Oba obtožena, vodja Štajerske varde Andrej Šiško in soobtoženi Matej Lesjak, sta se nedavno na predobravnavnem naroku izrekla za nedolžna.

Na Okrožnem sodišču v Mariboru se je danes zjutraj začela glavna obravnava zoper vodjo Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška in soobtoženega Mateja Lesjaka, ki ju obtožnica bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve in pomoči pri tem dejanju.

V izčrpnem zagovoru Šiško ponavlja, da je šlo le za provokacijo

V maratonskem zagovoru je vodja samooklicane Štajerske varde, pred mariborskim okrožnim sodiščem na široko razlagal vso svoje delo, aktivnosti in življenje - od ustanovitve svoje prve uporniške organizacije v srednji šoli do aktivnosti v času osamosvajanja. Ko je beseda nanesla na plebiscit o samostojnosti Slovenije, ki je potekal 23. decembra 1990, je potočil celo nekaj solz.

Obširno literaruro, s katero si je pomagal pri zagovoru, je na obravnavo prinesel v veliki Mercatorjevi nakupovalni vrečki. Kot je poudaril na začetku zagovora, je »užaljen«, da se mu očita kaznivo dejanje ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve, češ zakaj bi rušil državo, če jo je pomagal ustvariti. S citiranjem lastnih govorov je dokazoval, da je v preteklosti že večkrat pozival k uporu, a, kot je dejal, še ni bil deležen takšnega pogroma. 

Med zagovorom so privrženci Šiška v sodni dvorani celo zaploskali, a jih je sodnica Vanja Verdel Kokol hitro umirila in opozorila, da se je to zgodilo »prvič in zadnjič« ter naj ne motijo obravnave.

Gradivo, ki ga je Andrej Šiško med obravnavo tudi večkrat vzel v roke.

Že pred začetkom glavne obravnave je okoli 25 privržencev Šiška v črnih majicah in čepicah izkazalo podporo vodji Štajerske varde. Ob prihodu pred poslopjem sodišča z limuzino so se postrojili, ob vhodu pa razobesili svoje zastave.

Šiško: »Tudi sami smo se smejali našim trebuhom«

Zagovornica Šiška Lucija Šikovec Ušaj je njegovo početje razlagala z dejstvom, da je medije dosegel le takrat, ko je storil kaj posebnega in obenem napovedala predlog za odpravo pripora, kjer je Šiško že pol leta.

»Tudi sami smo se smejali našim trebuhom,« je med drugim povedal Šiško, ki je ponavljal, da nikoli ni imel namena pozivati k oboroženemu uporu. Da niso nevarni naj bi po njegovih besedah dokazovale tudi replike orožja, s katerim so »nastopali« na postroju Štajerske varde v Apačah.

Večurni zagovor so pričakovali 

Zagovornica Šiška je sicer dejala, da mu je sicer svetovala krajši zagovor: »Po vseh teh šestih mesecih pripora se mi zdi, da ima vsaj to pravico, da ima svoj dan na sodišču.«

»Glede na to, da se je gospod Šiško zagovarjal že večkrat, pred policijo in potem na sodišču dvakrat, vedno so bili večurni zagovori, je bilo to pričakovano,« maratonski zagovor komentira Tilen Ivec, okrožni državni tožilec, ob tem pa opozarja: »Govori o času, ki sploh ni pod obtožbo. Vsekakor pa tisto kar je pod obtožbo, kaže drugačno sliko kot to, kar on zdaj želi prikazati.«

Tožilec Tilen Ivič mu očita ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve v povezavi z oboroženim odporom, Mateju Lesjaku pa pomoč pri tem dejanju. Lesjak je na današnji obravnavi preklical pooblastilo zagovorniku Mihaelu Jenčiču, saj se bo zastopal sam.

Šiško: »Tudi sami smo se smejali našim trebuhom«

Zagovornica Šiška je njegovo početje razlagala z dejstvom, da je medije dosegel le takrat, ko je storil kaj posebnega in obenem napovedala predlog za odpravo pripora, kjer je Šiško že pol leta.

»Tudi sami smo se smejali našim trebuhom,« je med drugim povedal Šiško, ki je ponavljal, da nikoli ni imel namena pozivati k oboroženemu uporu. Da niso nevarni naj bi po njegovih besedah dokazovale tudi replike orožja, s katerim so »nastopali« na postroju Štajerske varde v Apačah.

Sodnica je v marcu razpisala kar deset narokov, naslednji bo že jutri, kjer je pričakovati prve priče. Med njimi bodo na predlog tožilstva predvsem nekateri udeleženci lanskega postroja Štajerske varde v Apačah, kar je bil povod za začetek postopka zoper obtožena, Šiško pa je vse od jeseni tudi v priporu.

Šele med postopkom bo sodnica odločila, ali bo morda ustregla tudi zahtevam obrambe po zaslišanju vrha slovenske politike, med drugim premierja Marjana Šarca, predsednika Boruta Pahorja, nekdanjega premierja Mira Cerarja in vodje opozicije Janeza Janše.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Fritz (nepreverjen)

V hrastovec zaprti oddelek nekaj pa v rest tote pred sodiščem pa kaznovat zaradi zbiranja brez dov oljenja upravne enote

Kuhc kucj (nepreverjen)

Šiško je ko obesek za kluče...

goostt (nepreverjen)

Žal nisem imel časa, bi se jim pridružil ?!

Anica Bidar (nepreverjen)

V imenu Andreja Šiška se zahvaljujem vsem državljanom Republike Slovenije za sodelovanje , ki so hote ali nehote udeležnci v resničnostnem šovu Resnična Resničnost. V samem šovu, ki ga je napovedal Andrej Šiško januarja 2017 sodelujete vsi slovenski državljani. Cilj šova je ozaveščanje in prebujenje naroda. Napoved šova na - / - https://www.facebook.com/100008215742746/videos/2338585826425253/

poglej resnico (nepreverjen)

obračate vse v sebi vprid ... zakaj blokirate ljudi iz resnična resničnost (fb skupina) ko negdo pod objave postavlja vprašanja in postavi vaše izjave nalaž? aja točno ker manipulirate z ljudmi,... tako kot z pijano voznico ste zmanipulirali z ljudstvom :) res ste za ustanovo ali pa zapor :)

In reply to by Anica Bidar (nepreverjen)

LudiRudi (nepreverjen)

To je bila samo provokacija ,podobno kot vse ovržene ovadbe na sodišču . Slovensko pravosodje je ena velika provokacija .

Starejše novice