60. Kurentovanje, ki se je s pokopom pusta zaključilo v torek, je na Ptuj v enajstih dneh privabilo več kot 100.000 ljudi.

Tako organizatorji dogodka, kot vodstvo mestne občine, je z izvedbo zadovoljno, kar je danes potrdila tudi ptujska županja Nuška Gajšek. Ob tem je dodala, da možnosti nadgradnje vselej obstajajo.

Gajškova je kot eno od letošnjih novosti izpostavila predvsem prostor na novi mestni tržnici, ki so ga po povorkah namenili osrednjemu prostoru za druženje in pogostitev skupin. Med temi je bil glede na prve odzive po njenih besedah sprejet zelo dobro, ljudje so namreč v mestu ostali tudi po uradnih dogodkih, kar je bila njihova največja želja, poroča STA.

Po besedah predsednika organizacijskega odbora Branka Brumna so bila njegova pričakovanja upravičena, na marsikaterem področju pa tudi presežena. Na Ptuj so namreč uspeli pritegniti več kot 7000 pustnih likov in mask iz 17 držav, na različnih povorkah in dnevnih prikazih je skupaj sodelovalo okoli 2500 kurentov, prvič jim je uspelo privabiti skupino iz druge celine, in sicer iz Bolivije, prav tako pa so prvič gostili skupino beneških mask, ki sicer gredo zelo nerade iz svojega okolja.

»Naše mesto je obiskalo verjetno rekordno število ljudi, verjetno tudi zaradi izredno lepega vremena, vseeno pa verjamem, da so bile v prvi vrsti programske vsebine tiste, ki so k nam pritegnile tako veliko število obiskovalcev,« je dodal Brumen in ob tem izpostavil tudi nekatere dodatne vsebine ob jubilejnem letu, med drugim akademijo ob dvajsetletnici prvega karnevalskega princa.

Po njegovem ne gre zanemariti niti dejstva, da je uradno pokroviteljstvo nad festivalom prevzel Unesco, ki je pred tremi leti obhode kurentov uvrstil na svoj seznam nesnovne kulturne dediščine.

Na Zavodu za turizem Ptuj so z opravljenim delom zadovoljni, jih pa v naslednjih dveh tednih čaka evalvacija, po kateri bodo lahko pripravili smernice in izboljšave za prihodnja Kurentovanja. Po besedah direktorice Tanje Srečkovič Bolšec, so se v dogajanju aktivirali številni v mestu, tudi gostinci, ki so ustvarili posebno vzdušje, še poroča STA.

Sami so v svojih turistično informacijskih centrih v času festivala beležili celo višji obisk kot v poletnem času. Prihajali so predvsem gostje iz sosednjih držav, pa tudi iz Velike Britanije, ZDA, Francije, Nizozemske, Češke, Poljske, Nemčije, Argentine, Portugalske, Belgije, Danske, Rusije in Turčije.

»Gre za zelo pisano paleto obiskovalcev, kar kaže na to, da je dogodek zares dosegel mednarodno prepoznavnost. Ko so jih naši sodelavci spraševali, zakaj so na Ptuju, so povedali, da prav zaradi Kurentovanja,« je dejala Srečkovič Bolšecova in povedala, da so bili ob koncih tedna hoteli v celoti zasedeni, nekateri gostje pa so prenočevali tudi v Mariboru.

Za komercialno del festivala je letos prvič poskrbelo celjsko podjetje Songevents in po besedah direktorja Ervina Simoniča pripravilo šest večernih in šest dnevnih koncertov in drugih dogodkov, med njimi tudi tri, ki so bili namenjeni otrokom. Skupaj je pri njih nastopilo okoli 50 domačih in tujih glasbenikov.

Proračun javnega dela letošnjega dogodka je znašal 300.000 evrov in je po zagotovilih županje že v celoti pokrit. Okoli 220.000 evrov so prejeli od pokroviteljev, 50.000 je prispevala mestna občina, iz ostalih virov, kot so plačilo uporabe blagovne znamke, najem hišic in provizije od prodane pijače v karnevalski dvorani, pa so načrpali okoli 20.000 evrov, pri čemer številka še ni dokončna.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice