Mimo nas hodijo ljudje, ki nimajo za topel obrok, niti denarja za elektriko. Ti ljudje imajo v Mariboru Borisa Krabonjo.

Boris Krabonja znan tudi kot mariborski Robin Hood, vsak mesec poskrbi, da imajo socialno šibki topel obrok, da imajo oblačila in druge potrebščine, predvsem pa da ne ostanejo brez doma. Borec za pravice šibkih je že več kot 20 let profesor zgodovine na mariborski ekonomski srednji šoli, kjer je obenem humanitarno aktiven, več kot leto dni pa skrbi za socialno šibke s humanitarnim društvom UP-ornik.

»Maribor ter bližnja in daljna okolica hira. Hira na obroke. In stiska je veliko večja, kot jo mi vsakdanje pravzaprav vidimo,« pove Krabonja, ki se iz dneva v dan bori za soljudi.

Človekoljubnost ga spremlja tudi v šolskih klopeh. Leta 2012 pa se je aktiviral z vstajniškim gibanjem skupine 29. oktober oziroma društva Žvižgač. Kmalu za tem je stopil na samostojno pot.

Pomagal že tisočim

»Šele z upornikom so se zložile stvari, ki so vedno bile v moji glavi, da prostovoljstvo, je eno veliko, veliko odpovedovanje, ne žrtvovanje, temveč odpovedovanje svojega prostega časa,« nam zaupa Krabonja. S kuponi za topel obrok, potrebščinami za vsakdan ali plačilom položnice je pomagal že tisočim. A ne brez podpore družine:

»Mene osebno vedno nahrani ... Ali tak mimogrede, ko te lastni otrok potreplja po rami in reče: Glej stari, svaka ti čast ... To je to.«

Doda, da brez prave ekipe ne bi zmogel

In tako Krabonja vsak teden znova prosi vse, da odprejo oči, razprejo dlani in so uporniki.

Na društvo UP-ornik se obrne ogromno upokojencev, ki z minimalno pokojnino nižje od 400 evrov ne zmorejo plačevati položnic in preživeti. Tudi zato so se v društvu odločili, da pripravijo dobrodelni koncert, ki bo danes ob 19. uri v SNG Maribor. Med drugim bodo nastopili EMKEJ, Darko Nikolovski, Lara Jankovič in drugi.

»To je nujnost. UP-ornik je v zadnjih mesecih začel finančno hirat, na vrata pa so potrkale tri upokojenke in upokojenec, ki jim grozi deložacija. V relativno kratkem času torej rabimo 9800 evrov samo za te štiri ljudi,« še dodaja Krabonja in vabi na današnji Kulturni upor. Ste zraven?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice