V drugem valu širjenja koronavirusa se pojavljajo težave s shranjevanjem umrlih, od smrti do pogreba mine več dni, v krematorijih delajo več izmen.

Zaradi velikega števila smrtnih žrtev s koronavirusom se v soboški bolnišnici spopadajo s prostorskimi težavami pri shranjevanju umrlih. Pogrebniki opravijo dvakrat več pogrebov kot pred epidemijo, daljša je tudi čakalna doba za pogreb, na upepelitev se namreč čaka tudi do deset dni.

V soboški bolnišnici težave s shranjevanjem umrlih

Od 1. oktobra pa do 20. je v soboški bolnišnici bilo hospitaliziranih 172 bolnikov, 57 jih je umrlo. Kot pojasnjuje direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota Bojan Korošec, imajo v hladilnem prostoru prostora za deset umrlih, trenutno jih je sedemnajst. Soočajo se namreč s težavami pri odvozu umrlih na upepelitev, saj se je čakalna doba na upepelitev v Mariboru podaljšala na sedem do deset dni.

Na pomoč so jim priskočili v Komunali Murska Sobota, s katerimi so se dogovorili za odvoz umrlih. Kot nam je pojasnil direktor soboške Komunale Tomi Zrinski, sami razmere še obvladujejo in so v stalnem stiku z občino in bolnišnico, da bodo poskrbeli za primerno hranjenje pokojnikov do pokopa.

Opravijo dvakrat več pogrebov kot pred epidemijo

Če so pri soboški Komunali lani v takšnem času opravili tri do štiri pogrebe na teden, jih imajo v tem času med deset in dvanajst. Zaradi dolgega čakanja na upepelitev pa se je podaljšal tudi čas do pogreba. 

S podobno situacijo se soočajo tudi pri Pogrebništvu Banfi, kjer dnevno opravijo dva pogreba. So se pa zaradi povečanega števila kremacij pogrebi zavlekli že v prvi teden decembra.

»V prvem valu epidemije smo imeli samo dva pokojna, ki sta umrla s covid-19. Pogrebi niso odstopali od povprečja. V drugem valu pa glede na lani beležimo porast za več kot 30 odstotkov. Je pa v zadnjih desetih dneh umrljivost še večja,« pojasnjuje Aleksandra Vučkič Banfi iz Pogrebništva Banfi. 

Na pogreb se čaka tudi do deset dni

Vučkič Banfijeva pravi, da se trenutno še ne soočajo s pomanjkanjem kapacitet shranjevanja umrlih, vendar dodaja, da če bo šlo tako naprej, se zna zgoditi tudi to. Se je pa tudi pri njih zaradi čakanja na kremacije čas do pogreba podaljšal na deset dni, medtem ko se je pri klasičnih pogrebih le za kakšen dan.

Rado Škofič, Pogrebno podjetje Maribor

Umrli s korono v dveh vrečkah

V krematoriju Pogrebnega podjetja Maribor trenutno beležijo od 30 do 40 odstotkov več upepelitev kot sicer in od vseh upepelitev je več kot polovica takšnih z diagnozo covid-19.

»Vsi pokojniki z diagnozo covid-19 so v dveh vrečkah, ki sta obe razkuženi, prav tako tudi krsta in tako delamo povsem enako, kot z drugimi pokojniki. Ker imamo povečan obseg dela, smo uvedli tudi podaljšano delo in delamo od štirih zjutraj do desetih zvečer, sicer pa delo opravljamo le v eni izmeni. Običajno torej delamo osem do devet ur, zdaj pa vsaj 18 ur na dan,« pojasnjuje Rado Škofič, ki dela v krematoriju Pogrebnega podjetja Maribor.

Iz Pogrebnega podjetja Maribor so nam še sporočili, da se je število smrti povečalo za tretjino, zato na pokopališčih Pobrežje in Dobrava v zadnjih dveh mesecih beležijo kar 48-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. 

»Podaljšal se je čas čakanja na upepelitev, saj so se v tem času za 40 odstotkov povečale potrebe po upepeljevanju. Čeprav delamo podnevi in ponoči, pri upepeljevanju nastaja zamik. Tako čas od smrti do pogreba traja malo dlje, kot je običajno, približno sedem do deset dni,« so sporočili iz Pogrebnega podjetja Maribor.

Umrle hranijo na nadomestni lokaciji

Zaradi povečanega števila okužb s tem pa povečane umrljivosti, je trenutna situacija presegla kapacitete shranjevanja pokojnikov v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Civilna zaščita je takoj odredila izvedbo obveznega odvoza vseh pokojnih iz kliničnega centra in njihovo hrambo na nadomestni lokaciji v hladilnih prostorih na pokopališču Dobrava. 

Sicer pa so iz Pogrebnega podjetja Maribor še sporočili, da so pripravljeni na izredne razmere. Imajo koncesijo za interventne prevoze, hladilna mesta za hrambo večjega števila pokojnikov, z načrtovanimi postopki in procesi delovanja. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice