Maribor bo še v letošnjem letu dobil prenovljeno Koroško cesto in Glavni trg. Dolgo pričakovana prenova odseka, ki je v zadnjih letih vzbujal nemalo polemik, bo prinesla novo ureditev.

Kot smo poročali je Mestna občina Maribor objavila javni razpis za izbiro izvajalca del Koroške ceste in Glavnega trga, ki se zaključuje že ta petek. S tem se uresničuje napoved župana Saše Arsenoviča, da bo nekatere projekte iz preteklosti izpeljal do konca. »Projekt ima zagotovljeno sofinanciranje in je v fazi izvedbe dvostopenjskega javnega naročila za izbor izvajalca. Cilj Mestne občine Maribor je izvesti projekt še v letošnjem letu,« poudarjajo na mariborski občini.

Sodobni javni prostor

»Današnje stanje Koroške ceste mestu Maribor ni v ponos, prav tako s sedanjo podobo niso zadovoljni občani,« pravijo na občini, kjer želijo z izvedbo slabih pet milijonov evrov vrednega projekta urediti ožje območje Glavnega trga in Koroške ceste med Glavnim trgom in krožiščem s Strossmayerjevo ulico v sodoben javni prostor.

Predvidena je ureditev prometnega režima, postavitev uličnih svetilk, zamenjava cestnega tlaka, zasnova in postavitev urbane opreme in vodnega motiva ter zamenjava vse potrebne komunalne infrastrukture.

Med deli promet po Lentu, po Koroški že septembra

Izvedba projekta bo razdeljena v tri faze, pri čemer bo za promet in občane najbolj obremenjujoča faza ureditve vozišča Koroške ceste, poudarjajo na občini. Ta zajema rušitev vozišča, ureditev komunalnih vodov in novo tlakovanje vozišča. Prav zaradi tega je izvedba te faze planirana v poletnem času dopustov, ko je prometna obremenjenost najmanjša.

»Zapora je načrtovana takoj po zaključku Festivala Lent in bo predvidoma trajala le dva do tri mesece, promet pa bo v tem času preusmerjen na Lent. Prevoznost Koroške ceste bo predvidoma ponovno zagotovljena v mesecu septembru,« so za Mariborinfo povedali na mariborski občini.

Koroška prevozna za vse, a največ 20 kilometrov na uro

Kljub temu, da je v razpisni dokumentaciji zapisano, da bi lahko po prenovljeni Koroški cesti vozili samo mestni avtobusi, dostava in intervencijske službe, temu ni tako. Koroška cesta bo po prenovi ostala prevozna za motoriziran promet, zagotavljajo na občini. 

»Dokler ne bodo urejene alternativne prometne rešitve, popolnega zapiranja Koroške ceste za promet ne bo,« poudarjajo.

Bodo pa preko Koroške ceste in Glavnega trga lahko vozili le mariborski mestni avtobusi, drugi avtobusni prevozniki pa nič več. Preusmerjeni bodo na Titovo cesto, Cesto proletarskih brigad in zahodno obvoznico. Tako bo ureditev podobna že sedanji, ko je po Koroški cesti prepovedan tovorni promet, razen za dostavo.

Na celotnem odseku Koroške ceste z Glavnim trgom bodo imeli pešci in kolesarji prednost pred motornimi vozili. Na odseku ne bo označenih prehodov za pešce in kolesarje, saj bodo lahko ti območje Koroške ceste prečkali kjerkoli. Na obeh straneh Koroške ceste bosta pri Glavnem trgu in krožišču s Strossmayerjevo postavljena potopna valja, s katerima se bo lahko območje ob prireditvah povsem zaprlo. Omejitev hitrosti na Koroški cesti ne bo več 30, ampak le 20 kilometrov na uro.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Marko 1972 (nepreverjen)

V dani situaciji se najboljsa resitev.

Fredi the kruger (nepreverjen)

Glavni trg s podaljskom Koroske ceste more biti brez prometa in Glavni v pravem pomenu besede. Ta trg more postati osrednja promeda in srce mesta.

Janez Blond (nepreverjen)

Kaj to pomeni 20km ? Kolone od Fontane do Pobrežja ? Koroška mora biti ZAPRTA za ves promet ,če želite umiriti promet v mestnem jedru .

marijan1968 (nepreverjen)

popolna neumnost! preden se karkoli zapira v najožjem središču mesta, sploh pa prometna žila, kot je koroška, se mora najprej upoštevati celostna ureditev pretočnosti prometa skozi mesto! na lentu se bo zgodil pravi prometni stampedo, kateri bo popolnoma zdegradiral kvaliteto življenja tisočev mariborčanov, stanovalcev, sprehajalcev, obiskovalcev lokalov, otrok, živali, joggerjev... že sedaj nastajajo v prometnih konicah zamaški, ko ne gre nič več naprej ne nazaj, kaj bo šele po zaprtju koroške! tega si maribor zares ne zasluži! aktualni župan je prevarant, ki po predvolilnih floskulah o delu za mesto, za ljudi, zgolj nategnil večinsko voljo v tem mestu, kajti v vseh anketah in drugih raziskovalno mnenjskih akcijah in tribunah, je bila nedvoumno izražena večinska volja proti zaprtju koroške, brez predhodne celostne ureditve, katera bi vključevala tudi promenado na lentu! glede dostojne in edino primerne ureditve obrežja drave, je arsenovič zaradi lastnih interesov, preprosto pljunil na mariborčane in našo voljo! sramota!

In reply to by Janez Blond (nepreverjen)

Spellbound Dizzy (nepreverjen)

nimam besed, za tako razmišljanje. Vsa mestna središča v Evropi in v Sloveniji so zaprta za promet.

In reply to by marijan1968 (nepreverjen)

Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Koroška cesta še letos kot »dnevna soba«: Omejitev 20 in omejen promet
Hehe, dobra šala, le kdo bo meril hitrost v mestu Maribor??????
Pa naj se vozijo, kakor se jim zdi........

Starejše novice