Foto: Janez Leskovar
Pa smo ga dočakali. »Jesenski pust«, ki bo grešni mošt spremenil v pravo vino. A kot je že tradicionalno v Mariboru, tudi tokrat ne gre brez očitkov in nekaj slabe volje.

Dolgoletni mariborski gostinec Miroslav Krnjič je prepričan, da so najemnine za stojnice na mariborskem Martinovanju pretirane. Zavodu za turizem Maribor - Pohorje bi po njegovih besedah za enodnevni najem moral odšteti 1200 evrov, kar je na družbenem omrežju Facebook pospremil s sočnim besednjakom.

Del Martinovanja je že 34 let, sprememb je vajen, pravi, a letos naj bi kaplja vendarle šla čez rob: »Sprašujem se, kako lahko nekdo, ki naj bi delal za razvoj in promocijo Maribora, za enodnevno prireditev zaračuna lokalnemu gostincu 1200 evrov najemnine za osem ur dela.«

Pod objavo mariborskega gostinca se je vnela burna razprava. »Midva sva že lani odnehala. Se ne splača. Žalostno in nerealno postavljajo cene,« je v komentarju zapisala Maruša Vidovič.

»Mislim, da bi se gostinci morali zmeniti in iz protesta za nekaj dni zapreti lokale,« je predlagal Franc Čelofiga. Darko Kurbus pa je pristavil: »Organiziraj srečanje pred občino pa takoj pridemo. Vsak s svojo zgodbo sicer, vendar skupaj z istim imenovalcem. Enkrat jim je treba pokazati!«

49 najemnikov stojnic - a za kakšno ceno?

Obrnili smo se na Zavod za turizem Maribor - Pohorje, kjer smo izvedeli, da znaša cena najema stojnice na Martinovanju za vinogradnike in vinarje 450 evrov, za gostince pa 600 evrov. »Trenutno je sodelovanje sklenjeno z 49 ponudniki,« odgovarjajo za Mariborinfo.

Zraven najete stojnice lahko ponudnik postavi največ pet visokih okroglih miz premera 80 centimetrov. Postavitev stolov oziroma sedišč ob stojnicah je prepovedana, še določajo pogoji sodelovanja na 36. Martinovanju v Mariboru. Prav tako morajo ponudniki uporabljati povratno embalažo.

»Vsi ponudniki morajo ponujati vino in mošt vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija, vinorodne dežele Podravje in/ali tradicionalno štajersko kulinariko,« še dodajajo.
 

Cena najema stojnice po besedah Zavoda za turizem Maribor - Pohorje vključuje organizacijo in prijavo dogodka, organizacijo povratnih kozarcev, varovanje prireditve, zdravstveno-reševalno službo, požarno stražo, vse komunalne storitve, oskrbo z elektriko, oskrbo z vodo in najem mobilnih WC-jev, ločenih za ponudnike in obiskovalce prireditve.

Martinovanje v Mariboru je letos zavod za turizem vključil v projekt Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021. »Gre namreč za dogodek, s pomočjo katerega lahko na področju destinacije Maribor - Pohorje nadalje razvijamo produkte iz področja vina in kulinarike in takšne, ki sledijo nacionalni strategiji razvoja Slovenske turistične organizacije na področju oblikovanja pristnih, butičnih doživetij in turističnih produktov,« pojasnjujejo.

Foto: Janez Leskovar

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
metod trobec (nepreverjen)

na martinovaniju se da ogromno denarja v žep

Navijac (nepreverjen)

Pa naj pristojni organi to resijo..dovolj je da so samo prisotni pa bodo tipkovnice pele....

In reply to by metod trobec (nepreverjen)

mislimmmm (nepreverjen)

poleg tega: "organizacijo in prijavo dogodka, organizacijo povratnih kozarcev, varovanje prireditve, zdravstveno-reševalno službo, požarno stražo, vse komunalne storitve, oskrbo z elektriko, oskrbo z vodo in najem mobilnih WC-jev, ločenih za ponudnike in obiskovalce prireditve" so pozabli napisat DOBIČEK :)

Sv. Martin (nepreverjen)

Spet zelo zavajujoč članek oz. odgovor ZZTM. Pozabili so dodati, da gostinci s svojimi stojnicami, ki niso standardne, plačajo po metru in končni znesek je posledično lahko tudi 1.200,00 € ali še več.

Starejše novice