Poleg veliko ugodnejšega naj bi naši severni sosedi ponujali tudi kakovostnejše gorivo.

Cene pogonskih goriv v Sloveniji so ta torek dosegle eno najvišjih podražitev. Dizel se je podražil za 1,6 centa in liter stane 1,233 evra, bencin pa se je podražil za dva centa. Za liter 95-oktanskega bencina boste tako odšteli 1,28 evra. Visoke cene goriv v Sloveniji so še dodatno spodbudile Slovence ob meji in tiste, ki delajo pri severnih sosedih, da si rezervoarje svojih avtomobilov polnijo v Avstriji.

Tam so cene precej nižje, prihranek na en rezervoar pa je lahko tudi sedem evrov in več, opažajo številni Štajerci. Letno to po oceni Damjana Hamerja, enega izmed tistih, s katerimi smo se pogovarjali na eni izmed avstrijskih črpalk, lahko znese tudi 300 evrov.

Cene pogonskih goriv so v Avstriji neregulirane, tamkajšnje črpalke pa so vezane na nabavne cene. Cene goriva lahko podražijo enkrat dnevno, to je ob 12. uri, nižajo pa jih lahko večkrat na dan.

Prva črpalka čez mejo polna Slovencev

Stanje smo preverili na več bencinskih črpalkah, ki so oddaljene le streljaj od slovenske meje. Na njih so najpogostejše stranke prav Slovenci, ki se jim doma ne splača tankati. Že omenjen Štajerec Damjan Hamer je tokrat natočil 52 litrov dizla in za to odštel nekaj več kot 58 evrov.

»V Sloveniji bi za to odštel 64,5 evrov. Torej 6,5 evrov razlike. Na en tank prihranim približno sedem evrov. S tem na leto prihranim okoli 300 evrov,« je povedal.

Tudi za deset centov ceneje na liter

Marko Brezovšek je lastnik črpalke Shell v avstrijskem Špilju. Povedal je, da Slovenci tam zelo pogosto točijo gorivo, saj je črpalka le streljaj oddaljena od Šentilja, cene pa so v Avstriji nižje tudi do deset centov na liter. Tisti z velikim rezervoarjem tako lahko prihranijo tudi do deset evrov.

Prihranijo posebej tisti, ki se mimo avstrijskih črpalk vozijo zaradi službe oziroma živijo v bližini. V primeru, da bi se samo zaradi goriva v Avstrijo vozili več kot deset kilometrov, prihranek ne bo več tako opazen.

Je v Avstriji gorivo kakovostnejše?

Poleg tega, da rezervoar svojega avtomobila napolnijo veliko ceneje kot pri nas, so mnogi prepričani, da je gorivo avstrijskih bencinskih črpalk kakovostnejše. Nekateri pripovedujejo, da z avstrijskim gorivom z enim polnim rezervoarjem prevozijo 80 do kar 100 kilometrov več.

»Stranke pripovedujejo, da z našim gorivom naredijo dosti več kilometrov,« je povedal Mirko Brezovšek, črpalke Shell v Spielfeldu.

Kaj pa menite vi?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice