Že pred nekaj časa se je začela nova kurilna sezona, v kateri se številni Štajerci grejejo s pomočjo drv. Toda pri nabavi drv moramo biti pozorni, od koga jih kupimo ter katere vrste in kakšne kvalitete so.

Ponovno smo v tistem času leta, ko bomo na dovozih hiš velikokrat zagledali polne tovornjake drv. Velikokrat bodo imeli slednji hrvaške registrske tablice, saj se veliko Štajercev zaradi nižje cene odloča za nakup pri naših južnih sosedih. Slednji namreč ponujajo tudi prevoz do hišnega praga.

Toda velikokrat se zgodi, da kupec šele kasneje ugotovi, da je bil pravzaprav prevaran. V kar nekaj primerih se je že zgodilo, da je hrvaški dobavitelj dostavil surova drva, ki niso kaj prida za kurjavo, še večkrat pa se zgodi, da količina ni takšna, kot bi morala biti.

Cena iz leta v leto višja

V zadnjih letih so sicer nekateri ponudniki na Hrvaškem precej podražili svojo ponudbo. Še pred tremi leti ste za kubičnih meter razrezanih drv odšteli med 38 in 42 evrov,  cena se je nato dvignila tudi do 54 evrov, najdražji ponudnik, ki smo ga zasledili na spletu pa v teh dneh prodaja kubični meter drv za 58 evrov.

Seveda najdemo tudi nižje cene, kar pa avtomatsko pomeni slabšo kvaliteto drv. Najnižjo ceno ima trenutno smreka, ki jo lahko dobite od 38 evrov za kubični meter naprej, najdražja pa so bukova in brezova drva, kjer se cena giblje med 60 in 65 evrov.

Kako vas zavajajo?

Največja težava, na katero so nas opozorili naši bralci, je predvsem količina drv. Ko vam slednja pripeljejo iz Hrvaške, se velikokrat zgodi, da namesto desetih metrov dobite samo sedem ali osem metrov. Tudi če se pritožite, to ne zaleže oziroma imajo pri južnih sosedih pripravljene izgovore. 

Kot so nam povedali tisti, ki so jih južni sosedi opeharili, je najpogostejši odgovor ta, da se petnajst do dvajset odstotkov na meter drv porazgubi, ko ga razžagajo v manjše kose. Spet drugi so po neuspelih klicih dobavitelju in grožnjah nato dobili le odgovor, da ta isti dobavitelj, ki je pripeljal drva, na to območje ne vozi več. 

Najdražja bukova in brezova drva

Preverili smo tudi, kakšna je cena drv v Sloveniji. Na spletni strani gozd-les.com namreč vsaka dva meseca izračunajo povprečno ceno drv v Sloveniji, pri čemer upoštevajo oglase,  iz katerih je jasno razvidno za prodajo katere vrste drv gre in da gre za prodajajo v prostorninskih metrih, torej drv zloženih v skladovnice višine in širine enega metra. Oglasov za prodajo drv na paletah ne upoštevajo.

Najnižjo ceno tudi v Sloveniji držijo smrekova drva, za katere boste v povprečju odšteli 38,33 evra, najdražja pa so prav tako brezova in bukova drva. V povprečju bukova drva stanejo 62,39 evra, brezova pa še nekoliko več, in sicer 64 evrov.

Kurimo lahko le suha drva

Pomembno pa je upoštevati tudi zakonodajo, kar se tiče kurjenja v malih kurilnih napravah, ki se uporabljajo za ogrevanje prostorov ali sanitarne vode. Kurimo lahko le les, ki vsebuje manj kot 20 odstotkov vode. Uredba ne velja le za drva, temveč tudi za ostale oblike lesa za kurjavo, kot so denimo žagovina, odrezki, lubje, storži in lesni ostanki. 

Delež mase vode v naravnem lesu in lesnih ostankih na maso vlažnega lesa mora biti manjši od 20 odstotkov, razen če se gorivo uporablja v napravah, ki so po navedbah proizvajalca primerne za gorivo z večjo vsebnostjo vode.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mari-bor-čan (nepreverjen)

Kaže, da so naši dedje že vedeli, zakaj so za Hrvate imeli izbran izraz.

atak (nepreverjen)

slovenija pametna in čuva svoja drevesa, za kurjavo jih je škoda sekat

komunist lojz (nepreverjen)

jaz kupujem samo Hrvaška drva
zato ker so slovenska do kurca

Starejše novice