Mariborska občina je z republiškim skladom podpisala pogodbo za prevzem stopnic na Kalvarijo. Občina bo s tem lahko poskrbela za vzdrževanje in tudi morebitno obnovo priljubljenih 'šteng'.

'Štenge' na Kalvarijo so priljubljeno sprehajališče Mariborčanov, a so dotrajane in velikokrat zaraščene. Številni občani ob visoki travi s prstom pokažejo na občino.

A na mariborski občini so še lani za Mariborinfo pojasnili, da stopnice niso v lasti občine, torej tudi služnostna pravica na tej relaciji ne obstaja. 

Vsakršni posegi s strani Mestne občine Maribor na tem območju bi tako predstavljali prekršek nenamenske rabe proračunskih sredstev in poseg v tujo lastnino. A interes za pridobitev območja stopnic v upravljanje je na občini obstajal. 

Upravljanje območja stopnic prevzema mariborska občina 

Mariborski župan Saša Arsenovič je na letošnji majski seji mestnega sveta povedal, da je občina z republiškim skladom podpisala pogodbo za prevzem stopnic na Kalvarijo, s čimer bi lahko zagotovila tudi redno vzdrževanje in košnjo. 

Napovedal je tudi možnost, da stopnice popolnoma obnovijo s pomočjo sponzorjev.

Visoka trava, ki se dviga ob stopnicah, moti številne sprehajalce, rekreativce ali športnike, ki se redno podajajo na 455 kamnitih stopnic.

Občina želi obnoviti stopnice in vzdrževati območje ob stopnicah

Na Mestni občini Maribor pojasnjujejo, da želi občina urediti in obnoviti stopnice na Kalvarijo, ki so zdaj v lasti Republike Slovenije in so po podatkih Geodetske uprave Republike Slovenije v upravljanju Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov.

»V teku je postopek za ustanovitev služnosti na tem območju, v skupnem obsegu 1063 kvadratnih metrov,« pojasnjujejo. Pri tem gre za stopnice v dolžini 190,5 metra in na površini 286 kvadratnih metrov ter za 1,5-metrski zeleni pas ob stopnicah v skupni površini 777 kvadratnih metrov.

»S tem, ko želi Mestna občina Maribor pridobiti služnostno pravico na stopnicah na Kalvarijo, seveda želi te tudi urejati in vzdrževati zeleni pas ob njih,« dodajajo na občini. 

Mariborska občina razmišlja tudi o obnovi dotrajanih stopnic.

454 stopnic na Kalvarijo nazadnje delno obnovljenih leta 2006

Mariborske 'štenge' so vsekakor krajevna atrakcija. 454 stopnic se strmo vzpenja na vrh Kalvarije že od leta 1956. 

V letu 2006 so bile delno obnovljene s strani donatorskih sredstev zasebnikov, podjetij in mariborskega Rotary kluba. Postale so prepoznavna in priljubljena rekreacijska točka Mariborčanov in Mariborčank.

S končanjem denacionalizacijskega postopka v letu 2005 je pretežni del zemljišč, ki ga je obdelovala Biotehniška šola Maribor, vključno s stopnicami, pripadel Stolni župniji, z njo pa je upravljala Mariborska škofija. Ta ni uspela zasaditi novih vinogradov in obdelati vrnjenih površin. 

V letu 2018 je Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov od župnije odkupil površine (tudi pretežni del stopnic) in zanje iskal zakupnika, ki pa ga do danes še ni našel. 

Zemljišče zdaj v glavnem obdeluje Biotehniška šola Maribor. Zemljišče ob vznožju griča in manjši del stopnic so v lasti podjetja Skalina.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Bravo župan in ekipa ... vsa čast, le tako naprej ... ponosni smo na napredek ...

BorutJa86 (nepreverjen)

Končno smo to zrihtali! Bravo!

Starejše novice