Slovenci z vavčerji in omejenimi možnostmi potovanja v tujino na novo odkrivamo Slovenijo. Tudi Pohorje, opažajo gostinci na tem hribovju. Kako se pokoronačas še odraža na pohorskih kočah?

Slovenske planine nam s 179 planinskimi kočami in bivaki ter z več kot 10.000 kilometri planinskih poti omogočajo počitek za duha in aktivnost za telo.

Nič čudnega, da se številni Slovenci v koronačasu odpravljajo v hribe. S prihodom moderne tehnologije in krasnih fotografij z družbenih omrežij se je mit o nedostopnosti hribov razblinil. In čeprav je pohodništvo poleg smučanja slovenski nacionalni šport, ni malo takih, ki se v hribe podajajo prvič.

Če ne gremo v tujino, pa pojdimo v hribe

Maksimiljan Klančnik, prvi mož Ruške koče in predsednik Turističnega društva gostincev Pohorja, priznava, da je obiskovalcev tudi na Pohorju te dni precej: »Ta teden beležimo rast tudi pri nočitvah, za konec tedna smo čisto polni.« Zaradi velikega povpraševanja in koriščenja vavčerjev tistim, ki bi se odločili za prihod na Ruško kočo, svetuje, naj prenočišče rezervirajo.

»Smo pričakovali, da bo letos malo večji promet glede na to, da ljudje ne hodijo toliko v tujino, vavčerji pa so še dodatni plus na to. Upam, da bomo pod črto zadovoljni s to sezono,« je optimističen Klančnik.

Tudi Vojko Gmajner iz Koče Pesnik, ki to priljubljeno kočo najema od oktobra lani, je zadovoljen z obiskom, ki je še boljši od lepem vremenu. Veliko je tudi povpraševanja po prenočitvah, a bi zainteresirani vavčerje koristili predvsem v avgustu.

Prvič na Pohorju

Gostje, ki jih te dni srečujemo na Pohorju, prihajajo iz vseh koncev Slovenije. »Od Primorcev do Gorenjcev. Gorenjce si prej redko srečal na Pohorju, letos pa so kar, kar vidimo tudi po registrskih tablicah,« pravi Klančnik in dodaja, da je veliko takih, ki še nikoli niso bili na Pohorju.

»Iz različnih koncev Slovenije prihajajo gostje, četrtina je takšnih, ki pridejo na Pohorje prvič,« opažajo tudi na Koči Pesnik.

»Letos je bilo tudi precej Dolenjcev. Prekmurci pa prihajajo večinoma na dnevne izlete,« pa ugotavlja Vlado Hötzl iz priljubljene koče na Mariborskem Pohorju Koče Koča. »Če so iz drugih slovenskih pokrajin, trošijo, Mariborčani pa zelo malo trošijo. Ob koncih tedna Mariborčani tudi malo več trošijo, med tednom pa ne,« še dodaja.

V Koči Koča za zdaj sicer povečanega števila obiskovalcev (še) ne opažajo, nekaj smole je bilo tudi z vremenom: »Za zdaj moram priznati, da še ni več obiska kot lani, lani je bilo več. Upam, da se bo zdaj z avgustom začelo, saj nas je do zdaj zelo teplo vreme. Smo blizu gondole in ti pohodniki, ki pridejo z gondolo, se sprehodijo naprej, recimo do Areha pa potem nazaj. Pri nas se bolj ustavljajo nazaj grede.« 

Gostom ni težko kaj spiti in kaj pojesti

Kaj pa poraba? »Glede na to, da imajo nočitev zastonj, si še kaj privoščijo in pojejo. Več trošijo kot prejšnja leta,« opažajo v Ruški koči in dodajajo, da je tudi Pohorska kulinarična transverzala, ki je nastala na pobudo Turističnega društva gostincev Pohorja, zaživela: »Letos se je dokaj prijela, vsak dan ljudje prihajajo s temi kartončki in degustirajo hrano.« 

Ljudje pri ponudbi iščejo domačnost, opažajo tudi v Koči Pesnik: »Najbolj gre meso izpod peke, enolončnice, ampak zdaj zaradi vročine manj, pa štrudl, seveda.« 

Domači turisti bone drobijo

»To je idealna priložnost, da Slovenci spoznajo Slovenijo, ne samo Bled, Portorož in Gorenjsko. Spoznavajo Slovenijo in drobijo bone, jih ne izkoristijo na enem mestu. Se kar odločajo za večkratna potepanja po Sloveniji,« še ugotavlja Klančnik, na Koči Koča pa vabijo: »Naj pridejo na Pohorje, da bodo videli, kako je lepo.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Legionar (nepreverjen)

Pohorje izropano in uničeno ! Nimaš tam kaj početi ,če nisi divjak na motorju ali kolesu. Vse so razrili .

Ajmeme (nepreverjen)

Tvoja negativna glava je izropana in uničena.

In reply to by Legionar (nepreverjen)

Legionar (nepreverjen)

Ajmeme ....pogledaj se u špiglu .

In reply to by Ajmeme (nepreverjen)

Starejše novice