Naslovna fotografija: Slovenska karitas
Začetki razdeljevanja evropske hrane s strani Slovenske karitas segajo v leto 2006, ko je bilo veliko viškov hrane, in Evropa ni vedela, kako in kaj z njo.

Uvedli so program razdeljevanja tržnih viškov preko humanitarnih organizacij po celi Evropi, ki so jo razdeljevali prostovoljci. 

Največ hrane razdelili v letu, ko sta propadli Mura in Pomurka

Slovenska karitas je letno razdeljevala med 2000 in 2500 ton hrane, letna številka Škofijske karitas Murska Sobota pa se je gibala okrog 200 ton razdeljene hrane na leto. Bilo pa je tudi posebno leto, ko so pakete hrane razdelili največjemu številu ljudi. 

»Ko je Mura padla leta 2009 pa Pomurka, takrat pa smo še dvakrat toliko dobili zraven. Takrat smo razdelili hrano 12.000 ljudem v stiski. To je bilo posebno leto, kjer nam je ta evropska hrana prišla zelo prav. Takrat smo imeli željo, da pridemo do vseh ljudi, ki so bili zaposleni v Muri, s tem paketom hrane,« pravi Jožef Kociper, generalni tajnik Škofijske karitas Murska Sobota.

Jožef Kociper, generalni tajnik Škofijske karitas Murska Sobota

Pomoč v obliki prehrambnih paketov

Ljudje v stiski so deležni pomoči v obliki prehrambnih paketov trikrat letno. Ti paketi vključujejo osnovne prehrambne artikle: moko, testenine, riž, mleko, sončnično olje ter konzerviran fižol in pelate. 

»Pri nas oskrbimo okrog 8000 ljudi oziroma nekje od 3000 do 5000 družin. Na slovenski ravni pa toliko več,« dodaja Kociper. 

Aktivnih 800 prostovoljcev

Da pa hrana sploh pride do ljudi, je potrebno veliko pridnih rok. 

»To je treba večkrat preložiti, dvigniti in na Škofijski karitas Murska Sobota je aktivnih kar 800 prostovoljcev. Lani je bilo posebno leto zaradi koronavirusa, ko so prostovoljci vseeno naredili več kot 60.000 prostovoljnih ur,« pravi.

Sredstva Evropske unije

Da se program razdeljevanja evropske hrane sploh lahko realizira, gre največje zasluge pripisati Evropski uniji, ki pomaga s sredstvi iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim. 

»Tega programa mi kot Škofijska karitas niti kot Slovenska karitas nismo sposobni realizirati, kajti to so velika sredstva Evropske unije,« zaključuje Kociper. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zikollino (nepreverjen)

Vsa čast ... vsa čast vsem, ki pomagajo ... VI, KSINDL, ki ste izvoljeni s strani ljudstva in ki sedite v parlamentu, pa se zamislite in se vprašajte ... kako dolgo še? Kako dolgo bom imel(a) srečo, da bom popolnoma nesposoben prenažrt zastonjske hrane iz DZ kantine tem ljudem krojil usodo ... kdaj bo tem (večini nas) razvrednotenim ljudem počil film in se bodo končno pričele "kotaliti glave" ... Tito, zbudi se! Tega v tisti, po vaših besedah, gnili državi in gnilem socializmu, NI BILO !

Starejše novice