Slika je simbolična.
Mariborski mestni svetniki bodo na četrtkovi seji sprejemali nov program varstva okolja in odločali o vzpostavitvi več plačljivih parkirišč na mestih.

Župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič je izrazil zadovoljstvo z obiski krajevnih skupnosti in mestnih četrti, ki so po njegovem mnenju uspešni pri iskanju skupnih rešitev.

»Piše se lepša prihodnost vsem mestnim četrtem in krajevnim skupnostim,« je dejal. 

Dotaknil se je dveh kadrovskih sprememb. Novi vodja redarjev je Robert Marinič, ki ga po mnenju župana čakajo veliki izzivi. Kot je povedal, na občini dnevno dobivajo pobude občanov iz različnih delov mesta, da je stanje v mestu neurejeno. Tako kar se tiče trgov, ulic, pločnikov, zelenic, prehodov za pešce in parkov. 

Novega vodjo tako čaka zahtevna naloga, predvsem gre za spreminjanje dosedanjih navad. A Arsenovič je optimističen, saj kot pravi so prvi rezultati že vidni: »Mislim, da se rezultati že kažejo, energija je boljša na medobčinskem uradu in verjamem, da bomo tem izzivom kos.«

Župan Arsenovič je še potrdil, da je bil dosedanji vodja službe za prireditve in dejavnosti Mariborske knjižnice Klemen Brvar izbran za vodjo občinskega urada za kulturo in mladino. 

S tem bo ta urad po osmih letih vodenja s strani vršilca dolžnosti vodje končno dobil šefa s polnimi pooblastili. »Še ena stvar, ki ni bila rešena že desetletja, ima sedaj svoj nov obraz, novo vsebino in energijo,« je povedal Arsenovič.

V Mariboru kmalu še več plačljivih parkirišč

V Mariboru bo kmalu več plačljivih parkirnih mest, saj bodo uredili upravljanje tako imenovanih začasnih parkirišč, kjer je zdaj parkiranje brezplačno, saj gre za neurejene površine. Občina jih bo zdaj uredila in začela zaračunavati parkirnino. 

Tako bodo skrbeli za parkirišča na Razlagovi ulici, Ulici heroja Bračiča, garažni hiši Ulici Pohorskega odreda, parkirišča pri dvorani Tabor, Kovinarju, na Jezdarski ulici, Mladinski ulici, pod Koroškim mostom in pri Strojni na Linhartovi ulici.

Oba odloka, ki urejata upravljanje začasnih parkirišč in garaž na območju mariborske občine, so na prvi obravnavi februarja že pretresali mestni svetniki. 

Predlog zaračunavanja parkirnin med Mariborčani ni bil sprejet z odobravanjem, številne pomisleke so imeli tudi mestni svetniki. Po besedah župana so vse te pripombe poskušali upoštevati.

Pri popravljenem predlogu so znižali višino cen za parkiranje. »Mislim, da smo našli rešitev, ki je za uporabnika prijazna,« je povedal Arsenovič.

Cene parkiranja bodo usklajevali na naslednji seji

Mitja Senekovič iz občinske službe za pravne zadeve je poudaril, da bodo mestni svetniki tokrat sprejemali le pravno podlago, medtem ko pride potrjevanje cen parkirnine na vrsto na naslednji seji. Pripravljeni cenik je tako le informativne narave.

Po 13 letih Maribor dobiva nov občinski program za varstvo okolja

Mestni svetniki bodo v četrtek med drugim sprejemali tudi nov občinski program varstva okolja, ki nadomešča starega iz leta 2008. 

Vodja skupne službe varstva okolja v Skupni občinski upravi Maribor Cvetka Slana je danes pojasnila, da so ta strateški okoljevarstveni dokument pripravljali več mesecev in na participativen način. To pomeni, da so v načrtovanje vključili mnenja občanov in tako dosegli najboljši možen rezultat.

V njem se med drugim lotevajo tematik odzivanja na podnebne spremembe, zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov, trajnostne mobilnosti, ohranjanja biotske raznovrstnosti, urejanja mestnih gozdov in oskrbe s pitno vodo.

»To je bogastvo, ki ga nikakor ne smemo vzeti kot samoumevnega,« je povedala Slana. Veliko nalog jih čaka tudi na področju ravnanja z odpadki.

Med drugim načrt vključuje skorajšnji začetek revitalizacije Pekrskega potoka, vzpostavljanje centrov ponovne uporabe odpadkov in spodbujanje lokalne pridelave hrane.

Slana poudarja, da imamo v Mariboru veliko mestnih vrtov, a da želijo Mariborčanom ponuditi še več površin, kjer si bodo lahko sami pridelali hrano, da bodo samooskrbni.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Cefur zdaj ze hoce kasirat v predmestju

Starejše novice