Gorski kolesarji, ki so si na Pohorju že prislužili marsikateri grd pogled, si želijo več urejenih poti.

Najprej bodeče žice v času svetovnega pokala, nedavno še akcija mariborskih policistov, ki so v poostrenem nadzoru prežali nad gorskimi kolesarji in vsemi tistimi, ki se vozijo v naravnem okolju izven urejenih prog.

Eden izmed mariborskih gorskih kolesarjev Matej Kavtičnik je za Mariborinfo že opozoril, da težava na Pohorju niso možje v modrem, ampak zakonska ureditev, ki ne predvideva razvoja nove pomembne panoge turizma - gorskega kolesarjenja. 

Kolesarji si želijo več, zato ob urejenih progah na Pohorju iščejo tudi druge poti in se vozijo tam, kjer zakon to prepoveduje.

Bike park Pohorje ponuja tri kolesarske poti, vendar se tudi v iskanju večje doze adrenalina kolesarji podajo na tako imenovane »ilegalke«. 

»Najlažje to razumemo, če dogajanje primerjamo s smučanjem. V koliko bi pozimi imeli samo eno progo, bi se verjetno vsi smučali povsod. Je pa res, da velja prepoved vožnje v naravnem okolju, tudi kaznovanje se izvaja enkrat, dvakrat na leto. Vedno, ko se sami vozimo izven urejenih poti, se zavedamo, da smo v nekem prekšku. Enako je, če gremo čez cesto tam, kjer ni prehoda, ampak vzamemo to v zakup zaradi užitka, ki nam ga vožnja po eni utrjeni gorski poti nudi,« komentira Iztok Kvas, ki je v Marpromu zadolžen za delovanje Bike Parka Pohorje.

Kvas ponavlja, da je gorsko-kolesarski turizem ena večjih priložnosti za Maribor oziroma celotno Pohorje za vseh 23 občin, ki ga obdajajo.

Kje torej iskati rešitve? Po mnenju Kvasa je odgovor jasen - načrtna gradnja infrastrukture, »kajti samo žičniška infrastruktura in nekaj malega urejenih kolesarskih poti v sklopu Bike parka Pohorje, vse ostalo pa prepuščeno naključju, ne bo dovolj za razvoj tega turističnega produkta«.

»Več kolesarskih poti bomo imeli, več možnosti bodo imeli kolesarji, kjer se lahko vozijo, in se bodo nato zagotovo držali teh prog,« dodaja in opozarja, da nastavljanje žic in kaznovanje zagotovo nista načina, kako urediti to problematiko: »Moramo pa razumeti, da v kolikor tudi lastniki zemljišč oziroma upravljalci gozda ne dobijo prave informacije o tem, kaj si neka destinacija želi oziroma kako bodo te stvari urejene v prihodnje, pač poskušajo stvari jemati v svoje roke, kar pa seveda ni prav.«

Kolesarske poti Mariborskega Pohorja so že priljubljene med tujimi turisti, zato ni nenavadno, da na adrenalinske poti izven Bike parka Pohorje »zaidejo« tudi tuji kolesarji.

»Največkrat gre za utrjene peš poti, mogoče v minimalnih primerih si kakšna majhna kolesarska skupnost manjši odsek tudi sama pripravi, tega ne smemo zanikati, največkrat pa gre za pohodniške poti, ki jih koristijo planinci, ne nujno vrisane, a so nastale zaradi vsakodnevne rabe. Seveda, jih koristijo tudi motokrosisti, mogoče pozimi tudi motorne sani in to postane potem že precej široka trasa, kjer se vsi ti obiskovalci oziroma ljubitelji narave gibljejo,« pojasnjuje Kvas.

Na Pohorju so sicer na voljo trije kolesarski parki, v Mariboru, na Rogli in v Kopah, ki imajo znotraj svojega območja poti urejene in urejeno tudi infrastrukturo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mari-bor-can (nepreverjen)

Seveda so steze priljubljene med tujci, ker se jim doma niti sanjati ne sme, da bi počeli to kar lahko v tej brezpravni državi. Biciklisti pa kar zavestno kršijo predpise, potem pa jamrajo, ko jih oglobijo. Teroristi na dveh kolesih.

Himen (nepreverjen)

V Avstriji je kazen za vožnjo izven kolesarskih prog 500€ . Pozivam odgovorne Bike centra naj gredo na šolanje v Avstrijo in ostale države ,ki spoštujejo Zakonodajo . Pri nas se za ceno dnevne vozovnice gondole lahko izživljajo v neokrnjeni naravi .SRAMOTA .

ICP (nepreverjen)

Mater ste ozkogledi.
Denar nam lezi na cesti in naloga drzave je da se prilagaja dejanskemu stanju in se prilagodi ter izkoristi naravne danosti obmocja.
Potencial Pohorja in Maribora sta nepredstavljiva. Malo je krajev kjer je narava tako tesno povezana z mestom.

Kritik (nepreverjen)

Naravne danosti so nam dane v mejah uporabe. Naravo moramo ohraniti tudi za naslednje generacije , ki jih ne bo zanimalo kolesarjenje in smučanje . Nekateri se zavedamo škode ,ki jo povzročajo vsakokratni posegi v okolje. Erozija in plazenje tal so dokaz kaj nas čaka v prihodnosti . Pojdite na Pohorje kot pohodnik in si oglejte kaj je ostalo od Pohorja .

In reply to by ICP (nepreverjen)

Starejše novice