Martinovanje v Lendavi letos nekoliko drugače.

Martinovo, ki ga na lendavskem koncu slavijo s tradicionalnimi prireditvami, pohodi, krsti mošta in zabavnimi dogodki na vinorodnem območju Lendavskih goric, ki prav v tem času očarajo z barvitim ozadjem jesenske kulise, je letos zaznamovano vse prej kot tradicionalno.

Zato so se z najvišjega razglednega stolpa v Sloveniji tokrat ozrli po tradiciji lendavskega vinogradništva in vinarstva - vinsko kapljico vinarjev so »oplemenitili« še z digitalno različico in vinarje ter vinogradnike predstavili skozi video predstavitve na spletu.

Promocijska kampanja vinsko-turistične ceste

Turistična atrakcija stolp Vinarium Lendava, ki je v začetku septembra praznovala petletnico delovanja, te dni zaradi protikoronskih ukrepov sameva, kljub temu, da bi se prav v tem času na lokaciji odvijali dogodki, posvečeni času martinovanja.

V Zavodu za turizem in razvoj Lendava so zato pozvali vinarje in vinogradnike z lendavskega vinorodnega območja k sodelovanju v promocijski kampanji vinsko-turistične ceste.

Župan Magyar: Želimo si povezanosti in skupnega nastopa vinarjev na trgu

Župan občine Lendava Janez Magyar je ob tej priložnosti poudaril pomen domačih vinogradnikov, ki se kljub temu, da gre pretežno za manjše pridelovalce, ponašajo z vrhunskimi vini.

»Ponosni smo tudi na mlade vinarje, ki svojo zagnanost in entuziazem potrjujejo z nagradami – pred kratkim so trije mladi vinarji, združeni pod blagovno znamko Lendwines, prejeli bronasto medaljo na prestižnem ocenjevanju vin Decanter World Wine Awards, kar je vsekakor potrditev njihove motiviranosti in dobrega dela. Želimo si, da bi se po vzoru mladih vinarji povezali in skupno nastopili na trgu ter tako pripomogli k širši prepoznavnosti vin. Zato je toliko pomembneje, da v časih, ki niti vinarjem niso naklonjeni, pomagamo in jih podpiramo tudi s takšnimi digitalnimi akcijami,« dodaja župan.

V promocijski kampanji, ki je nastala v sodelovanju z Agencijo Idea, je bilo ustvarjenih deset posnetkov, ki predstavljajo posamične vinarje v njihovem domačem okolišu:

  • Vino Kelenc,
  • Vina Magdič,
  • Vina Kleiderman,
  • Vina Smej,
  • Hiša vina Cuk,
  • Zoknjak Winery,
  • Galwine,
  • Rozmanwine,
  • Lendwines,
  • Vina Krampač.

Posamični videi se bodo tako dnevno objavljali na spletnih straneh in socialnih omrežjih Vinarium Lendava ter ostalih turistično-promocijskih kanalih Lendave.

Značilna sorta območja je laški rizling

Lendavske gorice v skupni dolžini devet kilometrov od Pinc, čez Dolino, Čentibo, Lendavo do Dolgovaških goric nedvomno veljajo za najbolj strnjeno slovensko vinorodno območje, kjer so ozke in dolge parcele zasejane s trto v smeri strmine. Za Lendavske gorice je značilno, da se grozdje prideluje na malih površinah strmih vertikalnih vinogradov in vino hrani v številnih starih vinskih kleteh.

Lendavska vina bi lahko opisali kot pretežno suha vina z izrazito sortno cvetico. Karakteristična vinska sorta je laški rizling, nežno vino. Za lendavsko območje naj bi veljalo, da je v lendavskih vinogradih največ mešanih sort grozdja, predvsem pri manjših pridelovalcih.

Zgodba vinsko-turistične ceste

Vabljeni, da si ogledate zgodbo lendavske vinsko-turistične ceste skozi omenjene predstavitve vinarjev, ki prav v tem času očara z barvitim ozadjem jesenske kulise!

Video predstavitve vinarjev si lahko ogledate na:  

S spleta

Komentarji (0)

Starejše novice