Za investicijsko vzdrževanje 24 osnovnošolskih objektov občina namenila namesto 17 milijonov evrov le 356 tisočakov.

Danes se bo na mariborski občini sestal mariborski mestni svet na prvem branju proračuna za letošnje in prihodnje leto. Mariborska mestna uprava – z direktorjem Simonom Štrancarjem na čelu – je po dolgotrajnih prizadevanjih spisala dvoletni občinski proračun. Ta naj bi omogočil večjo stabilnost občinskih financ, med občani – zlasti med ravnatelji šol in vrtec – pa je dvignil veliko prahu. Medtem ko Mestna uprava Maribor opozarja, da so zagotovljeni viri bistveno nižji od dejanske potrebe za zakonsko naložene naloge, pa najbolj trpijo investicije, ki so v Mariboru nujno potrebne.

Denarja le za 11 mesecev delovanja

Prvi osnutek letošnjega proračuna zagotavlja sredstva za osnovno delovanje vrtcev in šol le za 11 mesecev. Kot poroča STA, to drži le ob predpostavki enakega stanja, kot je bilo lani. Informacija je razburila mariborske ravnatelje vrtcev in osnovnih šol, ki so že prejšnji teden sklicali tiskovno konferenco in opozorili na vse slabše vzgojno-izobraževalnih institucij.

Kje bodo šole dobile denar za vzdrževanje?

Kot je poročal častnik Večer, je Komisija za pregled objektov osnovnih šol ugotovila, da bi morala občina za investicijsko vzdrževanje 24 osnovnošolskih objektov v letu 2017 nameniti dobrih 17 milijonov evrov, mestna uprava pa je v proračunu v ta namen namenila le 356 tisočakov. 

Šola ne bo hladna, ampak ali bo varna?

Župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec zagotavlja, da nobena mariborska šola niti noben vrtec ne bosta hladna. Šole in vrtci ne bodo v stanju, da ne bi mogli funkcionirati. Si pa bodo mogli – kot pravi župan – za to prizadevati s skupnimi močmi. Ob tem pa pojasnjuje, da če želijo racionalizirati trošenje, bodo morali marsikje razpolagati z manjšo količino denarja. Žal tudi v vrtcih in šolah. Vodja kolegija mariborskih osnovnih šol Damir Orehovec na drugi pa opozarja, da so številne šole in vrtci v mestu dotrajani.

Strehe točijo, fasade so dotrajane, odpada omet

S tem se strinja tudi ravnateljica OŠ Janka Padežnika. Na marsikateri šoli zateka streha, učitelji to spretno rešujejo s podstavljanjem veder. Nevarna so številna otroška igrišča zaradi razpok v asfaltu. Naj učitelji prepovedo igranje na prostem? »Fasade so dotrajane, prav tako stavbno pohištvo. Ponekod do te mere, da so okna zabita z žeblji, da med poukom ne padejo v razred. Ogromno je vlage, v starejših šolah odpadajo ometi,« pojasnjuje ravnateljica Sonja Filipič. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice