V noči iz 4. na 5. maj je med haloškim hribovjem lovec naletel medveda in ga ustrelil.

Kot smo že poročali, je v začetku maja nedaleč od naselja Čermožiše lovec naletel na medveda, ki sicer ni stalni prebivalec haloških gozdov. 

Po prvi pripovedi lovca se mu je medved približal na tako majhno razdaljo, da mu naj ne bi preostalo nič drugega, kot da ga ustreli. 

»Ta medved je bil opažen in ustreljen v noči iz torka na sredo na pogorju Maclja, ki je približno 300 metrov oddaljeno od naselja Čermožiše. Medved je lovca presenetil pri spustu iz preže, ko je čakal na divje prašiče, približal se mu je na zelo majhno razdaljo, manjšo kot 30 metrov, lovec ga je v tistem trenutku tudi ustrelil, pri tem lovec ni bil poškodovan, medved pa je pač bil ustreljen in bil prepeljan v naš lovski dom,« je takrat pojasnil Silvo Kores, starešina Lovske družine Žetale.

Lovec je dobil denarno kazen

Na podlagi samoprijave kršitelja je inšpektorat izpeljal klasični prekrškovni postopek. Lovski inšpektor Sebastijan Soršak je takrat pojasnil, da zakon o naravi predpisuje pri takih kršitvah od nekaj sto pa do nekaj tisoč evrov. 

Na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo so zdaj za Ptujinfo pojasnili, da je lovska inšpekcija ukrepala na podlagi zakona o ohranjanju narave. Ta predpisuje, da je tisti, ki namerno, brez opravičljivega razloga uniči ali poškoduje rastline, ubije ali poškoduje žival, lahko kaznovan z globo od dvesto do tisoč evrov kazni

»S strani lovske inšpekcije je bila izrečena osnovna globa, ker lovski inšpektor na podlagi tega zakona nima pooblastil izrekati globe v razponu,« so še dodali na inšpektoratu. 

Postopek inšpekcije je zaključen, ostale sankcije v domeni družine

Tako je z izrečeno globo postopek lovske inšpekcije končan. Inšpektor je opravil zaslišanje lovca, ki je povedal, da je bil prepričan, da strelja na divjega prašiča. 

Inšpektorat dodaja, da je to velika verjetnost, saj medveda na tem področju res ni za pričakovati. Lovec je na zaslišanju inšpekciji povedal, da vsekakor ni imel namena streljati na medveda. 

Lovec naj bi je sicer pred enim mesecem svoji lovski družini pojasnil, da ga je medved presenetil pri sestopu iz preže in tako ga je ustrelil v silobranu. 

Kores pa je za Ptujinfo še povedal, da sankcij znotraj družine zaenkrat ne bo, vsaj dokler ne preučijo vseh dejstev. Meni, da se mora situacija najprej temeljito preučiti, preden se lahko sprejemajo odločitve o morebitnih sankcijah. 

Ostre kritike so letele tudi s strani lovskih zvez

Ob odstrelu medveda v Halozah je predsednik Lovske zveze Slovenije povedal, da se morajo zaključiti vsi postopki pristojnih organov, a je poudaril, da ima Lovska zveza Slovenije ničelno toleranco do nezakonitega ubijanja živali. 

Precej ostri so bili tudi na Lovski zvezi Maribor, ki so sicer sklenili, da se od dogodka ograjujejo, a pričakujejo, da bodo zoper kršitelja sprejeti vsi potrebni ukrepi. 

»Dejanje je po oceni Lovske zveze Maribor vrglo slabo luč na celotno lovsko organizacijo, zato je prav, da lovci takšno ravnanje javno obsodimo,« je takrat dejal Marjan Toš, predsednik nadzornega odbora Lovske zveze Maribor.

Dodali so še, da so si o etičnih vidikih kritiki enotni - dogodek je bil daleč od lovske etike. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice