Sonce je že prijetno razgrelo mariborske ulice, kar je zagotovo eden izmed vzrokov, da so vrste pred sladolednimi vitrinami vse daljše.

Tudi v štajerski prestolnici ohladitev ponujajo številni sladoledarji. Preverili smo, koliko je za kepico treba odšteti in kateri okusi so Mariborčanom najbolj ogreli, no, ohladili srce.

Ceno kepice pa smo primerjali še s Ptujem, Mursko Soboto in Ljubljano. Kje je najceneje in kje najdražje?

Maribor nekje na sredini

V sladolednici Lastovka v Mariboru bomo za kepico sladoleda odšteli 1,30 evra. V sladolednici so povedali, da zaradi koronavirusa poslovanje ni takšno, kot bi bilo sicer.

Kaj pa imajo Mariborčanke in Mariborčani najraje? V Lastovki odgovarjajo: »Najraje imajo dober sladoled.«

V družinski slaščičarni Ilich je cena velike kepice sladoleda 1,70 evra, velike kepice s posebnim okusom pa 2,50 evra. Za majhno kepico boste odšteli 1,10 evra, za majhno kepico s posebnim okusom pa 1,90 evra. 

Kot pravijo, so strankam, ki so jim »zelo hvaležni, da nas obiskujejo tudi v času korone«, letos poleg sadnih in mlečnih sladoledov ponudili še dva veganska sladoleda, in sicer malina brez dodanega sladkorja, ki je primerna tudi za diabetike, ter čokolada pripravljena na vodni osnovi.

Sicer pa so znani po sadnih sladoledih, ki so pripravljeni brez laktoze s 100-odstotnim sadnim deležem, brez dodanih arom in barvil, povezani z naravnimi povezovalci iz rožičeve moke. Znani pa so tudi po mlečnih sladoledih, pripravljenih iz mlečne osnoce, sladke smetane in raznovrstnih dodatkov, ki so prav tako povezani z naravnimi povezovalci iz rožičeve moke.

Dvig cen sladoleda na Ptuju v primerjavi z lansko sezono  

Gelaterii & Cafeterii Jagoda na Potrčevi cesti zaradi koronavirusa letos beležijo občuten upad obiska, podobno kot drugi gostinci na Ptuju.

V Jagodi so povedali, da so zadnjih nekaj let zelo priljubljeni veganski sladoledi, torej brez mleka: »Priljubljeni so tudi okusi, ki jih sladkamo z naravnim sladilom, stevijo. Še vedno pa imajo stranke rade čokoladne okuse, predvsem 'kinder bueno', pa piškot in podobno.«

Cena kepice sladoleda v Jagodi znaša 1,30 evra. Lani je bila 10 centov nižja.

Sladoledu Borovnica, kiosku pri bolnišnici na Potrčevi cesti so povedali, da v prodajo še vedno najbolje gredo klasični okusi sladoleda: »Vanilija, čokolada, lešnik, jagoda, borovnica in tako dalje.«

Ponudba posebnih, bolj eksotičnih okusov je letos skromnejša kot prejšnja leta, saj je tudi povpraševanja manj. V Borovnici ocenjujejo, da je zaradi koronavirusa prodaja sladoleda letos upadla približno za polovico.

Cena kepice pri Borovnici znaša 1,30 evra.

Sladoledarni Vanilija pri Turnišču vsak dan pripravijo 20 do 30 različnih okusov sladoleda. Skupno število vseh okusov, ki krožijo v ponudbi, pa znaša kar 50. Kateri pa so najbolj priljubljeni? »Ni okusa, ki ne bi šel v promet. Morda najbolj priljubljena pa sta jogurt z gozdnimi sadeži in piškot,« so razkrili v Vaniliji.

Pri Vaniliji je za kepico sladoleda treba odšteti 1,20 evra. Cena je resda za 20 centov višja od lani, a so tudi porcije oziroma kepice letos povečali.

V Murski Soboti med najcenejšimi

V gornjeradgonskem Nabucco se nimajo za kaj pritoževati, koronakriza ni pustila prevelikih posledic pri njihovem poslovanju. Pravijo, da imajo ljudje radi sladoled in prihajajo ponj, v zadnjem obdobju je nekoliko ponagajalo le vreme. 

Ponudbo sladoledov prilagodijo sezoni, sedaj bo tako v ponudbi okus bezga in lubenice, jeseni pa potem spet pride sladoled z okusom jurke. Za kepico njihovega sladoled bo potrebno odšteti 1,40 evra, kar je malenkost več od drugih ponudnikov, toda kot pravijo: »Je nekoliko večja od drugih!« 

Priljubljeni soboški sladoledar Niki pravi, da se stanje še ni povsem normaliziralo, v zraku pa visi tudi strah pred novimi ukrepi in morebitno prepovedjo delovanja ravno v največji sladoledni sezoni. 

Niki je v času karantene nudil tudi dostavo sladoleda na dom, ampak kot pravi, je bilo to zgolj, »da smo nekaj delali, bilo je pa to, za niti ne 20 odstotkov normalnega prometa«. Pri Nikiju lahko kepico sladoleda dobite za 1,20 evra.

Ljubljana draga kot Pariz

Ponudba sladoleda v Ljubljani je zares raznolika, takšne pa so tudi cene, ki se v Ljubljani gibljejo med 1,50 in 2,70 evra.

Zgolj za primerjavo, v francoski prestolnici morate za kepico sladoleda v slavni slaščičarni Berthillon odšteti 2,50 evra.

In še zanimivost. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je lani povprečna cena za liter sladoleda znašala 3,31 evra.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Navijac (nepreverjen)

Stvar ponudbe in povprasevanja

MS-MS (nepreverjen)

V MS,potom pa pisejo v uvodu za G.Radgonjo. Nimate pojma. Tako ja,glede sladoleda je pa stvar povprasevanja.

Default (nepreverjen)

Siptari dvigujejo cene za sladoled in si trpajo zepe prasci

rafael (nepreverjen)

Raje grem v trgovino kupit sladoled, kot pa da dam ero pa pol za kepico sladoleda

Starejše novice