Mariborski Habakuk danes gosti konferenco PODIM, ki je privabila 800 udeležencev z vsega sveta.

Danes bo v mariborskem Habakuku potekala največja in najvplivnejša startup koferenca PODIM, ki je pritegnila okoli 800 udeležencev. Del dogajanje je več kot 50 investitorjev iz vsega sveta in več kot 100 predstavnikov korporacij, med njimi tudi šest slovenskih mogotcev: Kolektor, Iskratel, Pošta Slovenije, Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije in Nova KBM.

135 najbolj obetavnih

Letos se je v katalog PODIM startupa uspelo umestiti 135 najobetavnejših startup podjetij, ki se bodo v dveh dneh udeležili kar 200 spoznavnih sestankov. MO Maribor po brezplačno udeležbo ponudila tudi mariborskim startup podjetjem.

»Tudi z letošnjim PODIM-om smo uspeli ustvariti kar nekaj presežkov, predvsem pa smo letos stavili na kvaliteto, ne na kvantiteto. Letos je tako z nami okoli 800 udeležencev iz vsega sveta, lani jih je bilo skoraj 900. Lani je bilo v PODIM start-up katalogu predstavljenih 106 podjetij iz 13 držav, letos jih je 133 iz 20 držav, število spoznavnih ena-na-ena sestankov med start-upi, investitorji, predstavniki korporacij in govorci pa smo podvojili, saj jih je bilo lani 200, letos pa jih bomo s skrbno organizacijo in 'must-meet' izbori v tako imenovani PODIM 1:1 Areni izvedli več kot 400. Še posebej smo ponosni, da se nam je letos pridružilo tudi šest PODIM Challenge 'blue chip' partnerjev – Kolektor, Iskratel, Zavarovalnica Triglav, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije in Nova KBM, saj je bistvo PODIM-a ravno mreženje, povezovanje in sodelovanje med udeleženci,« je dejal Urban Lapajne, organizacijski vodja Iniciative Start:up Slovenija.

Mariborska startup podjetja v regijo prinesla več kot 70 delovnih mest

Častni gost letošnjega PODIM-a je predsednik vlade Miroslav Cerar. »Njegova udeležba je izjemnega pomena za nadaljnji razvoj inovativnega podjetništva v Sloveniji, saj smo v slovenski start-up skupnosti v ta namen pripravili skrben popis vseh glavnih upravnih, davčnih, poslovnih in administrativne ovir, s katerimi se start-upi soočajo pri svojem poslovanju, zaradi katerih nemalokrat zapuščajo domače okolje in podjetje raje ustanovijo v tujini. V izjemno čast si štejemo, da je predsednik vlade pripravljen sprejeti izziv in se soočiti s težavami, ki slovenske start-up podjetnike pestijo že nekaj let, ter se obvezati, da bo v prihodnosti k reševanju težav pristopil sistematično in na medresorski ravni. Zato bomo njegovi zavezi, ki jo bo podal v četrtek, ob zaključku konference, z veseljem prisluhnili ter hkrati tudi objavili članek, v katerem smo v sodelovanju s slovensko start-up skupnostjo te ovire popisali in podali predloge za njihovo reševanje,« pa je povedal Matej Rus, vodja Iniciative Start:up Slovenija.

»Organizatorji programa Start:up Maribor so nam poročali, da so startup podjetja, vključena v podprte programe v letih 2015 in 2016, v mestu Maribor ustvarila več kot 70 novih delovnih mest,«pa je ob robu dogajanja dejal mariborski župan Andrej Fištravec.

V štajerski prestolnici namreč poslovne uspehe žanje že več kot 20 startup podjetij. Če naštejemo nekaj ključnih akterjev na tem področju, gre za podjetja kot so Reveel Technologies, ki na veliko zaposluje, podjetje Drugi vid, Adora MED in podjetje Simarine, ki se ukvarja z navtično opremo. Našteta podjetja so dobitniki številni svetovno priznanih nagrad in so poskrbela za nastanek več kot 40 novih delovnih mest v Mariboru.

Nastopi zvezdniških govorcev

Med govorci letošnjega PODIM-a organizatorji izpostavljajo govorce, kot so nekdanji manager iz korporacije Apple in bostonski investitor Chuck Goldman iz Sky Ventures Group, soustanovitelj start-upa Layer Tomaž Štolfa, ki živi in dela v San Franciscu, kjer njegovo podjetje velja za enega najbolj vročih start-upov, soustanovitelj izjemno uspešne platforme za nastanitev študentov Uniplaces.com Mariano Kostelec, znan investitor in strokovnjak za virtualno resničnost iz Seattla Michael Nassirian, sicer nekdanji član vodstvene ekipe za HoloLens, in Demetrios Zoppos, ugledni londonski investitor in podjetnik, ki ima v naboru svojih start-up izkušenj tudi prodajo podjetja Onefinestay, ki ga je lani za 170 milijonov dolarjev prevzela hotelska veriga AccorHotels.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice