnem kurjenju ali neustrezni rabi drv. Drva morajo biti pravilno pripravljena, saj so pogoj za nizke emisije in visok izkoristek. Priporočljivo je uporabljati le drva z vlažnostjo do 20 odstotkov, zato jih je potrebno sušiti.

Drva iz mehkega lesa se lahko posušijo v roku enega leta, vendar se priporoča vsaj sušenje do 1,5 leta. Bukova drva naj bi se sušile približno dve leti, hrastova pa tri.

Kako preprečiti dimniški požar?

- Kurilno napravo in dimnik z ustreznimi tehničnimi lastnostmi naj vgradi pooblaščeno podjetje skladno z navodili proizvajalca oziroma predpisi.
- Preprečiti je treba nalaganje gorljivih oblog v dimniku, če pa se že nabirajo, jih je treba odstraniti (zaradi zahtevnosti naj to dela opravi dimnikar).
- Zagotoviti je treba takšno zgorevanje, da saje in smola sploh ne nastajajo in se zato ne morejo nabirati v dimniškem priključku in dimniku, kar zagotovimo s pravilno vgradnjo kurilne naprave z majhnimi emisijami in visokim izkoristkom.
- Kurilne, dimovodne in prezračevalne naprave je treba redno pregledovati in vzdrževati.
- V kurilni napravi kurite samo gorivo, ki ga predvidi izvajalec, nikoli pa ne odpadkov.
- Kurite s suhim lesom, sušenim na zraku, polena morajo biti prilagojena velikosti kurišča in toplotni moči kurilne naprave, zakuriti in kuriti je treba skladno z navodili proizvajalca ali vsaj splošnimi pravili kurjenja glede na izvedbo kurišča.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kupim gasilsko kapu

Starejše novice