Maribor je bogatejši za nov zemljevid kolesarskih in pohodniških poti in zgibanko Pohorske kulinarične transverzale, ki bosta domačine in turiste vodila po najlepših poteh in razkrivala najboljše kulinarične kotičke Maribora in okolice.

Nov zemljevid vzhodnega Pohorja in zgibanka Pohorska kulinarična transverzala sta nastala na pobudo Turističnega društva gostincev Pohorja in v sodelovanju štirih občin: Hoče - Slivnica, Slovenska Bistrica, Ruše in Maribor.

Z zemljevidom se bodo pohodniki in kolesarji lažje orientirali in s tem spoznali lepote tega dela Pohorja, s kartončkom pohorske kulinarične transverzale pa bodo lahko sledili degustacijam domačih specialitet v kočah in hotelih.

Lanskoletna izdaja zemljevida pošla v nekaj mesecih

Turistično društvo gostincev Pohorja je že lansko leto izdalo žepno izdajo zemljevida, ki je v nekaj mesecih pošla. 

Milan Klančnik, predsednik Turističnega društva gostincev Pohorja, pravi, da je to dokaz, da je takšen zemljevid v Mariboru nujno potreben.

»Naše društvo si je tudi za letos zadalo nalogo izdaje razširjenega zemljevida s planinskimi in kolesarskimi potmi, na katerem bi bile označene tudi narave in kulturne znamenitosti vhodnega dela Pohorja, vzporedno s to karto pa, da oživimo kulinarično transverzalo. Z zemljevidom se bodo pohodniki in kolesarji lažje orientirali in s tem spoznali lepote tega dela Pohorja.  Na karti so tudi fotografije nastanitvenih obratov s kontakti in fotografije nekaterih naravnih znamenitosti vzhodnega Pohorja. S kartončkom pohorske kulinarične transverzale bodo obiskovalci degustirali domače specialitete v določenih kočah in hotelih in si z zadnjim žigom v kartončku zaslužili gratis sladico pri gostincu, kjer bodo dobili zadnji žig,« je povedal Klančnik.

Moči združile štiri občine

Zemljevid in zloženko so financirale štiri občine: Hoče - Slivnica, Slovenska Bistrica, Ruše in Maribor. Sicer gre za majhen skupni projekt, a je zato kljub temu pomemben, poudarja Alenka Iskra, podžupanja Mestne občina Maribor.

Zemljevid namreč predstavlja enega prvih korakov k tesnejšemu povezovanju Mestne občine Maribor z ostalimi pohorskimi občinami na področju turizma.

»Mestna občina Maribor se zaveda izjemnega, a v veliki meri neizkoriščenega, naravnega in turističnega potenciala, ki ga ima Pohorje, predvsem pa pomena povezovanja občin v skupnih aktivnostih za boljšo turistično ponudbo. Mestna občina Maribor je zato z veseljem pristopila k pobudi Društva gostincev Pohorja, da se uredijo in posodobijo tiskovine za Kulinarično transverzalo iz leta 2015 ter zemljevid Kolesarske in pohodne poti vzhodnega Pohorja. Izgradnja skupne vizije ter močne blagovne znamke Pohorja, v povezavi z reko Dravo, lahko v prihodnosti močno vpliva na razvojni preboj celotne turistične destinacije. Mestna občina Maribor si bo zato prizadevala tudi za sprejem Zakona o Pohorju ter bo svoje napore vložila v aktivno povezovanje in sodelovanje vseh občin in deležnikov, ki delujejo na Pohorju in ob reki Dravi,« je povedala mariborska podžupanja.

Zavod za turizem tudi pri tem projektu igra pomembno vlogo

Zavod za turizem Maribor – Pohorje je v projektu sodeloval pri zasnovi vizualne podobe, s strokovnim svetovanjem, poskrbeli pa bodo tudi za distribucijo in promocijo zloženke in zemljevida.

