Na radgonskem športnem centru je pred dnevi potekala javna predstavitev oživljanja in naprave, ki rešuje življenja. Tako bi začeli članek, če bi se kdo od povabljenih odzval povabilu, a se ni, zato moramo začeti drugače.

Radgonski Rdeči križ in Zdravstveni dom sta na ŠRC Trate v Gornji Radgoni pripravila predstavitev predstavitev temeljnih postopkov oživljanja ob uporabi avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED) za športna in rekreativna društva, ki delujejo in se zadržujejo tam. A kot kaže omenjenih to ne zanima, saj na predstavitev ni prišel nihče! 

Po naših podatkih je na predstavitev bilo povabljenih okoli trideset športnih društev, v katerih deluje vsaj štiristo članic in članov vseh starosti.

Potrebni še dodatni postopki

Spomnimo, letos spomladi je na omenjenem stadionu nenadoma umrl nogometaš rekreativec, zato je Razvojna agencija Pora nabavila defibrilator, ki je na ŠRC Trate na voljo 24 ur dnevno. Vendar se poraja vprašanje, kako bodo ravnali v primeru, da ga bo treba uporabiti, če se nihče ni udeležil predstavitve. 

Sicer defibrilator res sam glasovno vodi postopek, a je kljub temu treba izvajati še dodatne postopke, ki jih pa strokovnjaki pokažejo ravno na teh predstavitvah.

»Brez izobraževanja ne gre, saj je ključnega pomena takojšnje oživljanje, ki ga pokažemo na teh predstavitvah in ga udeleženci lahko tudi poskusijo,« nam je povedala Slavica Mencinger iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona in dodala, da so neprijetno razočarani nad interesom.

Odgovorne iz zdravstvenega doma in Rdečega križa tudi čudi, da se nobeden od staršev, ki hodijo na treninge in tekme svojih otrok, ni udeležil predstavitve. 

Sicer pa je na območju Gornje Radgone nameščenih triindvajset defibrilatorjev, ki so bili po krajih nameščeni v sklopu akcije „Avtomatski defibrilator v vsako vas“.

 Kaj je AED?

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak. Sam aparat ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko naredite toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in rešite življenje.

Pomembno!

  • AED je popolnoma in varna naprava, ki jo lahko uporablja vsakdo,
  • samo uporaba AED, brez stiskov prsnega koša in umetnega dihanja, je neučinkovita.

Naslovna fotografija: Občina Gornja Radgona

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice