Ste na spletnih družbenih omrežjih že opazili fotografije, na katerih se preteklost in sedanjost Ptuja zlijeta v eno? Posneli so jih v Zavodu za turizem Ptuj, da bi domačine spodbudili k deljenju zgodb, obiskovalce mesta pa pustili odprtih ust.

V Zavodu za turizem Ptuj so povedali, da se je zamisel na spletu pojavila že pred leti, izvedli so jo v različnih državah sveta: »Tovrstno fotografiranje je nemudoma pritegnilo našo pozornost, saj gledalca vabi in nagovarja, da v sedanjosti podoživi preteklost.«

Idejni vodja projekta je Simon Hojnik, strokovni sodelavec za razvoj turizma in kakovosti pri Zavodu za turizem Ptuj.

Na Minoritskem trgu je bilo nekoč avtobusno postajališče. (Foto: Zavod za turizem Ptuj, originalna fotografija: Jože Gal)

Vir starih fotografij je Facebook

Ustvarjalci projekta trenutno posegajo po fotografijah, ki so bile posnete pretežno v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. »Naša želja pa je vključiti še starejše fotografije, s pomočjo katerih je mogoče izdelati časovno primerjavo.«

Stare fotografije si v Zavodu za turizem Ptuj izposojajo iz Facebook skupine Ptuj v fotografijah skozi zgodovino, seveda z dovoljenjem administratorja skupine Petra Mesariča.

»Člani skupine – Ptujčanke in Ptujčani – redno in zavzeto dopolnjujejo foto arhiv s pomočjo svojih lastnih zbirk ali zbirk ustanov in društev. Namen skupine je torej ohranjanje zgodovine Ptuja tako za prihajajoče rodove kot tudi za tiste, ki naše mesto obiščejo od blizu in daleč,« so povedali v Zavodu za turizem Ptuj.

Slomškova ulica je bila, enako kot danes, zaradi rekonstrukcije razrita že v sedemdesetih letih preteklega stoletja. (Foto: Zavod za turizem Ptuj, originalna fotografija: Jože Vrabl)

Za uspešno fotografijo je potrebnih tudi do sto neuspešnih

Trenutno je posnetih dvanajst 'kombinacij' fotografij nekdanjega in današnjega Ptuja, na Facebooku so jih doslej objavili pet.

»Kot zanimivost lahko povemo, da je za izdelavo ustrezne fotografije ('ustrezna' pomeni, da je narejena na pravem mestu in pod enakim kotom kot izvirna) treba izdelati tudi do sto neuspešnih fotografij,« so dejali v Zavodu za turizem Ptuj.

Tako so domačini v šestdesetih letih prejšnjega stoletja hodili po opravkih. (Foto: Zavod za turizem Ptuj, originalna fotografija: Jože Gal)

Stare fotografije vzbudijo spomine

V Zavodu za turizem Ptuj so pojasnili, da sta namena projekta dva: »S prvim želimo domače prebivalce popeljati nazaj v čas njihovega otroštva, mladosti in splošnega načina življenja tedanjega časa ter jih tako spodbuditi, da delijo stare zgodbe in izpovedi o dogodkih, ki so jih najbolj zaznamovali. Po drugi strani pa želimo prek družbenih medijev nagovoriti tudi vse tiste obiskovalce, ki jih najstarejše mesto v Sloveniji navdušuje in ga želijo še bolje spoznati.«

Spletne objave žanjejo navdušenje, zato bodo v ptujskem zavodu za turizem s projektom nadaljevali. »Prav tako opažamo, da objave uporabniki radi delijo med svojimi prijatelji, za kar smo jim vedno znova hvaležni,« so dejali v Zavodu za turizem Ptuj.

Takšen je bil/je Slovenski trg nekoč in danes. (Foto: Zavod za turizem Ptuj)

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice