Obiskali smo Lano Beranič in njenega očeta, ki sta spregovorila o svoji izkušnji v ZDA in povratku v rodni Maribor.

Minilo je že nekaj dni, odkar se je 8-letna Lana Beranič vrnila iz Miamija na Floridi, kjer je devet dni ležala v bolnišnici po zahtevni operaciji stopal in skupaj z očetom ostala še nekajkrat toliko za vsakodnevne terapije. Po dolgi poti nazaj še sedaj čutita utrujenost in časovno razliko med celinama. Lana se sicer še ni odpravila v šolo, bo pa to storila že ta ponedeljek.

“Hrana tam doli je zanič”

8-letna navihanka, od katere je energija, ko smo sedeli zunaj na sončku, kar puhtela, je imela o svoji izkušnji v ZDA veliko povedati. A tako njej, kot očetu je bilo skupno eno. Na Floridi jima ni bilo najbolj všeč. Najprej sta izpostavila hrano, ki je precej manj kakovostna kot pri nas, za začimbe pa tam po njunih besedah očitno še niso slišali.  

“Nikdar ne bom pozabil, ko sem v trgovini kupil pakirana piščančja bedra – pakirano je tako ali tako vso meso, tam ni mesarja, ki bi zate odrezal kak kos – za katera nisem vedel, če so zares piščančja ali puranja. Ko sem enkrat uzrezal v meso, se je iz njega kar ulila voda, tako da sem na koncu ostal s kosom, velikim kot hrenovka,” nam je zaupal Marjan Beranič, Lanin oče.

Šokirana sta bila tudi nad številčnostjo brezdomcev oziroma ljudi, ki so na ulici z velikimi napisi na kartonih prosili za hrano.

Oče je izpostavil tudi vrtoglavo visoke cene zdravstvenih storitev, ki si jih brez pomoči dobrih ljudi v Sloveniji in zavarovalnice ne bi mogla privoščiti. Ker denimo rentgenska slika Laninih stopal ni bila všteta v shemo zavarovalnice, sta za eno samo sliko morala plačati kar 1500 dolarjev. Tudi za tablete v lekarni sta morala plačati 500 dolarjev. Ker sta dva meseca stanovala v stanovanju v bolj urejenem predelu Miamija zaradi bližine bolnišnice, je bilo potrebno za najem stanovanja plačati kar 7600 dolarjev. Tudi najem avtomobila ni bil ravno ugoden, saj je bilo za dvomesečni najem potrebno odšteti 1800 dolarjev.

Lano pozdravljajo na vsakem koraku

Odkar se je mala Lana vrnila v Slovenijo, je kakor na drugem svetu. Ljudje jo pozdravljajo in čestitajo za uspešno operacijo tudi za pultom v trgovini. V dobre pol ure, kolikor smo sedeli pred njihovim blokom, sta ji čestitala dva mimoidoča in zaželela vse dobro. A družine takšna pozornost ne moti preveč.

“Po eni strani jaz vso to obveščanje o Laninem napredovanju jemljem kot neke vrste obveznost, da se obvesti ljudi, ki so v kritičnih trenutkih priskočili na pomoč,” je za Mariborinfo povedal njen oče.

A Lana vseeno navrže, da kamer ne mara preveč. Pa fotografiranje? Ja, to pa lahko. In že se je veselo presedla h očetu, da bi se skupaj nastavila fotoaparatu. Treme baje nima nikoli, pogumna pa je tudi zelo, zato je tudi presenečenje na stadionu med polčasom tekme med NK Maribor in Aluminijem ni ravno prestrašilo.

Zdravniki navdušeni nad njenim pogumom

“Tamkajšnji zdravniki so mi povedali, da kaj takšnega še niso doživeli. Da bi se deklica še dve uri pred operacijo smejala na vsa usta, je bilo zanje nekaj nepredstavljivega,” nam je zaupal očka Beranič.

Zaradi zapletov po operaciji je v Miamiju morala ostati še dodatni mesec. Priznala je, da je še nekaj časa po operaciji imela hude nočne more. “Vsako noč so hodili k meni in mi neprestano jemali kri. Komaj kaj sem spala,” se je izpovedala Lana.

Stopala bolijo vse manj, a nekega dne bi morda poskusula tudi s hip-hopom

“Stopala me ne bolijo več tako, vendar sedaj že sama začutim, kdaj bodo pričela boleti,” je pojasnila. Ker je tudi sicer zelo živahna in je komajda sedela pri miru, smo jo povprašali, če bi se nekega dne odločila tudi za kak šport, s katerim bi pokurila vso to energijo.

“Ja, všeč mi je ples hip-hop,” je povedala z nasmeškom.

Seveda pa bo za morebitno športanje v prihodnje prej potrebno opraviti še kar nekaj terapij, saj bo treba ojačati mišice na nogah, na katere dolgo sploh ni smela stopiti. Tudi hoditi zaradi tega še ne more povsem normalno. “Trenutno se dogovarjamo z NK Maribor, da bi nam za souporabo posodili aparature za terapije,” je povedal Marjan.

Očeta prosijo za pomoč

Kot je priznal Lanin oče, je z medijsko izpostavljenostjo prejel že nekaj klicev ljudi, ki so ga prosili za pomoč pri zbiranju denarja. Žal pa vsi klicatelji niso imeli poštenih namenov. En tak nepridiprav je bil mlad fant, po glasu sodeč star kakih 14 let, ki ga je večkrat klical, da bi zanj zbirali denar. A ta Beraniču po prvih nekaj klicih sploh ni povedal, za kaj točno ga sploh potrebuje: 

"Naposled je le priznal, da bi potreboval nov Apple monitor in novo kolo. Fanta sem potem hitro blokiral, nakar so mi pisali še njegovi starši in zasliševali, zakaj sem ga zablokiral in mu nočem pomagati."

Najraje bi ostala še malo doma

Čeprav se bo Lana že v ponedeljek vrnila v šolo, ni prepričana, če je na to povsem pripravljena. “Malo bi ostala še doma,” pravi. Priznala je, da je v šoli nekaj super otrok, so pa tudi tisti, ki so jo zaradi nogic venomer zbadali. “Zdaj pa so naenkrat vsi prijazni,” je še dodala. A to je zgodba, stara kot svet, poznamo pa jo že skorajda vsi: Kar te ne ubije, te ojača.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice