Slika je simbolična.
Mariborska občina je razkrila predloge za poimenovanje treh novih ulic v Mariboru. Gre za ulice na območju Peker, ki bi jih poimenovali po za Maribor pomembnih osebah. Pri izboru imen pa imajo beseda tudi občani.

Mestna občina Maribor se pripravlja na poimenovanje treh novih ulic v Pekrah. Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je namreč objavil poziv k predhodnemu posvetovanju o osnutku odloka, v katerem se predlaga poimenovanje novih ulic z imeni Dušana Senčarja, Maksa Pena in Kurta Kanclerja.

Gre za korak, ki je del postopka poimenovanja ali preimenovanja ulic in ga v Mariboru izvajajo v skladu z določili zakona o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic, stavb.

Predhodno posvetovanje bo trajalo od 2. junija do vključno 16. junija, v tem času pa lahko fizične in pravne osebe podajo svoja mnenja, predloge in pripombe na osnutek odloka oziroma samo poimenovanje treh ulic v Pekrah. 

To lahko storijo pisno, bodisi po pošti na naslov Mestne občine Maribor ali po e-pošti na naslov [email protected].

Pekre bi lahko že kmalu dobile nove tri ulice

Tri nove ulice se nahajajo v mariborskem naselju Pekre. Ulica Dušana Senčarja, kot bi jo poimenovali, se začne v križišču z Lackovo cesto pred stavbo na Lackovi cesti 109 in se nadaljuje proti jugozahodu v dolžini 300 metrov. Nato se obrača proti jugovzhodu, po 150 metrih pa rahlo zavije proti severovzhodu in se po 110 metrih zaključi v križišču z Ulico Kurta Kanclerja. 

Predlagana Ulica Maksa Pena se začne v križišču z Ulico Dušana Senčarja, približno 115 metrov od Lackove ceste, in se nato nadaljuje proti jugovzhodu ter se po 155 metrih slepo zaključi. 

Ulica Kurta Kanclerja pa se začne v križišču z Ulico Dušana Senčarja, približno 120 metrov za križiščem med ulicama Ulica Dušana Senčarja in Ulica Maksa Pena. Poteka 95 metrov proti jugovzhodu, nato 75 metrov proti severovzhodu, pravokotno zavije proti jugovzhodu in se po 100 metrih zaključi ob Zvezni ulici na robu naselja Pekre.

Kdo so bili Senčar, Kancler in Pen?

Dušan Senčar, ki se je rodil leta 1925 in umrl leta 2003, je bil ustanovitelj Jugoslovanske smučarske zveze, član Mednarodnega olimpijskega komiteja in predsednik Smučarskega kluba Branik - Maribor.

Prav tako je bil pravnik, športni organizator in ustanovitelj smučarskega tekmovanja za Zlato lisico na mariborskem Pohorju.

Kurt Kancler je bil slovenski zdravnik pediater, ki se je rodil leta 1930 v Mariboru, umrl pa je leta 2022. V letih 1957 do 2000 je bil zaposlen v Zdravstvenem domu Maribor, od 1963 kot vodja Dispanzerja za otroke.

Med drugim je v posvetovalnicah leta 1964 kot prvi v Sloveniji uvedel sistematične preglede otrok v starosti treh in petih let. Svoj pečat je pustil tudi na pedagoškem in humanitarnem področju.  

Primarij Kurt Kancler je bil od leta 1988 do 2015 predsednik Mariborske mestne organizacije Rdečega križa in več kot 20 let predsednik odbora za letovanje otrok. Zato je posebej znan njegov prispevek k letovanju otrok, še posebej pri zdravstveno–klimatskem letovanju. Več kot 30 let je sodeloval pri izgradnji in širitvi doma Frankopan v Punatu na Krku, 

Maks Pen pa je bil mariborski primarij, ki je med drugim delal v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor. Tam je na travmatološkem oddelku v 70-ih letih uvedel intramedularno fiksacijo zlomov dolgih kosti brez zagozditvenih vijakov.

Vir: Mestna občina Maribor

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bohinjić (nepreverjen)

Kaj ko bi nove ulice poimenovali kar Ulica volilnih prevarantov, pajdašev od Arsenovića, druga Ulica županskih lopovščin in laži in treća Ul. Zorana Jankovića, po idolu in vzorniku Arsenovića, kot se je sam javno izjasnil že večkrat!

SLO (nepreverjen)

Jaz bi poimenoval to svetovno znano znamenitost-brv Arsotova brv.

Bedarija (nepreverjen)

Ulica Saška Velikega, ulica svobodnega Goloba, Ulica Plesocih svobodnjakov, Ulica Čelavega Janeza,..pišuka kak se doro slisijo te ulice hahaha…

.joj. (nepreverjen)

Kamniško grabo bi trebalo preimenovati, ker je že 20 let dobesedno graba, pa še samo na slabše gre.

. (nepreverjen)

Naj bo lubeničar, klobučar, ali toti novi pri koritu, razlike ni. Amen.

In reply to by .joj. (nepreverjen)

pohorski bataljon (nepreverjen)

po mojem bi tam pasala ulica
Ulica palih kurcef

Starejše novice