V preteklem letu si je lahko enotedenske letne počitnice zunaj doma za vse člane privoščilo 73 odstotkov vseh slovenskih gospodinjstev.

Statistični urad Republike Slovenije je podatke izračunalo glede na tipe gospodinjstev in glede na njihove dohodke. Med tipi gospodinjstev je bil odstotek takih, ki so si (lahko) privoščila počitnice, največji med gospodinjstvi z dvema odraslima in z vsaj enim vzdrževanim otrokom (89 odstotkov), najmanjši pa med enočlanskimi gospodinjstvi (56 odstotkov).

Med gospodinjstvi glede na dohodek je bil največji med gospodinjstvi z najvišjimi dohodki (95 odstotkov), najmanjši pa med tistimi z najnižjimi dohodki (le 44 odstotkov).

Kar se tiče statističnih regij, si je tako lahko največ gospodinjstev privoščilo počitnice v osrednjeslovenski (81 odstotkov), najmanj pa v pomurski statistični regiji (61 odstotkov). Podravska regija je tako v srednjem rangu, dopustovanje si privošči 71 odstotkov. 

Kam in zakaj?

V letu 2018 je vsaj enkrat zasebno potovalo okoli 1.222.000 ali 69 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 15 ali več let. Vsi skupaj so se odpravili na okoli 4.575.000 zasebnih potovanj (7 odstotkov več kot leto prej).  

Pri 84 odstotkov teh potovanj je bil glavni razlog zanje odhod na počitnice, med razlogi za počitnice pa so bili najpogostejši (pri 77 odstotkih potovanj) sprostitev, počitek in zabava.

Potujemo v juliju in avgustu, največkrat z avtom

Največ zasebnih potovanj v 2018 tako po domovini kot po tujini so prebivalci Slovenije opravili v mesecih juliju in avgustu, v obeh po 18 odstotkov.

Za 87 odstotkov zasebnih potovanj je bilo glavno prevozno sredstvo popotnikov osebno cestno motorno vozilo. Na drugem mestu je bilo letalo (s 6 %), na tretjem avtobus (s 5 %).

Slovenci najraje obiščemo Hrvaško

Največ prebivalcev Slovenije je lani obiskalo Hrvaško, ki je bila ciljna država za 61 odstotkov vseh zasebnih potovanj prebivalcev Slovenije v tujino. Sledile so Italija (7 %), Avstrija (6 %) ter Bosna in Hercegovina (5 %). 

Koliko nas stanejo počitnice?

Zasebno potovanje prebivalcev Slovenije je lani trajalo povprečno 4,5 prenočitve (v Sloveniji 2,7 prenočitve, v tujini 5,8 prenočitve). Povprečni dnevni izdatki na takih potovanjih so znašali okoli 50 evrov na turista (v Sloveniji 40 evrov, v tujini 53 evrov). 

Turist, ki je bival v hotelu ali podobnem objektu, je porabil povprečno največ denarja na dan (v Sloveniji 67 evrov, v tujini 100 evrov), turist, ki je bival v lastnem počitniškem bivališču, pa povprečno najmanj (v Sloveniji 18 evrov in v tujini 19 evrov). 

Cene počitniških paketov in nastanitvenih storitev v Sloveniji so zelo odvisne od sezone. Najbolj se dvignejo v glavni turistični sezoni, v juliju in avgustu so bili počitniški paketi povprečno za več kot 30 odstotkov dražji kot na koncu leta 2017, nastanitvene storitve pa za več kot 10 odstotkov.

Za prenočitev v hotelu v Sloveniji v enoposteljni sobi (vključena zajtrk in turistična taksa) je bilo treba v 2018 odšteti povprečno 106 evrov, v dvoposteljni sobi pa 161 evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice