Koledarji še vedno prinašajo denar, brez katerega društva ne bi mogla preživeti

NovicaKomentarjiDeli na Facebooku Deli na Twitterju Deli na Google Plus Pošlji po elektronski pošti

Moje ime:

Moj email:

Prijateljevo ime:

Prijateljev email:

Besedilo:

Povezava bo samodejno pripeta v sporočilo

Koledarji še vedno prinašajo denar, brez katerega društva ne bi mogla preživeti

Se vam koledarji na prvi pogled zdijo preživeti? To še zdaleč niso. Društvom lahko prinesejo marsikateri še kako dobrodošel evro.

Koledarji še vedno prinašajo denar, brez katerega društva ne bi mogla preživeti
  • Koledarji še vedno prinašajo denar, brez katerega društva ne bi mogla preživeti Koledarji še vedno prinašajo denar, brez katerega društva ne bi mogla preživeti

Enega izmed bolj simpatičnih koledarjev na Štajerskem, ki je poskrbel tudi za nemalo medijske odmevnosti, so konec leta izdale gasilke Prostovoljnega gasilskega društva Hoče. Dvanajst deklet se je odločilo, da bo na tak način pomagalo zbirati sredstva za svoje društvo. Doslej so za prostovoljni prispevek s svojimi koledarji okrasile več kot 400 gospodinjstev, okoli 1300 društvenih koledarjev, kot smo jih vajeni, pa je po gospodinjstvih razdelil tudi moški del ekipe.

Kot nam je zaupal predsednik PGD Hoče Jure Šerc, gasilci zberejo v povprečju 13 evrov na društven koledar, gasilce s simpatičnimi fotografijami pa še odtenek več:

"S koledarjem društvu omogočamo preživetje, namreč z donacijami iz naslova koledarjev čez leto vzdržujemo, in urejamo gasilski dom, okolico, plačujemo položnice. S tem denarjem vzdržujemo in servisiramo vozni park, reden servis gasilskega kamiona na primer stane okoli 1000 evrov."

Pa še uniforme, stroški zavarovanj in izobraževanj, da nakupov opreme za zaščito in reševanje niti ne omenjamo ... Popolnoma opremljen operativen gasilec društvo stane okoli 1500 evrov. Večina gasilskih društev bi brez donacij iz naslova koledarjev le stežka preživelo. Koledarji postajajo zato vse bolj domiselni, kot dobrodošel dodaten vir prihodka pa se jih poslužujejo tudi druga društva, ne le gasilska.

Simpatični koledarji gasilk PGD Hoče.

K dobri prodaji koledarja prispeva tudi nekaj gole kože ...

Tudi v Kulturno umetniškem društvu Študent Maribor so folklorniki leto zaključili z domislenim koledarjem, v katerem so celo pokazali nekaj gole kože. "Letošnja naklada je bila 500 koledarjev, od tega jih nekaj namenimo za protokolarna darila ob izteku leta, večino pa jih za prostovoljni prispevek razdelimo med naše sledilce," pojasnjuje predsednik društva Sašo Kodrič. In kako visok je prispevek za koledar?

"Manjši od 10 evrov skoraj nikoli," odgovarjajo v društvu.

Oblačila so za koledar odvrgli tudi mariborski folklorniki.

Koledarji še vedno dober vir prihodka

Z izkupičkom od prostovoljnih prispevekov želijo kriti stroške raziskave in izdelave folklornih oblačil, ki jih društvo še ne premore. Zato tudi, če se koledarji na prvi pogled zdijo preživeti, to še zdaleč niso. Da so dober vir prihodka, je že pred leti ugotovil Damjan Murko: "Vsako leto znova rečem, da je koledar zadnji in da ga konec leta več ne bo. A rdeča nit Murka mora ostati. Ne samo, ker je koledar dobičkonosen, pac pa tudi zato, ker si ga ljudnje želijo in pričakujejo."

Mimogrede, Damjan Murko je po ceni 22 evrov prodal 700 svojih letošnjih koledarjev. Izračun prepuščamo vam.

 

Uredništvo
sreda, 11 Januar, 2017 - 07:00 Osveženo: 11. Januar 2017 - 10:35

Soustvarjaj

Komentarji

Dodaj komentar

CAPTCHA
Da bi preprečili nezaželjeno dodajanje vsebin, odgovorite na enostavno vprašanje.
Fill in the blank.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.