Slika je simbolična.
Po nedavnem odstrelu štiriletnega medveda, ki ga je odstrelil član Lovske družine Žetale, je v javnosti in tudi med lovci završalo. O dogodki je razpravljal tudi Upravni odbor Lovske zveze Maribor in izoblikoval mnenje.

Priložnost za redko trofejo ali lovska zmota? Kritike po nedavnem odstrelu štiriletnega medveda so vse glasnejše tudi v lovski javnosti.

Predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač je povedal, da je v konkretnem primeru potrebno počakati, da se zaključijo vsi postopki pristojnih organov, ob tem pa je ponovno poudaril, da ima Lovska zveza Slovenije ničelno toleranco do nezakonitega ubijanja živali.

Lovska zveza Maribor: Od dogodka se ograjujemo

Tudi upravni odbor Lovske zveze Maribor je na sinočnji seji, na kateri je sodeloval predsednik nadzornega odbora Lovske zveze Maribor, sklenil, da se od dogodka ograjuje in pričakuje, da bodo zoper kršitelja sprejeti vsi ukrepi, ki jih predvideva zakonodaja – tako v upravnem prekrškovnem postopku kot tudi v pristojni lovski družini, katere član je kršitelj. 

»Dejanje je po oceni Lovske zveze Maribor vrglo slabo luč na celotno lovsko organizacijo, zato je prav, da lovci takšno ravnanje javno obsodimo,« je dejal Marjan Toš, predsednik nadzornega odbora Lovske zveze Maribor.

V lokalnem haloškem okolju in v lovski javnosti še vedno krožijo različne govorice. Tisti, ki dajo lovcu prav, menijo, da je ljudi »rešil pred vsiljivim medvedom«, ki bodo spet lahko v miru hodili po gozdu in nabirali gozdne sadeže. Drugi opozarjajo, da bi lahko lovec namesto v medveda ustrelil v zrak in ga tako pregnal.

Strel je bil po lovskih standardih tako rekoč šolski, »za plečko«, kot pravijo lovci, zato je bilo kmalu po ogledu medveda jasno, da ni šlo za »silobran oziroma skrajno uporabo sile« in se lovec po besedah Lovske zveze Maribor nanj tudi ni skliceval.

Lovski inšpektor Sebastijan Soršak tega niti ne bi priznal, kar je po ogledu medveda odločno zatrdil v izjavi za medije. Po opravljenem inšpekcijskem pregledu je povedal, da sta bila o uplenitvi takoj seznanjena Zavod za gozdove Slovenije in Prirodoslovni muzej Slovenije, ki mu pripada medvedja trofeja.

Prekrškovni postopek zoper lovca še poteka

Prekrškovni postopek zoper lovca je uveden po določilih zakona o ohranjanju narave. Inšpektor Soršak je še povedal, da je po zaslišanju kršitelja jasno, »da je bil ta v noči iz 4. na 5. maj - medved je bil ustreljen ob 0.30 - na nočnem lovu na divje prašiče. Ko se je spustil iz preže ter odšel proti privabljalnem krmišču za divje prašiče, mu je po grebenu naproti prišel 140 kilogramski medved, ki naj bi ga lovec po obrisih silhuete prepoznal kot prašiča. Razdalja do živali naj bi znašala med 20 in 30 metrov«.

Prekrškovni postopek je v teku, lovec čaka na globo in (morda) tudi na disciplinski postopek v lovski družini, ki naj bi se začel po pravnomočni odločbi lovske inšpekcije.

»Kljub temu je v kritični javnosti slišati ocene, da je dejanje sramota ne le za kršitelja, pač pa za vso lovsko organizacijo, ki tako izgublja ugled v javnosti. Mnogim se poraja dvom, ali ni šlo v tem primeru za priložnost, da si lovec z lovsko zmoto pridobi redko lovsko trofejo. Zato javnost pričakuje, da bo lovska inšpekcija objektivno opravila svoje delo,« so zapisali v Lovski zvezi Maribor.

»O etičnih vidikih pa so si kritiki enotni – dogodek je bil daleč od lovske etike, zato naj se vodstva lovske organizacije na lokalni, regionalni in državni ravni vprašajo, zakaj lovci s takšnimi dejanji dodatno slabijo ugled lovstva in lovske organizacije v javnosti. Vsaka solidarnost s kršiteljem iz vrst zelene bratovščine bi lahko bila dolgoročno gledano za lovsko organizacijo in njen ugled strel v koleno,« so še ostro zapisali.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Voznik (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Torej medved te lahko ubije samo prej mu še mora rečt hvala res ste glavni samo ob kozarcu frajerji drugje pa od vas nula .to je Mrcina ki dela škodo in povrhu še zelo nevarna . Prav je naredil da ga je polno .

Neko (nepreverjen)

Po tvojem treba vse poknit, ker boš ti strahopetni gospod mogoče 1x ali 2x v letu šel na sprehod po gozdu. Bi ti jaz povedal koga bi trebalo poknit, samo se bom raje zadržal.

In reply to by Voznik (nepreverjen)

maister (nepreverjen)

MRCINA SI TI DEBIL.

In reply to by Voznik (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

Voznik, ti si vezan na kozarec, medveda je kar počil, meni nič, tebi nič, pa kaj je vse že možno, bodo začeli lovci streljati kar po mestu in mestnih parkih?

Hejhoj (nepreverjen)

In mi se čudimo vojnam, morijam in drugim sociološkim deciacijam a na koncu sami nismo boljši.
Kaj pa božja zapoved “Ne ubijaj.”???

Zikollino (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kaj pa bi bilo če bi medved lovca požrl
ali bi enako pisali
Je pa res da je bil lovec oborožen
in kot je razvidno je šel medved vstran od lovca
to pa je sedaj problem
Če bi ga streljal od spredaj bi bila to samoobramba
tako od strani je pa umor
In pri kavbojcih so take bsodili na obešanje

gasilec lojz (nepreverjen)

budalo

In reply to by Zikollino (nepreverjen)

Franc s Piramide (nepreverjen)

Vse medvede in volkove in šakale in druge velike zveri pobit!

Starejše novice