Projekt Grafična pomlad pričenja z razstavo Neže Knez, zadnje prejemnice diplome Zlata preša.

Jutri se ob 19. uri na razstavišču Vetrinjskega dvora odpira razstava Ljubezenski (T)Akt, ki jo gosti Center grafičnih umetnosti v okviru projekta Grafična pomlad, ki pa jo bo od 1. novembra moč videti v avstrijski galeriji Narrenkastl v mestu Frohenleiten.

Projekt Grafična pomlad je zastavljen kot mednarodno vozlišče grafičnih umetnosti za likovne fakultete, umetnike in kulturne ustanove, ki deluje kot mednarodna platforma za povezovanje vseh segmentov likovno usmerjene javnosti.

Odkriva in podpira mlade umetnike, ki izkazujejo velik talent na področju likovnih umetnosti in spodbuja njihov razvoj ter prepoznavnost. Tovrstni mladi so tudi nagrajenci projekta in prejmejo diplomo Zlata preša, ki jim omogoči samostojno razstavo ter vstop v krajino sovjega poslanstva in poklica.

Tako je bila zadnja nagrajenka mag. Neža Knez, ki v svoji likovni praksi raziskuje globlje izkustvo sveta okoli sebe in nas vseh. Posebnost njenega pristopa je prenos izkustva na različne medije in njihovo inovativno združevanje. Skozi svojo tenkočutnost in sposobnost združevanja likovnih disciplin se Neža vedno znova spušča v svet senzibilnosti in čutov, ki jih materializira v instalacijah.

V razstavi se tako razpira odnos med umetnico in grafičnim papirjem, o obstajanju in nastajanju obeh, ki drug brez drugega ne zmoreta »videti« preko sebe ali celo sebe, kar pa umetnica metaforično primerja z ljubeznijo med dvema subjektoma. Med subjektom in objektom, hkrati pa med dvema objektoma – papirjem in zvokom strojev. Ta premislek rezultira v minimalistični instalaciji, ki vzpodbudi naša čutila in razmislek o vidnem. In prav to doživetje, ki je najbolj intimen moment v tem odnosu, je tisti, ki ga Neža z nami deli.

FOTO: Facebook profil: Ljubezenski (T)Akt - Grafična pomlad: Zlata preša

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice