Veliko jeze in razočaranja je pred dnevi pustila odločitev inšpektorja, da bo lastnik moral porušiti prenovljeno Kočo na Trikotni jasi. Preverili smo, kako odločitev komentirata inšpektorat in mariborska občina.

Lastnik koče Iztok Tomšič je kočo kupil iz stečajne mase Športnega centra Pohorje in se v času karantene s pomočjo številnih prostovoljcev lotil popolne prenove te priljubljene destinacije za izlete. V juliju je koča ponovno zaživela.

A ni dolgo obratovala, ko jih je obiskal inšpektor in odredil takojšnje prenehanje delovanja dejavnosti in rušitev koče. Lastnik je za Mariborinfo povedal, da gre po njegovem mnenju za zavist, saj prej nikoli ni bilo težav, ko pa so kočo prenovili, pa so naleteli na težave. »Žalostno je to, da je koča prej 25 let obratovala, zdaj ko pa smo nekaj uredili za Mariborčane, pa več ne moremo,« je dejal. 

Objekt nima ustreznega gradbenega dovoljenja

Na Inšpektoratu za okolje in prostor Republike Slovenije pojasnjujejo, da je inšpektor dobil pobudo za uvedbo inšpekcijskega nadzora v prijavi, ki je govorila o nelegalnosti objekta na Trikotni jasi. 

Gradbeni inšpektor je 3. junija po uradni dolžnosti opravil inšpekcijski nadzor lokaciji Koče na Trikotni jasi. Ugotovil je, da se objekt z mansardo in z leseno teraso uporablja kot gostinski objekt brez ustreznega pravnomočnega gradbenega dovoljenja, ki pa je po določilih Gradbenega zakona potrebno. 

Z odločbo je inšpekcijskemu zavezancu odredil, da mora takoj po vročitvi odločbe prenehati z uporabo nelegalnega objekta, ki je v uporabi kot gostinski objekt s teraso. 

Nadalje je bilo lastniku odrejeno, da mora do 10. februarja 2021 na svoje stroške odstraniti lesen gostinski objekt z mansardo, skladišče in sanitarije ter teraso in vzpostaviti prejšnje stanje.

Na inšpektoratu pojasnjujejo, da je bilo lastniku v odločbi povedano, da se bo, v kolikor ne bo izvršil odrejene obveznosti na način in v roku kot izhaja iz odločbe, začel postopek izvršbe nedenarne obveznosti izreka te odločbe, ki se bo opravil po drugih osebah ali s prisilitvijo. 

Tomšič se je na odločbo že pritožil in na Mestno občino Maribor podal vlogo, da bi se del zemljišča, na katerem stoji koča, iz kmetijskega spremenil v zazidljivo. 

Občina naj bi spremembo namembnosti uredila v enem letu

Občina naj bi spremembo namembnosti uredila v 12 mesecih, a lastnik mora kočo porušiti v šestih mesecih. »Z občine smo prejeli dokument, v katerem piše, da se bo to uredilo v 12 mesecih. Problem pa je, da je inšpekcija določila, da se bo objekt moral porušiti v šestih mesecih. Torej bomo najprej rušili, potem pa spet gradili?« se sprašuje Tomšič.

Na občini pojasnjujejo, da naj bi do spremembe namembnosti prišlo predvidoma s sprejetjem Občinskega prostorskega načrta v letu 2021. Odlok o ureditvenem načrtu rekreacijskih površin na mariborskem Pohorju - sektor Bellevue na delu navedene parcele predvideva ureditev smučišča, tako bi se ta del spremenil v površino za šport in rekreacijo. Del na katerem stoji objekt pa v površine za turizem, šport in rekreacijo. 

Preostalemu delu zemljišča se namenska raba ne spreminja – ostaja gozdno zemljišče. 

Kakšen bo naslednji korak, Tomšič še ne ve: »Zdaj čakamo, da vidimo kako in kaj. Ne vemo še, kdaj se bo kaj obrnilo. Ne gre za spremembo prostorskega plana samo za Trikotno jaso, ampak tudi za celotno Pohorje. Zato mislim, da nas ne bodo prednostno obravnavali, ampak da bo to v sklopu ostalega.«

Mariborčani stopili v bran koči s peticijo in protestom

»Ohranimo še tistih nekaj malenkosti zaradi katerih se je vredno vračat na naše Pohorje. Ne dovolimo,da se prelepa koča na Trikotni jasi ruši!« so v opisu zapisali pobudnik peticije.

»Na Facebooku sem tudi zasledil peticijo proti rušenju koče, a žal ne vem, kdo je oseba, ki je začela s peticijo,« nam je povedal Tomšič: »Menda gre za gospo s Ptuja, sem jo že želel kontaktirati, da se ji vsaj zahvalim za podporo, a žal ne vem, kdo je.«

»Veseli me, da so Mariborčani in Slovenci nasploh za to, da koča ostane,« je komentiral Tomšič: »Je pa definitivno to potrebno urediti. Prej so bile letne odločbe, meni pa niti ni do tega, da bi vsako leto znova dobival odločbe, da nekaj lahko delamo. Dali smo tudi vlogo za odkup zemljišča.«

A ne samo s peticijo, podporo so Mariborčani izkazali tudi z mirnim protestom. Nekaj pohodnikov se je v četrtek zbralo na Trikotni jasi, kjer so z mirnim protestom izrazili svoje nestrinjanje z odločitvijo inšpektorja. 

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Zanima me kje so bili inspektorji prej.Cca 20 let..kdo so in kaj so delali oziroma niso delali?
Kako pa se bo to razpletlo pa...unmo iz Elesa Turki so porusili ali?

ašatan (nepreverjen)

Ta isti gradbeni inšpektor, ki je izdal odločbo za rušenja objekta na Trikotni jasi, je na tem delovnem mestu že iz časov Jugoslavije. Za ta istega gradbenega inšpektorja je vloženih več kot 200 kazenskih ovadb. On pa še vedno dela, hahaha in izdaja odločbe tistim, ki trenutno niso pomembne osebnosti.

In reply to by Navijac (nepreverjen)

Danvid (nepreverjen)

Koča se je super porihtala,sploh za otroke kjer so res dobra igrala.Ne razumem pa lastnika ,ki vlaga v črnogradnjo'to je skregano z logiko.

Haja (nepreverjen)

Ne samo črnogradnja, tudi na tuji zemlji. Zdaj, ko stavba že stoji, bi on zemljo odkupil. To je tako kot, da začneš hišo graditi pri dimniku.

In reply to by Danvid (nepreverjen)

Cinik (nepreverjen)

Zgrajeno brez dovolenja? Rušit! Pika. Vse ostalo je sprenevedanje in balkanizem.

Zikollino (nepreverjen)

'Meni ni do tega, da bi vsako leto pridobival nove odločbe ...' E, bejži, bejži ... do česa pa ti je? Do lastništva exluzivnega zemljišča in legalizacije črne gradnje! Zakon je za vse enak!

Dauza (nepreverjen)

Zelo zanimivo kje so do sedaj bili razni inšpektorji hiša ima elektriko in vodo obratovalno dovoljenje je bilo izdano pa tudi prodajalca je treba kazensko ovadit za poslovno goljufijo kupec je kupil gostinski lokal ne pašnika

Dauza (nepreverjen)

Zelo zanimivo kje so do sedaj bili razni inšpektorji hiša ima elektriko in vodo obratovalno dovoljenje je bilo izdano pa tudi prodajalca je treba kazensko ovadit za poslovno goljufijo kupec je kupil gostinski lokal ne pašnika

Starejše novice