Zagotovo vsak pozna z vinogradi obdano cesto v obliki srčka, katere lastniki so od letos prvič Slovenci. Vinogradništvo Šerbinek si je leta prizadevalo odkup dela vinogradov ob srčkasti cesti in letos jim je končno uspelo.

Obiskali smo gostoljubna in srčna zakonca Roberta in Anito Šerbinek, ki z veliko ljubeznijo obdelujeta vinograde, ki obdajajo najslavnejšo srčkasto cesto na svetu. Čeprav družina Šerbinek te vinograde obdeluje že več kot 20 let, bodo lahko komaj zdaj, ko so postali lastniki zemljišča, začeli resno razmišljati tudi o odprtju kmečkega turizma. 

Pri vinarstvu Šerbinek pridelujejo le bela in predvsem suha vina. Pohvalijo se lahko z devetimi sortami, posebej znani so po rumenem muškatu. 

Od leta 2011 pridelujejo tudi mlado vino sorte muškat otonel, ki ga bodo polnili v sredini oktobra. Mlado vino se namreč lahko polni 30 dni po trgatvi, naprodaj pa je le do konca januarja.

Slavo o srcu med vinogradi sicer žanje predvsem kmetija Dreisiebner, iz katere se odpre sijajen razgled na srčkasto cesto, kdo pa dejansko obdeluje ta košček štajerske grude, je bilo vsa ta leta manj znano. Vinogradništvo Šerbinek pa namerava narediti zgodbo iz »srčkastega vinograda«, ne le razgleda, pravijo.

Malokdo ve, a slavno srce med vinogradi je bilo vsa ta leta v avstrijski lasti. Dolga leta si ga je lastil Avstrijec, ki je imel tudi slovenske korenine, a je njegova družina živela v Avstriji. Po njegovi smrti je zemljišče prešlo v last Kristine Doppler, ki živi v Gradcu in je vinograd oddajala v najem. Vinogradništvo Šerbinek je zemljišče že vrsto let najemalo, vedno pa so ves ta čas obstajale težnje po dokončnem odkupu slavnega zemljišča, ki tvori »srčasto cesto«. 

Znani štajerski vinar je nekoliko skrivnosten glede kupnine, ki jo je odšel za povpraševani kos zemlje, saj je bila ta zelo visoka. Dopplerjeva je bila po njegovih besedah dolgo nepopustljiva glede cene. Za primerjavo - po besedah Šerbineka bi za ta denar dobil vsaj tri kmetije v Halozah.

Če ste brez ideje, kaj početi prihajajoči konec tedna, svetujemo, da se odpravite v Svečino, kjer boste lahko med drugimi, poskusili tudi vina Šerbinek. 

Pri vinogradništvu Šerbinek boste dobrodošli vsak dan, tam pa lahko poskusite in tudi kupite njihova vina. Da pa v izlet vnesete še nekaj športnega duha, se lahko od njihove domačije do razgledne točke na »srček« odpravite kar peš – zagotovo boste v teh krajih preživeli čudovit dan.

Eva Božič

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice