Tudi v tradicionalno Kurentovanje na Ptuju, kjer so lani obeležili jubilejno šestdeseto izvedbo, je letos posegel koronavirus. Toda duha Kurentovanja to ne zaustavi, njegovo zavedanje bo še močnejše, pravijo domačini.

Izvedbo 61. Kurentovanja so organizatorji preselili na splet, kjer boste lahko uživali v spominih na preteklih šestdeset izvedb.

Kot pravijo v Zvezi društev kurentov, se bodo tudi letos zaslišali zvonci, a v nekoliko drugačni obliki. Obenem pa je težko z besedami opisati, kaj odpoved Kurentovanja, ki jih spremlja že toliko časa, pomeni za domačine.

»Ljudje tukaj živimo s Kurentovanjem, s to tradicijo in zagotovo nam bo zelo manjkalo. Vsi vemo, da je bil to čas in dogodek, ki je na ptujske ulice privabil številne obiskovalce,« pravi Tanja Srečkovič Bolšec, direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

Kurentovanje na spletu

Ptujske ulice pa bodo letos samevale. Povorke tokrat ne bomo videli, a to še ne pomeni, da tudi 61. Kurentovanja ne bo. Prireditev seli na splet.

»Mi pripravljamo različne vsebine, program letošnjega Kurentovanja pa bo na spletni strani ter na Facebook in Instagram profilu Kurentovanja. To pomeni, da bomo preko arhivskih vsebin, promocijskih videov in podobnih zadev obujali program iz preteklih let,« dodaja direktorica. 

Duha Kurentovanja pa niti koronavirus ne more zaustaviti.

»Prepričan sem, da duh Kurentovanja živi naprej in tudi obredi povezani z njim se bodo odvili, a na drugačen način. Vsekakor pa bodo kurentovi zvonci slišani,« pravi  Aleš Ivančič, predsednik Zveze društev kurentov.

Kurenti bodo prinesli dobre stvari

Vseeno pa obstaja obžalovanje, da ne bo druženja in veselja kot v preteklih letih.

»Na žalost ne bomo mogli živeti in doživeti tega petega pustnega letnega časa skupaj s kurenti, z našimi tradicionalnimi liki, s prijatelji iz Evrope, sveta in Slovenije. To me obdaja z žalostjo,« pravi Branko Brumen, prvi mož Kurentovanja na Ptuju.

A kljub temu verjamejo, da s Kurentovanjem prihajajo boljši časi. Kot pravi Brumen, je treba to, kar predstavlja kurent in Kurentovanje tudi ponotranjiti.

»Kot vemo, lik kurenta odganja slabo in zlo, prinaša srečo, radost in zadovoljstvo. Tudi zato verjamem, da bomo na ta način uspeli odgnati zlo in slabo, kar ta koronavirus zagotovo je. Jaz v to verjamem,« dodaja Brumen.

Kurentov skok v posameznih domovih

Po tradiciji si kurenti opolnoči iz 2. na 3. februar prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju. Letos bo nekoliko drugače, a do kurentovega skoka bo vendarle prišlo.

»Zagotovo ga bodo posamezniki izvedli, le da ne bo te množičnosti, ne bo organizirane prireditve. Bodo pa posamezniki, vsak na svojem domu, zagotovo tisti pravi, pristni, to izvedli. To je na nek način naš začetek,« pa še pravi Ivančič. 

Morda pa bo to, pa ne le simbolično, tudi začetek boljših časov, ki si jih vsi želimo.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lissa88 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu ... Hosset.Com

Default (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kurac odganjajo ja prekleta poganska sega

Starejše novice