V nedeljo bo oblačno in po nekateri nižinah megleno. Dež se bo na zahodu okrepil in se popoldne postopno širil proti vzhodu. Ob morju bo lahko tudi zagrmelo.

Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1500 metrov in se bo proti večeru spuščala. Večji del dneva bo ob morju pihal okrepljen jugo, ponekod v notranjosti Slovenije pa veter vzhodnih smeri. 

Najvišje dnevne temperature bodo od tri do devet, na Primorskem do okoli 15 stopinj Celzija. Ponoči se bo dež umikal proti severovzhodu, v višinah se bo nekoliko ohladilo.

Opozorilo: Povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov

Po meteorološki prognozi Agencije Republike Slovenije za okolje lahko danes pričakujemo močne padavine v zahodni Sloveniji. Padlo bo predvidoma še od 70 do 100 milimetrov padavin. 

Meja sneženja bo na okoli 1500 metrov nad morjem. Na območju Julijskih Alp se bo v visokogorju nevarnost snežnih plazov prehodno povečala na 4. stopnjo. Morje bo med 11. in 14. uro poplavilo nižje ležeče dele obale.

Po podatkih Oddelka za hidrološke napovedi Agencije Republike Slovenije za okolje bodo reke v nedeljo čez dan, zvečer in v noči na ponedeljek v zahodni polovici države zaradi kombinacije močnih padavin in taljenja snega hitro naraščale

Reke se bodo predvidoma razlivale na običajnih območjih, posamezne reke pa lahko tudi poplavijo.

Geološki zavod Slovenije obvešča, da je danes zaradi napovedanih povečanih količin padavin, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v zahodni Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. 

Prebivalci teh območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, pa tudi na zastajanje vode.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, nekaj sonca bo predvsem v vzhodnih krajih. Predvsem na zahodu bodo nastajale krajevne plohe, dež bo občasno nosilo tudi v osrednjo Slovenijo. Na Primorskem bo občasno pihal veter južnih smeri. Jutranje temperature bodo od nič do šest, na Primorskem okoli osem, najvišje dnevne od tri do osem, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V torek in sredo bo pretežno oblačno. Na zahodu bo pogosto deževalo, proti vzhodu pa bodo vmes tudi daljša suha obdobja. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 700 metrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice