Slika je simbolična (foto: Bobo).
Iz Bruslja so sporočili, da bo potrdila o prebolelem covidu odslej mogoče izdati tudi na podlagi rezultatov hitrih antigenskih testov.

Evropska komisija je včeraj sprejela nova pravila o digitalnem covidnem potrdilu Evropske unije, ki državam članicam omogočajo, da poleg pozitivnega rezultata testa nukleinske kisline, kot je PCR, izdajo potrdila o prebolelosti covid-19 tudi na podlagi pozitivnega rezultata hitrega antigenskega testa.

V ta namen se lahko uporabljajo hitri antigenski testi, ki so navedeni na skupnem evropskem seznamu hitrih antigenskih testov na covid-19, opraviti pa ga morajo zdravstveni delavci ali za testiranje usposobljeno osebje. 

Države članice lahko taka potrdila izdajo retroaktivno na podlagi testov, izvedenih od 1. oktobra 2021.

Spomnimo, da so doslej potrdilo o prebolelosti covida-19 pristojni organi v članicah v okviru enotnega digitalnega covidnega potrdila izdajali samo na podlagi PCR testov.

»Da bi omogočili lažje potovanje, posebno državljanov, ki so se okužili z različico omikron, bodo lahko članice izdajale potrdila o prebolelosti na podlagi rezultatov visoko kvalitetnih antigenskih testov,« je odločitev pojasnil komisar za pravosodje Didier Reynders.

Kaj pa potovanja iz tretjih držav?

Evropska komisija je pozdravila tudi posodobljena priporočila glede omejitev nenujnih potovanj iz tretjih držav, ki jih je včeraj sprejel Svet Evropske unije in ki dodatno lajšajo potovanja v unijo, poroča STA.

V skladu z včeraj sprejetimi priporočili bi morale države članice odpraviti začasno omejitev nenujnih potovanj v Evropsko unijo osebam, cepljenim s cepivom proti covidu-19, odobrenim s strani Evropske unije ali Svetovne zdravstvene organizacije, pod pogojem, da so prejele zadnji ali pa poživitveni odmerek najmanj 14 dni in do 270 dni pred prihodom.

Države članice bi po poročanju STA morale tudi odpraviti začasno omejitev nenujnih potovanj osebam, ki so prebolele covid-19 v 180 dneh pred potovanjem v Evropsko unijo, je zapisano v priporočilih.

Za osebe, cepljene s cepivom, ki ga je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija, lahko države članice zahtevajo tudi negativen PCR test, opravljen najpozneje 72 ur pred odhodom, in lahko uporabijo dodatne ukrepe, kot sta karantena ali izolacija, navajajo priporočila.

Negativen PCR test pred odhodom bi lahko bil potreben tudi za osebe, ki so prebolele covid-19, pa tudi za osebe, ki so bile cepljene s cepivom, odobrenim v Evropski uniji, vendar nimajo evropskega ali enakovrednega covidnega potrdila.

Potovanje v Evropsko unijo je treba dovoliti tudi otrokom, starejšim od šest in mlajšim od 18 let, ki izpolnjujejo pogoje, določene za odrasle. Vsem drugim otrokom v tej starostni skupini je treba dovolitvi potovanje z negativnim PCR testom, opravljenim najpozneje 72 ur pred odhodom, so sporočili s Sveta Evropske unije, še poroča STA.

Novo priporočilo se bo začelo uporabljati 1. marca, so še zapisali.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice