Veliko staršev je v zadnjih dveh mesecih »igralo« vlogo učiteljev svojim otrokom, ki so ostali doma in se učili preko računalnika.

Toda nekateri med njimi so imeli pomisleke glede takšnega načina učenja in njegove uspešnosti. Na uredništvo se je med drugim obrnil Sandi Mulec, ki trenutno živi v bližini Lenarta.

Oče o smislu učenja na daljavo

Ta je svoje pomisleke naslovil kar na Simono Kustec Lipicer, ministrico za izobraževanje, znanost in šport. V uvodu je ministrici zastavil kar nekaj vprašanj.

»A se vam zdi uspešno to šolanje oziroma učenje na daljavo? A se vam zdi normalno, da starši, stari starši, skrbniki še enkrat hodimo v šolo in ves svoj prosti čas po službi posvetimo učenju in preverjanju, kaj in kako so naši otroci naredili? Kakšen smisel ima učenje brez pedagoga?« sprašuje.

V nadaljevanju je nato zapisal, da v kolikor otroci nečesar ne razumejo, rabijo strokovno razlago za določeno stvar, ki jo lahko ponudi samo pedagog. Starši oziroma skrbniki lahko po njegovem mnenju to stvar razložijo po svoje, v kolikor so tega sploh sposobni. Na tak način pa, opozarja Mulec, lahko otrokom storijo več škode, kot koristi.

»Otroci pri učenju rabijo pomoč strokovnjakov, ne staršev oziroma skrbnikov. Starši sedaj v tem času opravljamo dve službi in prostega časa za družino ni. Otroci in starši oziroma skrbniki smo hlapci sistema, ki pa vsekakor ne pije vode. Skupaj odkrivamo toplo vodo, čeprav to ni naša stroka. Pred časom ste vedno ponavljali, da otroci preveč časa preživijo za računalniki, tablicami. Sedaj pa je ravno to njihov edini vir učenja, saj ste jih priklenili na to elektroniko,« pravi Mulec. 

S tremi otroki zelo težko

Ob tem dodaja, da noče izpostavljati učiteljev, a mora zapisati, da so otroci že prej, ko so obiskovali šolo, domov nosili gore nalog. Kot pravi, mu ta sistem učenja tako ali tako ni bil nikoli jasen, poudarja pa, da je v tem času še veliko huje. 

»Sam imam tri šoloobvezne otroke in ob takem načinu gre človek dobesedno lahko v noro pamet. Prosim, da prenehate poneumljati naše otroke in nas starše,« pravi.

»Zato, da jaz sam doma učim tri otroke, dobijo učitelji še stoodstotno nadomestilo plače in malico, in sicer zaradi preobremenitve. Zraven tega še zahtevajo povračilo materialnih stroškov za papir, elektriko, toner, kartuše. Imam pa še en predlog za vas. Medtem seveda, ko jaz doma poučujem svoje otroke, bi lahko vi namesto mene odpeljali kako špedicijsko furo za Madrid, zastonj seveda, kot to počnem jaz z učenjem. Pa nič zato, če nimate izpita za šleperja, tudi jaz nisem po izobrazbi pedagog, pa poučujem svoje otroke,« je besen oče treh otrok.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice