Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
»Manjša tragedija bi bila izgubiti Zlato lisico,« meni Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije.

V sezoni 2022/23 svetovnega pokala v alpskem smučanju bodo v Kranjski Gori na sporedu tako ženska kot moška veleslaloma. Prepoznavno ime ženskega tekmovanja Zlata lisica se bo ohranilo, čeprav prihodnjega januarja ne bo v Mariboru.

»Manjša tragedija bi bila izgubiti Zlato lisico,« je danes povedal predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar.

Smučarska zveza Slovenije je v sezoni 2022/23 pridobila dve tekmi svetovnega pokala v alpskem smučanju za ženske pod okriljem Mednarodne smučarske zveze, potem ko je Maribor zaradi težav s snegom izpadel s koledarja. 

Najboljše veleslalomistke sveta se bodo 7. in 8. januarja 2023 pomerile za dve veleslalomski zmagi v Kranjski Gori.

Predsednik Smučarske zveze Slovenije Smrekar je na današnji novinarski konferenci na sedežu zveze v Ljubljani skupaj z novim generalnim sekretarjem mariborskih tekem Gregorjem Lednikom predstavil odločitev o organizatorju tega prestižnega dogodka.

Medtem ko moško tekmovanje za svetovni pokal za pokal Vitranc nikoli ni bilo postavljeno pod vprašaj in ostaja ena najboljših tekmovalnih preizkušenj alpskih smučarjev, pa se je zamajala tradicionalna naklonjenost mednarodne sfere Mariboru kot organizatorju ženskih tekmovanj.

»Trdo delo je bilo narejeno, da smo obdržali dve ženski tekmi v Sloveniji,« je danes razkril Smrekar.

Novi generalni sekretar mariborskih tekem Lednik je zagotovil, da so že pred 14 dnevi začeli delo ter pripravljalna dela, s katerimi želijo zagotoviti vrnitev Zlate lisice v »domači brlog« na Mariborskem Pohorju že za sezono 2023/24.

»59. Zlata lisica bo v Kranjski Gori, jubilejna 60. Zlata lisica pa upamo, da bo znova v Mariboru,« je dejal Lednik.

Tradicija organizacije ženskih tekmovanj za svetovni pokal v alpskem smučanju v Sloveniji se ne bo prekinila. Težave s pomanjkanjem snega, zaradi česar je Zlata lisica zatočišče poiskala pod Vitrancem na Gorenjskem, bodo skušali rešiti z ureditvijo alternativne oziroma rezervne proge višje na Pohorju v primeru, da na tradicionalni mariborski progi ne bi bilo zadostne količine snega. V tem primeru bo selitev na Gorenjsko odpadla.

»Želimo upravičiti zaupanje Smučarske zveze Slovenije, 60. Zlata lisica bo dogodek, ki ga v svetovnem pokalu za ženske še ni bilo,« je povedal Lednik.

V Smučarski zvezi Sloveniji še naprej zaupajo smučarskemu klubu Maribor Branik in organizacijskemu komiteju Zlata lisica ter mariborski mestni občini, ki so se »resno zavezali, da se razmere na Pohorju uredijo, da bodo lahko kandidirali za pridobitev tekmovanja«.

Mednarodna smučarska zveza bo po napovedih to poletje začela sestavljanje okvirnih tekmovalnih programov svetovnega pokala v alpskem smučanju za naslednje tri sezone, kar bo nov izziv za smučarsko zvezo za ohranitev tekmovanj za svetovnih pokal alpskih smučarjev in alpskih smučark v Sloveniji.

Že v ponedeljek se bo na svoji konstitutivni seji v Zürichu v Švici sestalo novoizvoljeno predsedstvo Mednarodne smučarske zveze.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mestjanar (nepreverjen)

Pričujoča poved iz gornjega zapisa, ki glasi: "Medtem ko moško tekmovanje za svetovni pokal za pokal Vitranc nikoli ni bilo postavljeno pod vprašaj in ostaja ena najboljših tekmovalnih preizkušenj alpskih smučarjev, pa se je zamajala tradicionalna naklonjenost mednarodne sfere Mariboru kot organizatorju ženskih tekmovanj", pove vse o MB majhnosti, zaplankanosti in samopogubi. Žal. Ko bomo to presegli, bomo odkrili nov svet. Verjemite. Ne boste verjeli, ko boste ugotovili, če bomo seveda dosegli ta preboj iz vukojebine, da ste v MB po uničenju vseh industrijskih panog živeli najtemnejše obdobje mesta in njegovega življa.

Surfeiter (nepreverjen)

Močno, dobro ... bravo ...

In reply to by Mestjanar (nepreverjen)

Starejše novice