Foto: Peter Košenina
To so štajerska podjetja, ustanove in nevladne organizacije – nove podpisnice Listine raznolikosti Slovenija 2019.

Od leta 2017 dalje se nacionalnim Listinam raznolikosti, ki je vzpostavljena tudi v Sloveniji, pridruži med 500 in 600 novih podjetij, organizacij in institucij.

Evropska platforma Listin raznolikosti združuje 21 držav podpisnic, članic Evropske unije

V poročilu 2018 poroča o pridruženih 8.000 evropskih podjetjih, ki zaposlujejo več kot 18 milijonov ljudi. V povprečju se na leto tej družbeno odgovorni mreži pridruži med 500 in 600 novih podjetij, organizacij in institucij.

Foto: Peter Košenina

Listina raznolikosti vključuje šest načel, ki spodbujajo podpisnike k razvoju organizacijske kulture, ki temelji na enakih možnostih, vzajemnem spoštovanju, sprejemanju in vključevanju raznolikih zaposlenih, ustvarjanju raznolikega in vključujočega okolja, upoštevanju in širjenju načel raznolikosti na vseh ravneh organizacije, prepoznavanju raznolikih strank, oblikovanju politik raznolikosti in širjenju svoje zavezanosti načelom ter politike raznolikosti vsem deležnikom.

Raznolikost v družbi, z doslednim dokazovanjem načel enakosti in vključenosti vseh članov, tudi zaposlenih, od nekdaj predstavlja vir napredka in razvoja ter posledično zagotavlja boljše poslovne rezultate.

Listina raznolikosti povezuje in krepi izmenjavo izkušenj ter znanj na področju upravljanja z raznolikostjo, združuje obstoječe dobre prakse in spodbuja razvoj novih praks ter širitev načel upravljanja raznolikosti v gospodarskih, vladnih in nevladnih organizacijah.

Podpisnikom Listine raznolikosti so se v letošnjem letu pridružila tudi nova podjetja, ustanove in nevladne organizacije s Štajerske, ki v svoje delovanje vključujejo raznolikost ter spoštovanje načela enakosti in nediskriminacije.

Foto: Peter Košenina

Listino raznolikosti Slovenija 2019 je v imenu Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor podpisala, direktorica Tanja Angleitner Sagadin, v imenu DOBA Fakultete izvršni direktor Klemen Žibret, v imenu Centra za pomoč na domu Maribor direktorica Barbara Žgajner, v imenu Zveze Slovenska unija pacientov in Hortikulturnega društva Maribor, predsednik obeh nevladnih organizacij Borut Ambrožič, v imenu Pokrajinskega arhiva Maribor direktor Ivan Fras, v imenu Učnega poligona za samooskrbo Dole v občini Poljčane vodja Ana Vovk Korže in v imenu občine Lovrenc na Pohorju župan Marko Rakovnik.

Občina Lovrenc na Pohorju je prva podpisnica med lokalnimi skupnostmi na Štajerskem in druga na nacionalnem nivoju. Pokrajinski arhiv Maribor je prvi podpisnik Listine raznolikosti Slovenija med regionalnimi arhivi v Sloveniji.

Raznolikost je pomembna, ker je to v skladu z zakonom, ker krepi ekonomsko uspešnost organizacije, ker izboljšuje organizacijsko kulturo podjetja, ker omogoča pogled naprej in ker predvideva demografske in organizacijske spremembe  s katerimi se sooča družba.

Slavnostni dogodek podpisa in podelitve listin novim podpisnikom je potekal na Svetovni dan človekovih pravic, 10. decembra, v prostorih Muzeja za arhitekturo v Ljubljani. Prisotne so nagovorili Barbara Zupančič, vodja projekta I.D.E.A.S., Listina raznolikosti Slovenija, njegova ekscelenca Marco Hennis, veleposlanik Kraljevine Nizozemske v Republiki Sloveniji in Miha Lobnik, zagovornik načela enakosti, ki je bil tudi častni pokrovitelj dogodka.

Med dosedanjimi podpisniki Listine raznolikosti Slovenija s sedežem v Mariboru so še: Mariborski vodovod, Etika, IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti, Zaposlitveni center AVANTUS, Zaposlitveni center Zavod Dlan, ISS Facility Services.  

Listino raznolikosti Slovenija je do danes podpisalo 145 slovenskih podpisnih organizacij. Za novega ambasadorja Listine raznolikosti Slovenija je bil predlagan Borut Ambrožič, predsednik Zveze Slovenska unija pacientov in mediator v zdravstvu.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice