Zgolj nekaj idej, kako jesenske počitnice preživeti v Mariboru, pa kljub temu ne doma.

Pričenjajo se jesenske enotedenske počitnice oziroma tako imenovane krompirjeve počitnice, ki šolarjem dovolijo – od 30. oktobra pa do 3. novembra – zadihati po osmih uvodnih tednih.  

Marsikatera družina si v tem času rezervira dopust in se odpravi v tujino, saj turistične agencije znižajo cene svojih ponudb, otrokom do 12 leta večkrat omogočijo brezplačna bivanja ali druge ugodnosti, celi družini pa obilo užitkov pri odkrivanju novega in morda poseganja po toplejših žarkih.

Kako otroke spraviti na zrak brez zakupljenega letalskega sedeža?

Četudi večkrat slišimo po mariborskih ulicah, »kako nič ne dogaja«, pa je za otroke ponujenih ogromno možnosti, da obarvajo spomin na teden jesenskih počitnic. Poskrbljeno je za umetniške duše, naravoslovne raziskovalce, energične skakače ter ljubitelje živali, izzivov in zabavnih preizkušenj. Preverili smo zgolj nekaj ponudbe, seveda pa se najde še marsikaj drugega.

Od namakanja v topli termalni vodi na Fontani ali obiska plavalnega bazena v Pristanu do sprehodov po mariborskih vinskih poteh ali pa tistih zdravilnih, ki nudijo energetske potenciale. Poleg vaše telesne in duševne sprostitve in očiščenja pa te kraje spremljajo tudi številne bajke in legende, o čemer smo že tudi pisali, s katerimi lahko otrokom popestrite izlet v naravi. 

Pustolovsko, ljubiteljsko in raziskovalno usmerjene aktivnosti

Z živahnimi otroki lahko obiščete tudi Pustolovski park Betnava ali pa pohorsko vznožje; ko pa noge postanejo preutrujene, pa se lahko popeljete z gondolo nad hribovitim Pohorjem, vlakcem po mestu ali pa z ladjico po Dravi.

Ljubitelji živali pa se lahko kaj podučijo tudi na ogledu Akvarij-terarija ali pa se sedejo na konja oziroma se celo naučijo jezditi na Hipodromu Kamnica, v Zgornji Kungoti v Jahalnem klubu Kasco ali Konjeniškem klubu Karlo na Meljskem hribu.

Z mladimi raziskovalci pa do Glavnega trga, kjer lahko v Centru eksperimentov s spoznavanjem in preizkušanjem interaktivnih eksperimentov, udeležbo na delavnicah in eksperimentalnicah spoznate različne naravoslovne, matematične in druge pojave, saj zbirko sestavlja okoli 50 različnih eksperimentov, namenjenih spoznavanju različnih znanstvenih področij.

Če je vaša družina navdušena iskalka izzivov, se lahko odpravite v več mariborskih sob pobega (escape rooms), kjer boste lahko na Vetrinjski ulici, v Mariboxu Maribor ali pa na Turnerjevi ulici (kjer so kar tri) skupaj reševali zagonetke. Če pa je vreme pretirano turobno za preživljanje zunaj, pa lahko zavijete še v kinodvorano oziroma v Lutkovno gledališče, če preferirate odrsko igro. Tiste najmlajše pa razveselite z obiskom Bumbar parka.

V Ledni dvorani pa se lahko udeležite tudi disko drsanja, kjer so pripravili za čas jesenskih počitnic še dodatne termine.

Ste že slišalo za Geocaching? Moderno obliko iskanja zakladov?

Zavod za turizem Maribor – Pohorje pa opominja tudi na moderno obliko iskanja zakladov z GPS sprejemniki – geocaching. Gre za zabavno dejavnost, med igro in športom. Bistvo je, da udeleženci s pomočjo na spletu objavljenega opisa in geografskih koordinat ter satelitske navigacije najdejo v naravi skrit objekt. Dejavnost je v svetu izredno razširjenja, saj je skritih preko 2,5 milijona zakladov. Torej – nekdo skrije zaklad (škatlo z določeno vsebino) in na spletu objavi zemljepisno širino in dolžino lokacije zaklada, lovci pa se odpravijo na lov. Ko je zaklad najden, se je potrebno vpisati v njegov dnevnik: najditelj najdbo vpiše na spletno stran, ki mu je nudila informacije o lokaciji. Lanskega novembra je bilo organizirano že 5. tradicionalno srečanje v Mariboru, ki se ga je udeležilo okoli 150 ljudi oziroma 67 ekip iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Nizozemske in celo Kanade.

Registracija za iskanje zakladov.
Preberite še

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice