Tožilec ni dokazal korupcije pri obnovi Trga Leona Štuklja.

Kot poroča Večer, so kriminalistično-tožilski očitki v povezavi z obnovo Trga Leona Štuklja v Mariboru dokončno padli v vodo. Višje sodišče je potrdilo oprostilno sodbo, ki je bila izrečena nekdanjemu direktorju mariborskega komunalnega podjetja Nigrad Srečku Hvaucu

Med ovadenimi je bilo pet ljudi

Med ovadenimi je najbolj izstopala pogodba med mestno občino Maribor in Mariborskim vodovodom, ki je večino poslov neposredno oddal podizvajalcu Nigradu, ta pa naprej drugim izvajalcem, je bilo leta 2013 pet ljudi, med njimi tudi nekdanji župan Franc Kangler. Pozneje so bili obtoženi le še trije, nato pa je bivši direktor Nigrada Srečko Hvauc na zatožni klopi sedel sam. Sodišče je tudi njega pravnomočno oprostilo, še piše Večer. 

Prenova investicije poskočila iz 1,5 milijona na 3,5 milijona evrov

Prenova trga je v javnosti precej odmevala, saj je kmalu po začetku gradnje cena iz 1,5 milijona evrov poskočila na 3,5 milijona evrov. Krivi naj bi bili nepričakovani zapleti pri prestavitvah komunalnih vodov. To za tožilstvo ni bilo sporno, pač pa je v poslu prepoznalo kršitev načela javnega naročanja, učinkovitosti in gospodarnosti. 

Nigrad bi moral upoštevati določila zakona o javne naročanju.

Tožilstvo je v obtožnem predlogu navedlo, da bi moral Nigrad pri oddaji posla podizvajalcem upoštevati določila zakona o javnem naročanju, a ker podjetje tega ni storilo, je tožilstvo Hvaucu in njegovemu predhodniku v Nigradu Silvu Plesniku očitalo zlorabo uradnega položaja. Poleg njiju je takrat na zatožni klopi sedel še nekdanji Kanglerjev svetovalec za investicije Emanuel Čerček.

Vsi trije oproščeni 

Mariborsko okrožno sodišče očitkom tožilstva ni pritrdilo in je vse tri oprostilo. Sodnik Boštjan Polegek je v obnovi trga zaznal kršitev zakona o javnih naročilih in presodil, da ni šlo za kaznivo dejanje, temveč kvečjemu za prekršek. Tožilstvo se je pritožilo, pol leta pozneje so višji sodniki oprostilno sodbo za Hvauca in Plesnika razveljavili. V delu, ki se je nanašal na Čerčka, se tožilstvo ni pritožilo. V ponovljenem sojenju je na zatožni klopi Hvauc sedel sam, ker so očitki zoper Plesnika že zastarali.

Hvaucu tudi v drugo izrečena oprostilna sodba

Tudi v drugo je Polegek Hvaucu izrekel oprostilno sodbo. Tožilstvo, ki je zatrjevalo, da je Hvauc zlorabil položaj na način, da je podizvajalcem omogočil nepremoženjsko korist v obliki opravljenega dela, pa se je ponovno pritožilo. Višji sodniki so pritrdili Polegeku, da tožilstvu ni uspelo dokazati, da je Hvauc, ko je brez oddaje javnega naročila sklenil pogodbo s podizvajalci in s tem ravnal v nasprotju z zakonom o javnem naročanju, to storil z namenom, da bi sebi ali komu drugemu pridobil korist.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice