To bi lahko bile obiska in občudovanja vredne turistične destinacije, so pa propadajoče stavbe, največkrat mestu in domačinom v sramoto.

Betnavski dvorec na jugu Maribora, grad Viltuš v Selnici ob Dravi in grad Borl v Halozah niso osamljeni primeri na Štajerskem. 

Dvorec Betnava

Na južnem delu Maribora najdemo baročni dvorec Betnava. Lahko bi bil prav očarljiv, a obiskovalca že na prvi pogled pričaka propadajoči dvorec. Nastal je v 14. stoletju, prvotno je bil renesančni grad s štirimi obrambnimi stolpi in obrambnim vodnim jarkom. Njegovi lastniki so bili grofje Betnavski (von Winden), po katerih je dobil ime. Leta 1685 je grad pogorel, v 18. stoletju pa so ga obnovili v baročnem slogu. Nekoč poletna rezidenca mariborsko-lavantinskih škofov, danes sameva in propada. Bogato oblikovano stopnišče vodi v osrednjo dvorano, okrašeno s poznobaročnimi stropnimi freskami, ki je bila nekoč poleg parka priljubljena destinacija številnih porok. Za obnovo je bil nakazan evropski denar, a do obnove - zaradi zapletov s podjetjem Vegrad in stečajnimi postopki – nikoli ni prišlo. 

Grad Viltuš

Ob cesti Maribor–Dravograd, na vzpetinici ob vznožju Tičnice stoji Grad Viltuš z začetka 17. stoletja. Velja za enega najbolj romantičnih gradov na Slovenskem, a zadnjih 20 let propada. O blišču gradu ni več slutiti, saj fasada razpada, okna so razbita. Notranjost, ki je nekoč slovela po marmornih kaminih, kiparskih delih in rezljanih lesenih stropih, je danes večinoma izropana. Končno podobo je dvorec dobil v drugi polovici 19. stoletja. Do druge svetovne vojne je bil grad v lasti različnih plemiških družin, med vojno so bili v dvorcu gestapovski zapori, nato pa je grad gostil starejše občane. Zadnja leta stavba zaradi dolgotrajnega denacionalizacijskega postopka propada. Lastnik gradu je Ministrstvu za kulturo, Turistično društvo Selnica ob Dravi je pred dvema letoma od pristojnega ministrstva dobilo dovoljenje za urejanje grajskega parka. Člani in prostovoljci so očistili okolico gradu, za karkoli več pa bi bil potreben večji finančni vložek.

Grad Borl

V Halozah, natančneje v Dolanah v občini Cirkulane na strmi skali nad reko Dravo stoji srednjeveški grad Borl. Zgodovinski viri pričajo, da začetki gradu segajo v 12. ali 13. stoletje. Grad je imel vseskozi pomembno strateško vlogo zaradi lege ob ogrsko-hrvaški meji, zamenjal je več lastnikov, se obnavljal in prenavljal, širil in dograjeval. Ob gradu so zgradili kapelo, uredili park s paviljonom. V času baroka je grad sijal v vsej svoji veličini. Danes pa … notranjost gradu je zanemarjena, otroška igrala so poškodovana, letno kopališče uničeno in poškodovano. Grad vidno propada in kliče po obnovi. A neuspešno, v tem času postaja velika razvalina v tem delu Haloz. Lastnik objekta in zemljišč okrog gradu je Ministrstvo za kulturo. Domačini si prizadevajo, da bi grad ponovno oživel v turističnem in gospodarskem smislu, zato so ustanovili Društvo za oživitev gradu Borl.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice