Lansko Kurentovanje je za las ušlo protikoronskim ukrepom, letošnje pa se jim ne bo izognilo. Že 61. Kurentovanje bo v znamenju nove realnosti.

Lansko Kurentovanje je zaznamovala slavnostna 60. obletnica, na takratno srečo organizatorjev pa je celotno dogajanje za las ušlo protikoronskim ukrepom. Lani je Kurentovanje na Ptuj privabilo več kot 100.000 ljudi, letos bo prvič v zgodovini na spletu

Pričakovanja jubilejnega Kurentovanja so bila celo presežena, saj je Ptuj obiskalo več kot sedem tisoč pustnih likov in mask iz 17 držav, sodelovalo je več kot 2500 kurentov, prvič nas je obiskala skupine iz druge celine, iz Bolivije, prav tako pa je Ptuj prvič gostil skupino beneških mask, ki sicer svojih ljubih Benetk ne zapuščajo rade. 

Lani nastopilo okoli 50 glasbenikov, letos dogajanje na spletu

Letos se bo dogajanje Kurentovanja v celoti preselilo na splet. Zavod za turizem Ptuj bo preko družbenih omrežij z gledalci obujal spomine na preteklih 60 let Kurentovanja. Pozornost bo predvsem na razvoju Kurentovanja in dediščine in zanimivih dejstvih. 

Letošnji program, ki bo potekal izključno preko spleta, bo kronal slogan »Spoštujmo tradicijo, obujajmo spomine«

Lani je Ptujčane in Ptujčanke v okviru Kurentovanja zabavalo okoli 50 glasbenikov in glasbenic od doma in drugod, letos pa se čemu podobnemu ne moremo nadejati. Dogodkov v živo ne bo, vsebine na družbenih omrežjih bodo pa prepletene s vsebinami preteklih let. 

Lani na povorki preganjali viruse, letos virus pregnal povorko

Na lanski jubilejni povorki se je predstavilo okoli 50 skupin, od tega je bilo 17 skupin tujih. Na čelu povorke je bil baron Jakob Zekel Videmski, sledile pa so mu domače maske s kurenti. 

Letošnji Princ karnevala je Hinko Šoštarič iz Sodincev, prevzel pa je viteški naziv Hinko Sodinski plemeniti Gall. Pri obveznostih mu bo pomagala njegova gospa Stanka plemenita Gall

Čeprav letos povorke ne bo, pa bo princ Hinko kljub temu opravljal svoje dolžnosti, le preko družbenih omrežij. Princ karnevala bo preko pisnih vsebin izpostavljen, dodatno se pa bo predstavil preko družbenih omrežij. 

»Trenutno vladne uredbe ne dovoljujejo izvedbe dogodkov. Druženja so prepovedana. Navodila pristojnih bomo strogo upoštevali,« je glede izvedbe povorke povedala direktorica Zavoda za turizem Ptuj Tanja Srečkovič Bolšec.

Po navdušujoči Ptujski pravljici še pustna okrasitev

Ptujska decembrska pravljica je letos še posebno očarala in v mesto privabila mnogo radovednih sprehajalcev. Ta okrasitev se bo počasi poslovila, vendar lahko kmalu pričakujemo pisano pustno vzdušje. 

»Kljub prepovedim in omejitvam ter resni zdravstveni sliki v državi si vendarle želimo pričarati vsaj del pustnega vzdušja v mestu, zato bomo mesto pustno okrasili,« je še povedala Srečkovič Bolšec. 

Pustni Ptuj bo okrašen z zastavami, prazne izložbe bodo polepljene s plakati preteklih pustovanj, prav tako pa bodo zapolnili plakatna mesta Komunalnega podjetja Ptuj. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
... in preganj… (nepreverjen)

zurnal24 //erjavec-in-jansa-v-vojni-prek-malih-zaslonov-360274

Starejše novice