V osmih mariborskih restavracijah bodo chefi s svojimi kulinaričnimi mojstrovinami razvajali brbončice obiskovalcev

Malo še in 99 restavracij v Sloveniji bo odprlo svoja vrata v sklopu Tedna restavracij. Organizatorji napovedujejo največji in najodmevnejši kulinarični dogodek doslej. Med 10. in 19. marcem bo 99 slovenskih restavracij goste razvajalo s posebnimi meniji, polnimi svežih lokalnih spomladanskih okusov, po enotni ceni 17 evrov.

Kulinarične mojstrovine za oči, dušo in želodec

Prvi Teden restavracij so organizirali v New Yorku leta 1992, od takrat pa se je akcija razširila po vsem svetu. Chefi in chefinje bodo letos v Sloveniji že šesto leto zapored razvajali brbončice obiskovalcev s svojimi kulinaričnimi kreacijami, v katere bodo poskušali ujeti prebujanje narave – kot je letošnja rdeča nit dogodka. Samo lani je v njihovih dobrotah uživalo več kot 82.000 gostov, število obiskovalcev pa iz leta v leto narašča.

Želja je povzdigniti kulinariko na višjo raven

Bistvo akcije je ponuditi poseben meni po precej nižji ceni od običajne in tako promovirati vrhunsko slovensko kulinariko med ljudmi. Restavracije in gostilne se ne morejo same prijaviti k sodelovanju, ampak so k temu povabljene. Le tiste restavracije, ki so si v očeh selektorja akcije, kulinaričnega kritika Uroša Mencingerja, prislužile vsaj en srček, ali so na dobri poti, da tega osvojijo, dobijo priložnost, da se predstavijo v sklopu Tedna Restavracij. Po številu sodelujočih restavracij letos vodita Štajerska s kar 27 restavracijami in Ljubljana z okolico s 26, sledijo jima Gorenjska (15), Primorska (14) in Dolenjska (13), ter Prekmurje (2), Notranjska (1) in Koroška (1).

Simfonije barv, okusov in arom na krožniku

Rdeča nit letošnjega Tedna restavracij je narava. »Spomladanski Teden restavracij je za chefe še poseben izziv, saj morajo menije ustvariti v zimskem času, gostje pa sredi marca pričakujejo na krožnikih že pomlad,« pojasnjuje Mencinger. Kako prepričljivo za oči in okusno za želodec jim bo to uspelo, bo znano že prav kmalu, ko bodo na mizo pred radovedne in lačne obiskovalce postavili krožnike. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice