Pri Založbi Pivec pripravljajo nov literarni festival žanrske literature, ki ga letos posvečajo slovenski kriminalki. Gre za festival, ki so ga poimenovali Festival kriminalke: Alibi 2.1. Festivalsko dogajanje bo postavljeno v Lutkovno gledališče Maribor, dogodki pa se bodo zvrstili v petek, 24. in v soboto, 25. septembra.

Petkov dan se bo začel s projekcijo prvih štirih delov serije Primeri inšpektorja Vrenka. Dogodek bo pospremljen z otvoritvijo knjižnega sejma z vsemi slovenskimi kriminalkami. 

Primeri inšpektorja Vrenka je izvirna slovenska detektivska nadaljevanka, ki je posneta po treh napetih kriminalnih knjigah mariborskega pisatelja Avgusta Demšarja, in sicer po knjigi Olje na balkonu, Tanek led in Retrospektiva. Veliko prizorov serije pa je bilo zato posnetih prav v Mariboru.

V vlogo pronicljivega višjega kriminalističnega inšpektorja Martina Vrenka, ki rešuje nenavadne primere z zanimivimi zapleti, se je prelevil znani slovenski igralec Dario Varga. V osrednjih vlogah ob njem nastopajo še Jurij Drevenšek, Katarina Čas, Lotos Vincenc Šparovec in Barbara Predin. 

Osrednji dogodek branje z Demšarjem ter Golobom

V soboto pripravljajo celodnevno dogajanje, ki se bo začelo s sprehodom v soorganizaciji z Rajzefibrom. Gre za sprehod pod imenom, Maribor Avgusta Demšarja in Martina Vrenka, ki ga bo vodil prav Avgust Demšar, pridružili pa se mu bodo tudi drugi slovenski pisatelji kriminalk.

Festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo v Lutkovnem gledališču, kjer si bo mogoče ogledati še zadnja dva dela serije Primeri inšpektorja Vrenka. Po projekciji sledi pogovor s filmsko ekipo, kjer bodo sodelovali Dario Varga, Jurij Drevenšek in Boris Jurjaševič. Pogovor bo vodil Žiga Brdnik.

V popoldanskem času vabijo na okroglo mizo z naslovom Fenomen slovenske kriminalke, ki jo bo moderirala Petra Vidali, sodelovali pa bodo še Aljoša Harlamov, Mirt Komel in Primož Mlačnik.

Festival se bo zaključil z osrednjim dogodkom dneva, in sicer z literarnim branjem, kjer bodo lahko obiskovalci na istem odru videli Avgusta Demšarja in Tadeja Goloba, v družbi staroste slovenske kriminalke Toneta Freliha.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice