Maribor z evropskim denarjem v inovativno predelavo bioloških odpadkov v rodovitne zemljine, Ljubljana v predelavo invazivnih tujerodnih rastlin.

Mestna občina Ljubljana in Mestna občina Maribor sta danes predstavili projekta, ki sta bila v okviru pobude EU Urban Innovative Actions izbrana za sofinanciranje. Projekta sodita v področje razvijanja krožnega gospodarstva v urbanih območjih - ljubljanski temelji na invazivnih rastlinah, mariborski pa na predelavi bioloških odpadkov v uporabne urbane zemljine. 

Glavni cilj mariborskega projekta, poimenovanega URBAN SOIL 4 FOOD, je uporaba mestnih odpadkov kot virov za proizvodnjo takšnih zemljin, da se poveča lokalna prehrambena samozadostnost in zmanjša ogljični odtis. Kot je dejal mariborski podžupan Saša Pelko, se projekt URBAN SOIL 4 FOOD začne z izzivom uporabe mestnih bioloških in mineralnih odpadkov za proizvodnjo kakovostne zemljine, ki jo v nadaljevanju uporabimo za proizvodnjo hrane, v parkih in gradbeništvu. Osem projektnih partnerjev namerava v obdobju treh let razviti tudi varno in certificirano zemljino s stransko proizvodnjo energije. 

Za kaj sploh gre? 

Projekt je opredeljen s štirimi glavnimi medsebojno povezanimi krogi. Materialni krog analizira materialne tokove odpadkov znotraj mesta, ki so uporabni za proizvodnjo urbanih zemljin. Krog hrane bo spremenil del neuporabljenih občinskih zemljišč v vrtove mestne skupnosti, kjer bo potekala kmetijska dejavnost, ki se zaključi z vzpostavitvijo urbane oznake živil. Odprti inovacijski krog bo vzpostavil kmetijsko-živilski laboratorij za razvoj in testiranje inovativnih pilotskih konceptov, kot so urbano cvetje za urbane čebele, mikro mestno vrtnarjenje, sanacijo zemljin v mestih ob hkratnem podpiranju inovativnih zagonov, ki delujejo na področju krožnega gospodarstva. Krog znanja bo v Sloveniji in Evropski uniji delil znanje, ki izhaja iz projekta, in se bo končal z razvojem certifikatov in patentov, da bi tehnologija mestne zemljine postala mednarodno priznana.

3 milijone evrov nepovratnih sredstev

URBAN SIOL 4 FOOD združuje osem partnerjev, ki so z uspešno prijavo v evropsko pobudo  Urban Innovative Actions pridobili tri milijone nepovratnih sredstev, ki jih bodo do oktobra 2020 vlagali v razvijanje inovativnih tehnologij in doseganje zastavljenih ciljev. V letošnjem letu načrtujemo izvedbo podrobenjših analiz virov odpadkov, pridobitev potrebnih dovoljenj ter operativni plan lokacij vrtov in njihovo organizacijo. 

Ljubljana v razvoj uporabe invazivnih tujerodnih rastlin

Medtem bodo v Ljubljani razvijali uporabo invazivnih tujerodnih rastlin. V pilotnem projektu predelave v papir na polindustrijskem nivoju želijo dokazali, da je invazivne tujerodne rastline mogoče uporabiti tudi v druge koristne namene, je dejal ljubljanski podžupan Dejan Crnek. 

Ker sta tako mariborski kot ljubljanski projekt umeščena v področje krožnega gospodarstva, sta se delegaciji danes strinjali, da je sodelovanje med projektnima skupinama nujno za obojestransko uspešno izvedbo projektov pod okriljem Urban Innovative Actions, ki danes povezuje že 30 evropskih mest.

Krožno gospodarstvo je model, znotraj katerega materiali krožijo in se ponovno uporabijo. Z inovativnimi rešitvami predelav in obdelav materialov ustvarjamo nove proizvode, iz njih nove materiale, posledično ustvarjamo nove prihodke, s katerimi zmanjšujemo lastne stroške. Temelj krožnih modelov je povezovanje med različnimi akterji in, kot pravita ljubljanski in mariborski podžupan, lahko krožno gospodarstvo zaživi le, če bo tudi na občinskih ravneh vzpostavljeno učinkovito sodelovanje. 

Preberite še

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
partizano (nepreverjen)

Duhovnik in ptič

Duhovnik iz male slovenske vasi je bil velik ljubitelj ptic,

ki jih je skrbno čuval v kletki za cerkvijo.

Neko nedeljsko jutro je ob običajnem sprehodu med perjadjo opazil,
da je izginil njegov najlepši ptič in ker je vedel, da ga je moral

ukrasti nekdo tik pred mašo, se je odločil nagovoriti svoje vernike.

"Kdo ima tiča?!"

Vstali so vsi moški.

"Ne, nisem mislil tako. Je kdo videl tiča?"

Vstale so vse ženske.

"Ne, ne, tudi tega nisem mislil. Je kdo videl tiča, ki mu ne pripada?"

Vstala je polovica žensk.

"Neeee, ne in ne, mislil sem, ali je kdo videl MOJEGA tiča?"

Vstali so ministranti, dva duhovnika in koza.

"Neee mislil sem ali ima kdo zdaj tiča v rokah?

Vstala je punca v zadnji klopi in rekla fantu:

"Sem ti rekla da bo videl."

Starejše novice