Doris Urbančič Windisch, direktorica Zavoda za turizem Maribor – Pohorje je o projektu povedala: »Zloženke in zemljevide bomo razdelili turističnemu gospodarstvu v Mariboru in vsem trem občinam. Sicer pa sta namenjena tako lokalnemu prebivalstvu kot tudi domačim in tujim gostom, saj so tiskovine pripravljene tudi v angleškem jeziku. Gostje jih bodo lahko našli na vseh turističnih točkah v vseh občinah, na spodnji in zgornji postaji Pohorske vzpenjače, v večini namestitvenih kapacitet ter v vseh vključenih kočah, ki sodelujejo in so del kulinarične Pohorske ponudbe.«

Še posebej hvaležen za izid zemljevida, je župan občine Hoče - Slivnica Marko Soršak.

»Za štiri občine, ki mejimo na Pohorje, je to pomembna pridobitev in velik pokazatelj, da si želimo skupnih akcij v povezavi z našim hribom. Občina Hoče – Slivnica, v kateri ima sedež tudi Turistično društvo gostincev Pohorja, je in vedno bo z veseljem podprla lepe zgodbe sodelovanja in razvoja. Želimo si, da s projektom nakazujemo skupno pot, po kateri bomo v povezavi s Pohorjem hodili v naslednjih letih,« je dejal.

Občina Ruše bi dala priložnost tudi še neuveljavljenim ponudbam

Občina Ruše pa si obenem prizadeva tudi za povezovanje sosednjih občin na področju turizma in širjenje prepoznavnosti tudi manj znanih turističnih in športnih ponudb.

Dušan Lahe, direktor občinske uprave občine Ruše, je ob tem dejal: »Pohorje ponuja, poleg neokrnjene narave, številne možnosti športnih in rekreativnih aktivnosti ter bogato kulinarično ponudbo. Vse to boste lahko spoznavali skozi osvežene zemljevide pohodniške poti, kolesarskih stez, gostinskih in namestitvenih ponudb ter seveda na območju naše občine lahko obiščete poseben Disc Golf park Areh – Ruše.«

Ključno je povezavanje razdrobljene turistične ponudbe

Jana Jeglič, iz Razvojno informacijskega centra Slovenska Bistrica, je poudarila, da največjo priložnost v razvoju turizma vidijo v povezovanju razdrobljene turistične ponudbe in oblikovanju novih, zanimivih, inovativnih in kakovostnih produktov na področju vinogradništva, gastronomije, programov za najmlajše, športnega in kulturnega turizma ter prireditev.

»Zavedamo se, da je za uspeh v turizmu povezovanje vsekakor ena najpomembnejših aktivnosti. Nov zemljevid in zgibanka pa sta lahko pomemben in odličen začetek nadaljnjega sodelovanja in nadgradnja dosedanjih prizadevanj in projektnih aktivnosti,« je še pristavila.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Se premika..bolje kasneje kot nikoli..cimvec turistov

LukaN (nepreverjen)

Končno nekaj. Le tako naprej!

Kritik (nepreverjen)

Sedečim pred hotelom Arena sporočam naj si ogledajo kako naj poteka kolesarjenje in pohodništvo na avstrijskem Koroškem ! Na Koroškem v Podjuni imajo čez 1000 km kolesarskih poti in še več pohodniških ,ki so označene in urejene primerne za rekreativce ,brez divjanja kolesarjev čez travnike in voznikov kros motorjev ....skratka čisto nekaj drugega kot poznamo kolesarjenje pri nas . Lahko se osvežite in naužite vseh dobrot ob Klopinjskem jezeru ,kjer ne manjka WC in tekoče vode .Ko se vrnete iz omenjenega izleta se ponovno usedite in pogovorite kaj je potrebno storiti ,da boste privabili čim več turistov . To kar se sedaj izvaja na Pohorju je divjanje čez drn in strn ali krajše EKO terorizem .

Starejše novice