Restavracija Mak spada med najboljše v Sloveniji. Gre za restavracijo, kjer je obedovanje prava kulinarična dogodivščina. Kulinarična dogodivščina zaradi Vračkove vrhunskosti in Davidovega odklopa, pišejo kulinarični kritiki.

David Vračko izhaja iz znane kulinarične družine. Njegova mama je v idilični Zgornji Kungoti, streljaj od Maribora, ustvarila prepoznavno družinsko zgodbo restavracije Denk, ki jo danes vodi njegov brat Gregor Vračko. David je polovica prodornega kuharskega dvojca. Postavljajo ga ob bok največjim svetovnim gastronomskim zvezdam. 

Boem brez jedilnega lista

Boem, ki ustvarja brez jedilnega lista. To je David Vračko. Najbolj divji slovenski kuharski mojster. V kuhinji restavracije Mak v slogu filmske akcije nastaja prava kulinarična poezija, gostje pa lahko le slutijo, kaj jih bo pričakalo.

Na dan našega obiska je pripravljal mus iz pujsa, ki ji je dodal kumarico, zelje, topinambur in čebulo. To je bil takratni dnevni »meni«. »Meni, ki pri nas ne obstaja,« poudarja Vračko.
 

Mamina »filana« paprika še vedno najljubša

Skromno priznava, da so mamine polnjene paprike še vedno njegova najljubša jed. Za svoj največji uspeh šteje, da se gostje vračajo. Njegova kuharska filozofija je tako jasna - zadovoljiti gosta. 

»Gosta analiziram. Vedno naredim tako, da sem en korak pred njim.« Na kakšen način? »Preden on želi kaj povedati, mu že natočim vino,« razlaga kuharski mojster.

Restavracija, kjer hrano postrežejo kuharji

Za poezijo na krožniku je nujna tudi harmonija za štedilnikom, se strinja Vračko. V restavraciji Mak že leto in štiri mesece soustvarja Matej Hauptman. Nekoliko drugačen sistem dela mu je zlezel pod kožo. 

»Kuharji tudi postrežemo hrano. To se je David sam spomnil. Sledi viziji, da je najbolje, da če sam sestavljaš krožnik, ga tudi sam odneseš pred gosta in mu osebno razložiš, kaj si pripravil za njega,« pripoveduje Hauptman.

Med svetovno kuharsko elito

Jedi z nepredstavljivo svežino, drugačen pristop do gostov in kemija v kuhinji so Davida Vračka izstrelili med svetovno kuharsko elito. A gost je gost, tudi če na katerem izmed teh stolov sedi kulinarični kritik.

»Saj v bistvu ne veš, kdo so. Gost je gost. Isto se vedem do vsakega,« poudarja Vračko.

Po slabi kritiki se ne spi

Dobra kritika je pohvala za vso ekipo. Zaradi slabe včasih tudi ne spi. In kaj sporoča ljubitelju dobre hrane, ki bi ga obiskal prvič?

»Gost si mora predvsem vzeti čas. Na vsak način. Vsedeš se, nasloniš in uživaš,« pravi mariborski kuharski mojster.

Ker hrana ni šov. Je doživetje. Zato je pojedina v restavraciji Mak kulinarično presenečenje.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice