Ste vedeli, da mesto Maribor te dni praznuje 180 letnico, odkar se je začelo uporabljati ime Maribor, pred tem so mesto imenovali Marbor in Marburg. Ime Maribor, ki izhaja iz nemškega imena Marburg, je prvi uporabil Stanko Vraz.

V vsakodnevnem pogovoru so za mesto uporabljali ime Marprog, prirejeno po nemškem Marburg, nastalem iz srednjeveškega Marcpurch, kar je pomenilo grad v obmejni krajini. Ime Maribor je v pismu Ljudevitu Gaju leta 1836 zapisal pesnik Stanko Vraz. Sestavil ga je iz osnove mar, kar pomeni vnemo, skrbnost in pripone bor, po zgledu na nemško-zahodno slovansko dvojico Brandenburg oziroma Branibor.

"Pesnik in politik Lovro Toman je leta 1861 ime pesniško še utrdil s pesmijo Mar i bor. Slovensko geslo za mesto je tako postalo Mar mi je in bor-im se za to mesto," še med drugim zgodbo o nastanku imena opisujejo na Maribor.si.

Mesto z bogato zgodovino

Maribor je bilo prvič kot mesto omenjeno leta 1254, že leto kasneje pa se je začelo graditi mestno obzidje, dolgo dva kilometra, s tem se je omejilo mestno jedro. Obzidja so utrdili z obrabnimi stolpi, Sodni, Čeligijev, Židovski in Vodni, ki jih lahko vidimo še danes, takrat pa so mesto varovali pred turškimi vpadi.

V Mariboru je svoje čase živela tudi številna in ekonomsko izredno močna židovska skupnost. Sinagogo, ki so si jo zgradili pa je veljala za eno izjemnejših na tem prostoru.

Kuga in požari mestu nista prizanašala

V 17. stoletju je zaradi kuge v Mariboru umrla kar petina prebivalcev, da bi mesto obvarovali pred to boleznijo, dobi mesto v tem času enega najlepših kulturnih spomenikov, ki ga še danes obiskujejo trume turistov, kužno znamenje. Spomenik sodi med vrhunska dela slovenskega baroka. Okoli Matere božje je razvrščenih šest svetnikov, priprošnikov zoper kugo, kasneje je oltarnemu vznožju, obdanemu s figurami, bila dodana še ograja.

Ste vedeli, da je današnji spomenik na Glavnem trgu kopija? Izvirne kipe in druge dele so med obnovo leta 1990 nadomestili z replikami, njih pa shranili na dvorišču mariborskega pokrajinskega arhiva, kjer so ostali izpostavljeni vremenskim pojavom in ne vzdrževani. Leta 2003 so bili nato premeščeni na varno v skladiščni prostor.

Mesto, ki se je začelo širiti po zaslugi železnice

Z izgradnji južne železnice od Dunaja do Trsta leta 1846 je mesto doživelo velik industrijski razvoj. S širitvijo mesta so prišle nove potrebe, gradili so nove mostove, ki so na žalost uničili srednjeveško zasnovo starega mesta na Lentu. V ustavni dobi po letu 1861 je Maribor postal politično, gospodarsko in kulturno središče Slovencev na Štajerskem. Mesto je postalo del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev. Po koncu druge svetovne vojne se je zgodil industrijski razcvet mesta, ki se je zaustavil po krizi v 90.letih v samostojni Sloveniji.

Prva električna žarnica v tem delu Evrope je zasvetila prav v Mariboru, in sicer leta 1883.

Ob obletnici nastanka slovenskega imena, v Mariboru poseben koncert

Zavod za turizem Maribor-Pohorje skupaj s Stolno župnijo Maribor in Mestno občino Maribor ter v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Maribor ob tej obletnici pripravlja svečani koncert  Slovenskega okteta. Prireditev sodi v sklop letošnjega obeleževanja 180. obletnice nastanka slovenskega imena Maribor in 170. obletnice posvetitve Antona Martina Slomška v škofa.

"Koncert bo  v nedeljo, 13. novembra, ob 18.30  v mariborski Stolni cerkvi. Vstopnine ni, je pa zaradi omejenega števila sedežev v Stolni cerkvi potrebno imeti brezplačno vstopnico. Prevzamete jo lahko na blagajni SNG Maribor ali v pisarni Stolne župnije Maribor do vključno četrtka oziroma do zapolnitve sedežev," še sporočajo organizatorji.

FOTO: Pokrajinski arhiv Maribor in Marprom

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice