*Fotografija je simbolična
Med haloškim hribovjem se je v noči iz 4. na 5. maj sprehajal rjavi medved. Lovec je nanj naletel in ga ustrelil.

Le malo od naselja Čermožiše je v začetku maja po velikih haloških gozdovih lomastil rjavi medved, a je naletel na lovca, ki je tisto noč čakal na preži. 

Po pripovedi lovca se mu je medved približal na tako majhno razdaljo, da mu ni preostalo nič drugega, kot da ga ustreli. 

Izrečena mu je bila osnovna globa, medveda je dobil za 200 evrov

Kršitelj se je samoprijavil, nato pa je inšpektorat izpeljal klasični prekrškovni postopek. Ta je padel pod zakon o naravi, ki predpisuje, da tisti, ki namerno, brez opravičljivega razloga uniči ali poškoduje rastline, ubije ali poškoduje žival, lahko dobi globo med dvesto in tisoč evri. 

»S strani lovske inšpekcije je bila izrečena osnovna globa, ker lovski inšpektor na podlagi tega zakona nima pooblastil izrekati globe v razponu,« so takrat za uredništvo povedali na inšpektoratu. 

Če bi bil medved divjad, bi bila kazen višja

Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so za Ptujinfo pojasnili, da je treba razlikovati med nedovoljenim odstrelom živali, ki niso lovne, torej niso divjad, in živali, ki spadajo pod divjad. Ker medved ni divjad, se pri tej živali sklicuje na zakon o ohranjanju narave, so pojasnili. 

Katera žival spada med divjad, določa zakon o divjadi in lovstvu. Med divjad spadajo vsi prostoživeči sesalci in ptice, ki jih lahko lovimo. Med divjad pa se ne štejejo živali, ki so zaščitene in za katere se le občasno izvaja odstrel v manjših količinah. Med slednjimi je tako tudi medved. 

Kazni se glede na odstreljeno žival ne razlikujejo, razlikujejo se le na podlagi tega, če je odstreljena žival divjad ali ne. 

Zakon o divjadi in lovstvu predpisuje najnižjo kazen za nedovoljen odstrel 420 evrov. A ker medved ni divjad se kazen določa na podlagi zakona o naravi, kjer je predpisana kazen med dvesto in tisoč evri. 

Kazen med dvesto in tisoč evri, zakaj lovcu torej najnižja?

Kazen je res predpisana v razponu, a po besedah ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki se v tem primeru sklicujejo na zakon o prekrških, se v tem primeru izreče najnižja predpisana mera globe, torej dvesto evrov. 

Ta zakon veli, da se v hitrem postopku storilcu, v tem primeru lovcu medveda, izreče globa v znesku, v katerem je predpisana, če je ta predpisana v fiksnem znesku. Ker pa je bila globa v tem primeru predpisana v razponu, pa se izreče najnižja predpisana mera globe, torej dvesto evrov. 

To pomeni, da bi moral posebni zakon določiti, da lahko inšpektor lovcu izreče višjo globo od najnižje. Inšpektor torej v tem primeru ni imel pooblastila izdati višjo kazen. 

»Tudi ostali lovci, ki so izvršili nedovoljen odstrel, so prejeli osnovno predpisano globo,« je še dodalo ministrstvo. 

To pod črto pravzaprav pomeni, da je lovec haloškega medveda ustrelil za dvesto evrov, medtem ko uradni lov na medveda lovca stane krepko čez kot dva tisoč evrov. 

Bo lovca sankcionirala tudi družina?

Na ministrstvu so še dodali, da lahko inšpektor predpiše samo zakonsko določene sankcije, ki pa so globa, odvzem trofeje in materialne koristi. 

V tem primeru je bil lovec oglobljen, četudi z dvesto evri, trofeja in meso pa sta mu bila odvzeta. Trofeja naj bi svoje mesto našla v Prirodoslovnem muzeju Slovenije

Silvo Kores, starešina Lovske družine Žetale je nedavno za Ptujinfo povedal, da sankcij znotraj družine za zdaj ne bo. Meni, da se mora situacija najprej temeljito preučiti, nato pa se lahko sprejemajo odločitve o sankcijah. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Franc s Piramide (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prav je, da je vstrlo medveda. Kaj pa naj bi? Čakal, da ga medved ubije?!
Medvedi nimajo kaj iskati v Halozah.

SLO (nepreverjen)

Smet ostani na piramidi.

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

Katosan (nepreverjen)

Ti tepec tudi nimaš kaj iskati v Halozah.

pohorskisvizec (nepreverjen)

Lepo lovci...gliga skup štriha. Postrelili boste vse živali ali kaj?

pipek (nepreverjen)

treba metek v čelo tistemu ki je izmislil tak zakon, da medved ni divjad. nego kaj je, domača mačka? zakon bi šele takrat spremenili, ko bi nastala prva smrtna žrtev. pa še to le smrtna. idiotski zakon.

SLO (nepreverjen)

E beži no kaj ne poveš! Kaj misliš, da lahko človek pokonča vse živali? Budaletina.

In reply to by pipek (nepreverjen)

božidar (nepreverjen)

ZAKAJ PA MEDVEDA NISO,DALI NA DRAŽBO HM

Starejše novice