V tednu od 19. do 26. novembra poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki ga bomo obeležili tudi v Mariboru. Letošnja tema Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je namenjena zmanjševanju odpadne embalaže.

 V Evropski uniji vsako leto zavržemo več kot dve milijardi ton odpadkov. V Sloveniji več kot štiri milijone ton. Vsak od nas zavrže na leto več kot 400 kilogramov odpadkov, od tega je kar petina hrane in veliko stvari, ki so še uporabne. Preprečevanje nastajanja odpadkov je v Evropski uniji in Sloveniji zato že dolgo prioriteta. Letošnja tema Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je namenjena zmanjševanju odpadne embalaže.

V Mariboru bodo potekale različne delavnice na temo ozaveščanja

Prve aktivnosti v sklopu Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov se bodo pričele že v ponedeljek, 21. novembra, kjer si boste lahko ogledali predavanje dr. Borisa Kolarja na temo »Mikroplastika v okolju«.  V sredo se boste lahko udeležili prikaza nastale povprečne količine odpadne embalaže v enem letu na posameznika ter pa ustvarjalne delavnice Izdelava uporabnih predmetov iz odpadne embalaže in ustvarjanje reciklirane embalaže, ki ga bo izvedlo društvo Aktiviraj se. V četrtek se boste lahko udeležili še enega zanimivega predavanja, in sicer pogovora v Smetki – Klub Oven: pravična trgovina, trgovina z lokalnimi pridelki in izdelki, socialno podjetništvo, nakupovalne navade potrošnikov, upcycling, kako kupovati eko in družbeno odgovorno.

Vsi dogodki izjemoma zadnjega, ki bo potekal v prostorih trgovine Smetka bodo potekali na Glavnem trgu 7 in so brezplačni.

Kako organizirati prireditev brez odpadkov? 

Ker je pomembno vključevanje vseh spektrov, so se v sklopu Evropskega tedna odločili tudi za dodatna izobraževanja, ki so namenjena vsem organizatorjem dogodkov, ki se s problemom odpadkov srečujejo ob vsaki prireditvi. V ta namen bo za njih organizirano tudi predavanje, na katerem bodo spoznali smernice Zero Waste prireditev in začrtate prve korake za prireditve prihodnosti. Vsi udeleženci bodo spoznali predstavitev Zero Waste koncepta in smernic za prireditve brez odpadkov, temu bo sledil prikaz primerov dobrih in slabih praks in skupinsko oblikovanje konkretnih ukrepov. Tudi ta delavnica je brezplačna.

Foto: Snaga

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice